Európa filmparadicsomai

Vágólapra másolva!
Miközben Európa legrégebbi filmfesztiválja a velencei Lidón újabb eseménydús évet zárt, az [origo] Filmklub stábja ezúttal kénytelen volt távolból szemlélni az eseményeket. A helyszíni tudósítások helyett átfogó összeállításban tekintjük át kontinensünk legpatinásabb filmszemléit és vágyakozunk a francia Riviérára, a cseh fürdővárosba vagy a csillogó-villogó, vadiúj Potsdamer Platzra. Elszánt filmrajongóknak kötelező tanulmányút Európa filmes Mekkáinak felkeresése, hiszen kis leleményességgel nem lehetetlenség Monica Bellucciba vagy Tom Hanksbe botlani, a páratlan filmfelhozatalról nem is beszélve.
Vágólapra másolva!

Versenyprogram: Hatvanharmadik alkalommal rendezték meg Velence üdülőszigetén a filmfesztivált, ami a harmincas évek óta mit sem vesztett pompájából, bár a kezdeti időkhöz képest az olasz filmművészet jeles alakjai ma már nem biztosítanának elegendő hírverést a szemlének. Míg korábban be kellett érni a Cannes-ra el nem készült vagy az ottani versenyprogramból kimaradt alkotásokkal, pár éve az új fesztiváligazgató, Marco Müller igen agresszív offenzívába kezdett, hogy Hollywood csillagaival még több reflektorfényt vonzzon a Lidóra. Ennek köszönhetően a családias, turisták számára is könnyedén hozzáférhető környezet agyonbiztosítottá és elkordonozottá vált, a versenyprogramba pedig gyakorlatilag bármilyen hollywoodi film bekerülhet, ha az A-listás sztárja ott villog a premieren. A stúdiók remekül ki is használják ezt a lehetőséget, és gyakorlatilag Velencében elindítják az év végi Oscar-szezont, amit mi sem példáz jobban, mint, hogy a tavalyi év két legnagyobb velencei durranása a Brokeback Mountain (8 Oscar-jelölés) és a Good Night and Good Luck. (6 Oscar-jelölés) voltak. Idén Stephen Frears királynő-portéját (The Queen) és Emilio Estevez liberális kiáltványát, a Bobby-t szerették a legjobban a Lidón, nem kétséges, hogy mostantól még sokat hallunk erről a két filmről is.

Forrás: [origo]
Velence 2006 | Scarlett Johanssonra szépen süt a nap

Kapcsolódó programok: A berlini és a cannes-i rendezvénytől eltérően Velencében nincs tisztességes filmvásár, a bemutatott alkotások nagy része egy héttel később a torontói szemlén talál vevőre (ha addig még nem). A bemutatókra sem lehetetlenség jegyet kapni, ha valaki elég korán kel fel, de minden filmet ismételnek egy óriási cirkuszteremben is, ahol a jórészt olasz közönség hangos reakcióiból azonnal kikövetkeztethető egy-egy film várható sikere. A lagúnák városának mozijai - köztük egy rendkívül hangulatos szabadtéri is - is ismétlik a versenyfilmeket és szinte minden évben tartanak ingyenes vetítést a Szent Márk téren kifeszített óriásvásznon is. Sztárokban sosincs hiány Velencében, minden napszakban érdemes fürkészni a Lidora érkező motorcsónakokat, hogy éppen George Clooney vagy Scarlett Johannson integet ki belőlük és a vörös szőnyeg előtti türelmes várakozás is megtérül, hiszen az európai filmfesztiválok közül itt lehet legközelebb kerülni a villogó vakuk közt pávázó színészekhez.

Forrás: [origo]
Velence 2006 | Marco Müller fesztiváligazgató és David Lynch

Botrány!: Két éve az akkori Miramax stúdiófőnök, Harvey Weinstein kilátásba helyezte Marco Müllernek, hogy nehezékkel a kanálisba hajítja, miután az Én, Pán Péter premierje hajnal 3-ra csúszott, Al Pacinónak pedig egyszerűen nem jutott hely saját filmjének, A velencei kalmár-nak a bemutatóján. A késések általánosak az olasz szemlén, bár tavaly már katonásabb rend uralkodott és a Heathrow reptérnek is becsületére vált volna az óriási biztonsági készültség. A fesztiváligazgató idén pedig azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy előre lefikázta a római filmfesztivál kínálatát miszerint csupa olyan filmből áll, amit ő elutasított. Az ellenségeskedés persze jogos félelmet takar, hiszen az olasz főváros októberi fesztiválja a velencei szemle babérjaira tör és az idei megnyitóra már oda is csábították a korábban jó párszor Velencében debütáló Nicole Kidmant.

Forrás: [origo]
Velence 2006 | Ethan Hawke autogrammokat osztogat

Magyar siker: Nem mondhatnánk, hogy Velence különösebben a magyar filmsikerek porondjává vált volna, ősidők óta nem válogattak be magyar játékfilmet a versenyprogramba (hacsak Szabó István 1991-es Találkozás Vénusszal című nemzetközi koprodukcióját nem számítjuk), szép emlék viszont 4 évvel ezelőttről Péterffy Zsófia meglepetésgyőzelme a rövidfilmes kategóriában (A kalózok szeretője).

Itt lett sztár: Kate Winslet, Scarlett Johansson, Eva Green, Javier Bardem, Tilda Swinton

Innen indult a világsiker: Eső előtt, Anyádat is!, A belső tenger, Álmodozók, Távol a mennyországtól, Elveszett jelentés, Good Night, and Good Luck.

Itt bukott óriásit: Elizabethtown, Álmaimban Argentína, Dr T. és a nők

Arany Oroszlán:
2000 - A kör (Irán)
2001 - Esküvő a monszun idején (India)
2002 - Magdolna nővérek (Nagy-Britannia)
2003 - A visszatérés (Oroszország)
2004 - Vera Drake (Nagy-Britannia)
2005 - Brokeback Mountain (USA)
2006 - Csendélet (Kína)

Honlap: La Biennale di Venezia

Legjobb sztárles