Beköszöntött a második jégkorszak

Vágólapra másolva!
A Jégkorszak 2 sikerének köszönhetően a 2006-os filmek összbevétele jelenleg meghaladja a tavalyi év azonos időszakára elért bevételt. A mamutok mellett a béna baseballosok is népszerűek voltak a hétvégén, ellentétben Bruce Willisszel, aki már senkit sem érdekel.
Vágólapra másolva!

A múlt héten hatalmas lendülettel berobbanó Jégkorszak 2 34,5 milliót hozott a második hétvégén, és ezzel a 2006-os év első 100 millió dolláros bevételt meghaladó sikerfilmje lett. Az animációs film elsöprő sikere felpezsdítette a mozipiacot, a hétvége a tavaly ilyenkorinál 30%-kal jobb eredménnyel zárult, és az idei összbevétel most már egy kicsivel meghaladja a 2005-ös év ugyanebben az időszakában elért összeget.

Ugyanakkor már láthatók a jég olvadásának jelei: a Jégkorszak 2 e hétvégi bevétele 50%-kal volt kevesebb, mint a nyitó hétvégéé, pedig animációs filmek esetében az összeg lassabban - a második hétvégére kb. 30%-kal - szokott csökkenni.

A hétvégi toplista második helyén a The Benchwarmers című komédia áll, amelyben három szerencsétlen, kétballábas fickó úgy dönt, hogy baseballcsapatot alakít, és így oldja meg az életét. Az idétlen vígjáték jól teljesített: 20,5 milliót hozott, köszönhetően elsősorban a 21 éven aluliaknak, akik a közönség 60%-át tették ki. Ez egyébként az eddigi legerősebben nyitó baseballfilm.

Banderas kevésbé volt népszerű, mint a béna baseballosok: Take the Lead című hip-hopot és szalontáncot ötvöző zenés filmje nem váltott ki túl nagy érdeklődést, és csak 12,8 millióig jutott. Az erőteljes marketingkampánnyal beharangozott filmben Banderas egy tánctanárt alakít, aki egy problémás osztály tagjait próbálja rávenni, hogy a hip-hop mellett a csacsacsalépéseknek is figyelmet szenteljenek. Úgy tűnik, a két világ kombinációja nem volt sikeres, a szalontáncos Shall We Dance, illetve a hip-hopos Honey sokkal kisebb hírverés mellett nagyjából ugyanilyen erős nyitást produkált anno.

Spike Lee bankrablós filmje, A belső ember még mindig jól tartja magát: a negyedik helyen áll 9 millió fölötti hétvégi bevételével, és ezzel együtt Amerikában már 66 milliót söpört be.

A legújabb Bruce Willis-film, a múltkori 16 Blocks-hoz hasonlóan érdektelenségbe fulladt: a Lucky Number Slevin - amely Willis mellett olyan sztárokat vonultat fel, mint Morgan Freeman, Josh Hartnett, Lucy Liu és Ben Kingsley - csak gyengécske 7,1 milliót szedett össze a hétvégén.

Budapesten mindenki csajozik a jégkorszak alatt

A magyar fővárost is jégpáncél borítja: a Jégkorszak 2-t második hétvégén is megnézték több mint 51 ezren, és a bevételei csak 36%-ot estek az előző, nyitó hétvége óta. Azok, akiknek mégsem kötötték le annyira a figyelmét a mamutok és kardfogú tigrisek, Sarah Jessica Parkerre és/vagy Matthew McConaugheyra izgultak: a főszereplésükkel készült Anyám nyakán című romantikus vígjátékot 15 ezren tekintették meg.

A további négy premierfilm ellenben nem váltott ki túl nagy érdeklődést. Sharon Stone és Harrison Ford nagyjából döntetlent játszott: az Elemi ösztön 2-t és a Tűzfal-at is ötezernél kicsivel többen nézték meg, azaz gyakorlatilag mindkét film megbukott.

Ennél még sokkal csúfosabban járt a hét két legjobb premierfilmje, a Capote, amely Philip Seymour Hoffmannak elhozta idén a legjobb férfi főszereplő Oscarját, és A gyermek, amely a tavalyi cannes-i fesztiválról Arany Pálmával távozott. Az érdektelen fővárosiak közül előbbi film mindössze 1600, utóbbi pedig csak 163 elszánt mozirajongót vonzott.

A szerelem következményei című olasz dráma csak kicsivel járt jobban, mint A gyermek: 378-an vélték úgy, hogy érdemes beülni rá.