Rendező a fájától

Vágólapra másolva!
Játsszunk kapcsolati hálósat! Hány lépésben juthatunk el Harrison Fordtól Michael Stipe-ig? És William Hurttól Ben Stillerig? No és Jodie Fostertől Denis Learyig? A helyes válasz ezekre a kérdésekre: legfeljebb kettőben, mégpedig apán és fián keresztül. Összeállításunkból az is kiderül, hogy pontosan hogyan.
Vágólapra másolva!

Az apa: Francis Ford Coppola

Apai örökség: A leginkább kedélyes télapóra emlékeztető figura sokak szerint a világ legjobb rendezője, aki a hetvenes években Scorsese és Cassavetes mellett egyet jelentett az amerikai szerzői filmmel. A mai független filmesek részben az ő köpönyegéből bújtak ki: '69-ben a huszonöt éves George Lucasszal megalapították az American Zoetrope filmstúdiót, hogy ne kelljen a nagy stúdiók befolyása alatt dolgozniuk. (A Zoetrope gyártotta Lucas első nagyjátékfilmjét is, a méltánytalanul elhanyagolt THX 1138-at, amely itthon fillérekért kapható DVD-n, és mindenképp ajánlom a beszerzését, már csak azért is, mert a bónuszanyagok közt egy remek dokumentumfilm is található az American Zoetrope kezdeti éveiről.)

James Caan, Marlon Brando, Al Pacino és John Cazale a Keresztapá-ban

Aranykor: A Keresztapa-trilógia zsenialitását épeszű ember nem vonja kétségbe, az istenkáromlók is legfeljebb azt vetik fel óvatosan, hogy a harmadik rész nem volt olyan döbbenetesen jó, mint az első kettő, csak simán nagyon jó. A Brandót, Pacinót, De Nirót, Garciát és zseniális mellékszereplőket felvonultató gengszterfilm-trilógia adta az első lehetőséget Coppola kislányának, Sofiának, hogy kapcsolatba kerüljön a filmezéssel; és itt nem a harmadik részre kell gondolni, amelyben 18 évesen játszott, hanem az elsőre, amelynek keresztelő-jelenetében ő volt a (kisfiú) csecsemő.

+ + +

A lánya: Sofia Coppola

Ifjonti hév: Tény, hogy Francis gyermekei közül eddig Sofia vitte a legtöbbre a filmek világában, őt akkor is ismernénk már, ha történetesen Smith lenne a vezetékneve. A 35 éves rendezőnő három filmet készített eddig, amelyek eléggé különböznek egymástól, de közös bennük, hogy fiatal lányok felnőtté válásáról szólnak - és kellemes ellenpontot jelentenek az utóbbi évek fiatal férfirendezőinek filmjeihez képest, akik pedig hajlamosak fiúk felnőtté válásáról forgatni első (néhány) filmjüket.

Forrás: [origo]
Bill Murray és Scarlett Johansson az Elveszett jelentés-ben

Névjegy az asztalon: Sofia eddigi legjobbja második rendezése, az Elveszett jelentés, amellyel elérte, hogy a viszonylag szűk körben ismert Öngyilkos szüzek után végre mindenkinek leessen, hogy nem csak egy apja ismertségét kihasználó kislányról van szó, hanem egy önálló alkotóról. Mindenki jól járt, mert a rendezőnő, aki Bill Murray legnagyobb rajongójának vallja magát, nem csak a komikust ajándékozta meg egy direkt neki írt, kivételesen jó szereppel, hanem egyszersmind Scarlett Johanssont is az élvonalba repítette, a közönséget pedig levette a lábáról az érzékenységével. (Milyen gyakran látunk olyan filmet, amelyen nem nevetünk hangosan, mégis nagyon vicces, és amelyben csak egy futó puszit vált a két főhős a film legvégén, mégis nagyon romantikus?)

+ + +

A fia: Roman Coppola

Ifjonti hév: Nyilvánvaló, hogy Sofia bátyjába, Romanba is jutott valami a család művészi vénájából, mégsem sikerült olyan sikereket elérnie, mint húgának. Nem tudhatjuk, hogyan éli meg, hogy már két nála híresebb rendező is van a családjában, mindenesetre a film iránti vonzalmát hasznosan a húga munkájának szolgálatába állította: Sofia filmjein second unit rendezőként dolgozik. Wes Anderson Édes vízi élet-ének forgatásán is ugyanezt a posztot töltötte be, és Anderson a werkfilmben ódákat zengett a munkájáról.

Forrás: [origo]
Angela Lindvall a CQ-ban

Névjegy az asztalon: Roman eddig egy saját nagyjátékfilmet rendezett csak, a 2001-es CQ című kissé bizarr sci-fi-féleséget, amely a hatvanas években játszódik, és egy sci-fit forgató filmes stábról szól. Kisebb szerepet játszik benne Jason Schwartzman, Roman és Sofia unokaöccse is, aki Sofia idei Marie-Antoinette-jében már férfi főszereplővé lépett elő. Már csak egy olyan közös produkciót kéne összehozniuk, amelyikben másik unokatestvérük, Nicolas Cage is szerepel...