Tíz dolog, amit várunk Cannes-ban

Vágólapra másolva!
Az [origo] filmklub csapata szerda reggel felpakolja bőröndjeit, napszemüvegeit és sztárok lesifotózásához beélesített fényképezőgépeit, és távozik a Riviéra irányába, hogy tíz napon keresztül a cannes-i fesztiválon tömje magába a lehető legtöbb filmcsemegét. Természetesen folyamatosan megosztjuk majd veletek, hogy milyen zseniális vagy kevésbé zseniális alkotásokat láttunk, és, ha minden jól megy, szóra is bírunk majd néhány színészt és alkotót. A fesztivál teljes programja elérhető a hivatalos weboldalon, úgyhogy ezzel nem is fárasztanánk benneteket, csak egy szubjektív listát közlünk arról, hogy mi az a tíz dolog, amit mi legjobban várunk az indulás előtti pillanatokban.
Vágólapra másolva!

1. Sofia Coppolát imádjuk (annak ellenére is, hogy elvált Spike Jonze-tól). Már az Öngyilkos szüzek is bejött, az Elveszett jelentés-től pedig elájultunk, így természetesen alig várjuk, hogy végre lássuk Cannes-ban bemutatásra kerülő harmadik nagyjátékfilmjét, a Marie-Antoinette-et. Lelkesedésünket csak még jobban felkorbácsolta, hogy a férfi főszerepet, XVI. Lajos figuráját, Jason Schwartzman (Sofia unokatestvére) alakítja, a kosztümös film előzetese alatt pedig nem csembalófutamokat hallani, hanem a New Order Age of Consent című, király kis számát.

Forrás: [origo]
Jason Schwartzman és Kirsten Dunst a Marie-Antoinette-ben

2. Május 18. csütörtök du. 1 óra lesz az a nevezetes időpont, amikor a nemzetközi sajtó apraja-nagyja megismerkedik Pálfi György második nagyjátékfilmjével, a Taxidermiá-val. Akik látták, tudják, hogy az idei Filmszemle fődíját elnyert alkotás remek, de nem könnyű végignézni: szokatlanul sok hányást, egy meglepően gusztustalan szexjelenetet és extrémen kövér embereket is lehet benne látni. Nekünk nagyon tetszett a film, de elképzelni sem tudjuk, hogyan reagálnak majd rá Cannes-ban, ezért okvetlenül beülünk a sajtóvetítésre, és figyeljük, hány külföldi kollégának túl gyenge a gyomra ahhoz, hogy bevegye a magyar konyha eme specialitását.

3. A filmvilág egyik legszebb és számunkra legszimpatikusabb sztárpárja Vincent Cassel és Monica Bellucci. Az idei fesztivál különlegessége, hogy mindketten jelen lesznek, Cassel a nyitóvetítés konferansziéjaként, Bellucci pedig a zsűri tagjaként emeli az esemény fényét. Utóbbi azt is jelenti, hogy - akárcsak Salma Hayeket tavaly, aki a 2005-ös zsűri tagja volt - Monicát minden este más és más estélyiben láthatjuk majd a vörös szőnyegen.

Forrás: [origo]
Vincent Cassel és Monica Bellucci fotósok gyűrűjében

4. Esténként figyelmesen járjuk majd a helyi kocsmákat, abban reménykedve, hogy az egyik bárban megpillantjuk a sörét szopogató Tim Rotht vagy Samuel L. Jacksont, akik szintén a Wong Kar-wai által elnökölt zsűri tagjai lesznek.

5. Mi is az embereknek abba a népes csoportjába tartozunk, akik nagy érdeklődéssel néznek Alejandro González Inárritu versenyfilmje, a Babel elé. Ha ezt egyáltalán szükséges magyarázni, akkor álljon itt néhány név és cím emlékeztetőül: a Korcs szerelmek alkotójáról van szó. A főszerepben az isteni Cate Blanchett, a korosodásával párhuzamosan egyre jobb képű Brad Pitt és a tehetséges és szexi Gael García Bernal látható. A forgatókönyvíró pedig Guillermo Arriaga, aki a Korcs szerelmek-et, a 21 gramm-ot és a Melquiades Estrada három temetésé-t is írta. Ja, és még egy név: Angelina Jolie. Hátha Brad oldalán ő is tiszteletét teszi a premieren...

Forrás: [origo]
Brad Pitt a Babel-ben

6. Tavaly a filmek közti szünetekben a fesztiválpalotától nem messze található, megfizethető árú kisvendéglőkben ízletes tengeri halakat fogyasztottunk, melyeket könnyű fehérborral öblítettünk le; ezeket a kulináris élményeket idén mindenképpen szeretnénk megismételni.

7. Kamaszkori hősünk, Richard Linklater (meghatározó élmények: Tökéletlen idők, Mielőtt felkel a nap, Naplopók) két filmmel is képviselteti magát a fesztiválon, a nagyon várt Fast Food Nation-nel és az iszonyatosan várt Kamera által homályosan-nal. Nem csak alkotásai érkeznek, hanem ő maga is, ráadásul magával hozza a filmjeiben rendszeresen szereplő Ethan Hawke-ot is. Bármit megadnánk érte, hogy személyesen beszélhessünk velük!

Forrás: [origo]
Greg Kinnear és Linklater a Fast Food Nation forgatásán

8. Örömmel üdvözöltük a tényt, hogy idén a szokásosnál egy héttel későbbre tették a fesztivált a szervezők, és így reményeink szerint a tavalyi rendezvényre jellemző hűvös, néha esős idő helyett nyárias napokban lesz részünk a Riviérán. Mindenesetre a fürdőruhánkat már becsomagoltuk!

9. Almodóvar új filmjére, a Volver-re elsősorban a nők miatt vagyunk kíváncsiak. Szeretjük, amikor a spanyol mester a gyengébb nemről készít filmet, kevesen látnak bele úgy a női lélekbe, mint ő, de az utóbbi időben inkább férfiközpontú filmeket láthattunk tőle (Beszélj hozzá, Rossz nevelés). Penélope Cruzt mindig szívesen nézzük a vásznon, de most Carmen Maurának még nála is jobban örülünk, hiszen neki ez lesz a nagy visszatérése: az Almodóvar korai filmjeiben szereplő színésznő a '88-as Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén óta nem játszott a rendező egyik filmjében sem.

Forrás: [origo]
Carmen Maura és Penélope Cruz a Volver-ben

10. A nagy csinnadrattával beharangozott filmek mellett a cannes-i program mindig számos kis értékes gyöngyszemet tartogat a figyelmes fesztivállátogató számára. Reményeink szerint ilyen lesz az idei felhozatalból Sydney Pollack Sketches of Frank Gehry című dokumentumfilmje, amely betekintést nyújt a híres építész életébe és munkamódszerébe. (Ha nem ugrana be, ki Gehry: ő tervezte többek közt a bilbaói Guggenheim múzeumot és a prágai Fredet és Gingert ábrázoló táncoló házat is.) Nem csak az előzetes utal arra, hogy a film érdekes lesz, hanem az is, hogy Pollack és Gehry évek óta jó barátságban vannak, ezért egy személyes hangvételű, valóban tartalmas életrajzi filmre számítunk.

Bujdosó Bori