Kígyók a gatyában

Vágólapra másolva!
Gyilkos hüllők randalíroznak a repülőn, a pilóták kidőlnek, a gép oldalán hatalmas lyuk tátong, sok a ronda, méregtől eltorzult arcú halott, mégsem izgalmas film a Kígyók a fedélzeten. Sőt, még csak nem is különösebben vicces.
Vágólapra másolva!

Egy ártatlan, bamba szörfös (Nathan Phillips) tanúja lesz annak, ahogy egy bűnbanda vezére (Byron Lawson) agyonver egy kerületi ügyészt Hawaii-on. A szemtanút az FBI felrakja gyorsan a los angeles-i gépre, melléültetnek egy ügynököt (Samuel L. Jackson), és alig várják, hogy Amerikába érkezve tanúskodjon a bűnös maffiafőnök ellen. A gonosz persze ezt nem várja meg, és a gépet telepakolja mérgeskígyókkal.

Kígyók a fedélzeten, ugye. A dögök hamar elindulnak az utastér felé, de addig is felvonulnak előttünk a főszereplők; a légikisasszony, akinek ez az utolsó repülése, mert mostantól inkább jogász lesz (Julianna Margulies), a törpepincsis milliomoslány (Rachel Blanchard), az akcentussal aggódó anyuka (Elsa Pataky) és bébije, két kiskrapek, akik életükben először utaznak egyedül repülőn, a nászutaspár, a bunkó üzletember, és a tisztaságmániás rapper, két nagydarab testőrrel. Rájuk vadásznak a kígyók: lesz, akit egészben nyelnek le közülük (gondolom, nem meglepetés, hogy nem a bébi lesz az, pedig ez lenne a legegyszerűbb) - mert a Kígyók a fedélzeten elvileg horror, tizennyolc éven felülieknek.

Horrornak mégis nehezen nevezném azt a filmet, amin az ember egy pillanatra sem ijed meg, nem borzong, nem érzi a veszélyt, és inkább hitetlenkedve röhög, ha éppen nem unatkozik. Ezek a kígyók szeretik a női mellet például, a rendező David R. Ellis élvezettel mutatja be a szépen lebarnult szörföslány bimbaját, ahogy a vécében éppen egymásnak esnek a szépen lebarnult szörfössel (nem a szemtanúval, ez egy másik szörfös - hiszen ez Hawaii, nem Ferihegy), de a vécékagylóból már figyeli őket, illetve a bimbót, az éhes mérgeskígyó. Van olyan utas is, akinek a férfiasságára harap rá egy másik vécében egy másik kígyó, ezek is olyan képsorok, mintha valaki nyolcéves gyermekek vicceit filmesítette volna meg. (A magyar felirat azért rá is játszik a dologra: míg a balszerencsés fickó, miközben lehúzza a sliccét, csak annyit mond, hogy "Na gyere, nagyfiú...", a feliratban már a "Na, kicsavarom a kobrát..." jelenik meg. Naná. A fordítót is elkapta a hüllőhév.)

Forrás: InterCom
Samuel L. Jackson és partnere | Nézd meg a film előzetesét!

Időnként tényleg vicces a film. Főleg Samuel L. Jackson jeleneteiben, aki teljes odaadással irtja az abszurd kígyókat és menti az idegesítő utasokat, hiszen ez a dolga. Túloz, de a megfelelő határon belül, komoly arccal túljátssza a szerepet, felfújja hetvenes évekbeli paródiává és így ép bőrrel megússza ezt az egész kígyós bulit. Rachel Blanchardot, aki Egoyan filmjét, Az igazság fogságában-t is feldobta finom játékával, itt is öröm nézni. Julianna Margulies sokkal rosszabbul jön ki a dologból, talán azért, mert egyszerűen semmilyen: ugyanennyi erővel lehetne egy klasszik, vérre menő Airport-film karaktere is - nincs érzéke a paródiához. Pedig ez itt inkább Airplane!, mint Airport (itt is elhangzik például a híres "Van valaki a gépen, aki tud repülőgépet vezetni?"-mondat).

Végül elvérzik a film, mert soha nem tudja eldönteni, ijesztgetni vagy nevettetni akar. A paródia egyenetlen, a számítógépes kígyók viszont röhejesek és a poénok nagy része sem poénnak készült eredetileg. Amerikában fergeteges online kampány előzte meg a bemutatót, itthon ez elmaradt. Kíváncsi vagyok, nálunk mire képes a csecsszopó kígyó.

Mesterházy Lili