Elhunyt Sven Nykvist, Bergman kedvenc operatőre

Vágólapra másolva!
Sven Nykvist, kétszeres Oscar-díjas operatőr nyolcvanhárom éves korában elhunyt. Amellett, hogy évtizedeken keresztül Ingmar Bergman állandó alkotótársa volt, olyan rendezők filmjeit fényképezte, mint Andrej Tarkovszkij, Woody Allen, Roman Polanski vagy Lasse Hallström.
Vágólapra másolva!

Szerdán, nyolcvanhárom éves korában elhunyt Sven Nykvist svéd filmoperatőr, Ingmar Bergman világhírű svéd rendező "kedvenc operatőre". Fia jelentette be halálhírét, de elhunytának közvetlen okát nem jelölte meg.

Nykvist főként Bergmannal közösen készített filmjeivel szerzett magának nemzetközi hírnevet, három évtizednyi időt fogott át művészi együttműködésük. Számos más neves rendezővel is dolgozott azonban, köztük Andrej Tarkovszkijjal (Áldozathozatal), Woody Allennel (Sztárral szemben), Roman Polanskival (A bérlő) és honfitársával, Lasse Hallströmmel (Gilbert Grape).

Nykvist számos európai és amerikai díjat kapott, kétszer Oscar-díjat is, mindkét esetben Bergman-filmekben végzett munkájáért. Előbb a Suttogások és sikolyok hozta meg számára ezt a sikert 1973-ban, majd pedig a Fanny és Alexander 1982-ben.

Méltatói a fények és árnyak mesterének nevezték, mert páratlan érzéke volt ahhoz, hogy hangulatokat fejezzen ki, és atmoszférát teremtsen a fények és árnyékok tudatos alkalmazásával.

MTI/[origo]