A 38. Magyar Filmszemle versenyfilmjei

Vágólapra másolva!
Tizennyolc nagyjátékfilm szerepel a következő, január 30-án kezdődő Filmszemle versenyprogramjában, köztük Szász János Csáth Géza-adaptációja és Herendi Gábor Lora című új filmje.
Vágólapra másolva!

A 38. Magyar Filmszemle 2007. január 30-ától február 6-áig tart, helyszínei az előző évekhez hasonlóan a Jövő Háza Központ, a Palace Mammut és az Uránia Nemzeti Filmszínház lesznek.

A szemlére játékfilm kategóriában a verseny- és versenyen kívüli szekcióba összesen 47 darab 35 mm-es filmre és elektronikára készített alkotást, valamint 14 tévéfilmet neveztek a határidő lejártáig. Rövidfilm kategóriában 144 dokumentumfilm, 119 kísérleti- és kisjátékfilm, valamint 29 tudományos-ismeretterjesztő film nevezése futott be.

A nevezett filmek magas száma miatt - a Filmszemle színvonalának megőrzése érdekében - minden kategóriában előzsűri tett javaslatot a versenyprogram kialakítására.

- A játékfilmes előzsűri tagjai: Heller Gábor forgatókönyvíró, Hirsch Tibor filmesztéta, Kálmán András médiaszakember, Kocsis Ágnes rendező és Politzer Péter rendező-vágó.
- A dokumentumfilmes előzsűri tagjai: Csillag Ádám rendező, Csukás Sándor operatőr, Moharos Attila rendező, Petrovszki Zoltán filmszerkesztő, Pölöskey István filmszerkesztő és Tamás Amaryllis újságíró-fotográfus.
- A kísérleti és kisjátékfilmes előzsűri tagjai: Hartai László rendező, Stöhr Lóránt filmkritikus és Varró Attila filmkritikus.
- A tudományos-ismeretterjesztő filmes előzsűri tagjai: Rák József rendező-operatőr, Réz András filmesztéta és Mosonyi Szabolcs rendező.

Az előzsűrik döntése alapján 18 játékfilm, 40 dokumentumfilm, 30 kísérleti- és kisjátékfilm, valamint 9 tudományos-ismeretterjesztő film került be a szemle versenyprogramjába.

Nagyjátékfilmek a versenyben:

Bogdán Árpád: Boldog új élet
Bollók Csaba: Iszka utazása
Dettre Gábor: Romazsaru (munkacím)
Elek Judit: A hét nyolcadik napja
Erdőss Pál: Budakeszi srácok
Esztergályos Károly: Férfiakt
Herendi Gábor: Lora
Igor és Iván Buharov: Lassú tükör
Kamondi Zoltán: Dolina (Az érsek látogatása)
Maár Gyula: Töredék
Mészáros Péter: Kythera
Rohonyi Gábor: Konyec
Sas Tamás: SOS szerelem!
Szalai Györgyi-Dárday István: Az emigráns
Szász János: Ópium - Egy elmebeteg nő naplója
Szilágyi Andor: Mansfeld
Szőke András: Hasutasok
Vecsernyés János: Emelet

A szemlét Sándor Pál Noé bárkája című filmjével nyitják meg január 30-án a Budapest Kongresszusi Központban. Az ünnepség keretében az Életmű-díjakat és a Magyar Mozgókép Mestere címet is kiosztják.

A teljes versenyprogram itt olvasható.