Újra együtt az álompár

Vágólapra másolva!
A hollywoodi klasszikusok hemzsegnek a szinte összenőtt szinészóriás álompároktól. Hogy lesz-e új Katherine Hepburn és Cary Grant Rachel Weisz és Ralph Fiennes kettőséből vagy új Rock Hudson és Doris Day Gwyneth Paltrow-ból és Jude Law-ból, még korai lenne megmondani. Az viszont már biztos, hogy Tom Cruise és Nicole Kidman házassága legalább annyira filmtörténelem, mint Elizabeth Taylor és Richard Burton viharos násza. A kilencvenes évek száguldó busza után egy tóparti házban lel nyugalomra Sandra Bullock és Keanu Reeves, filmbéli újra-egymásratalálásuk kapcsán áttekintjük a kortárs filmművészet azon álomduóit, akik másodjára, vagy akár harmadjára is elkápráztattak bennünket.
Vágólapra másolva!

Együtt: "Már elnézést, de a Féktelenül az a film volt, ami Sandra Bullockból csinált sztárt. Én már előtte is sztár voltam" - nyilatkozta tőle szokatlan szerénytelenséggel Keanu Reeves, amikor az 1994-es dübörgő akciómozit nevezték meg mindkettőjük áttöréseként. Az igazság persze az, hogy jobbnál-jobb szerepek ellenére jobbnál-jobb filmekben (Veszedelmes viszonyok, Otthonom Idaho, Holtpont) a világ nagy része tényleg csak a száguldó busz felizmosított akrobatájaként ismerte meg Keanu Reeves nevét. A férfi főszerepet felajánlották Johnny Depptől és Tom Cruise-tól kezdve egészen William Baldwinig minden jóvágású fiatal színésznek, a női főszerep pedig eredetileg csak komikus színfolt lett volna Ellen deGeneres személyében, de végül a teljesen új imidzsel jelentkező Reeves és a jobbára ismeretlen Bullock közti vibráló levegő egészen más dinamikát kölcsönzött a máig a legjobb akciófilmek között emlegetett produkciónak.

Forrás: [origo]
Féktelenül

Külön: Mint tudjuk, a krízishelyzetben fogant kapcsolatoknak nincsen jövőjük, ezért (vagy éppen a kielégíthetetlen gázsi-igényei miatt) Keanu nélkül indult útra a Féktelenül folytatása, de lendület és siker tekintetében pont úgy aránylott az első részhez, mint egy ladik egy buszhoz. Sandra Bullock utólag szemére is hányta Reevesnek, hogy miért nem tartotta vissza attól, hogy elvállalja a lanyha folytatást. Rövid távon egyébként Sandra karrierjét turbózta csúcssebességre a Féktelenül és minden bájos romantikus komédia főszerepéhez őt hívták, még Julia Roberts trónja is meginogni látszott. Röviddel a Féktelenül 2 után azonban megakadt a sikersorozat és a Hollywood kedvenc szomszédlánya szerepkört lenyúlta Reese Witherspoon, míg Keanu újabb akciócsúcsot döntött a Mátrix főszerepével. Az óriási sikert és kultikus rajongótábort begyűjtő sci-fi kapcsán már ő sem bírta megállni a jól tejelő folytatások kísértését, de kiszámíthatatlan és néha pozítvan meglepő (pl. Thumbsucker, Kamera által homályosan) szerepválasztásai folyamatosan a felszínen tartják kommerciális és független filmes körökben is. Sandra hosszú böjtös évek után egy apró, de annál emlékezetesebb szereppel (Ütközések) élesztette újra a pályafutását és végre drámai színésznőként is elismerést aratott.

Forrás: [origo]
Ház a tónál

Újra együtt: Az egykori álompár állítólag évek óta tervezte, hogy újra összeállnak, bár félő volt, hogy Hollywood szabályai szerint a 42 éves Bullock kifut az időből, hogy a szintén negyvenkettőt taposó Reeves romantikus filmbeli szereplőtársa lehessen. A trükk mindenesetre az, hogy műfajilag első közös sikerük szöges ellenkezője a Ház a tónál. A búskomor melodráma egy koreai film újragondolása és a két főszereplő szinte alig látható közös jelenetben, mivel a történet szerint 2 év választja el őket, hogy egymáséi lehessenek. Hangulatában igen hasonló Reeves korábbi szomorkás limonádéjához, az Édes november-hez (amelyben Az ördög ügyvédjé-ben megismert Charlize Theronnal nosztalgiázgat) ám néhány megható keserédes jelenet ellenére leginkább arra emlékezteti a nézőt, hogy mennyivel jobb lenne inkább most azt a buszos száguldós terroristásat újranézni.