Piti bűnöző nyúlta le a francia Oscart

2006.02.27. 16:51

A hétvégén tizenkilenc kategóriában kiosztott César-díjak közül nyolcat a Halálos szívdobbanás című film vitt haza. A többek közt a legjobb film és a legjobb rendezés díját elnyerő alkotás az [origo] filmklubban is megtekinthető lesz majd.

A Halálos szívdobbanás (De battre mon coeur s'est arreté) olyan favoritokat utasított maga mögé a díjkiosztón, mint a legjobb külföldi film Oscar-díjára jelölt Boldog karácsony, illetve a nagy kritikai sikert élvező, Juliette Binoche főszereplésével készült új Haneke-film, a Caché.

A Jacques Audiard által rendezett film az 1978-as amerikai Fingers remake-je, amelyben Harvey Keitel játszotta a főszerepet. A francia változatban Romain Duris (Lakótársat keresünk) alakítja a főhőst, egy piti bűnözőt, aki koncertzongorista lesz, és a zenében találja meg az élete értelmét. A rendező "Ez már kezd kínossá válni!" felkiáltással vette át a legjobb filmért járó díjat, mely hét másik elismerést követett: a legjobb rendezés, a legjobb férfi mellékszereplő, a legjobb női felfedezett, a legjobb adaptált forgatókönyv, a legjobb zene, a legjobb operatőr és a legjobb vágás díját. A Halálos szívdobbanás május 4-én kerül a hazai mozikba, és premier előtt az [origo] filmklubban is vetítjük majd.

A legjobb színésznő díját Nathalie Baye kapta a Le petit lieutenant című filmért, amelyben egy alkoholista nyomozónőt formál meg. A nyolcvanéves Michel Bouquet lett a legjobb férfi színész, aki a Le promeneur du Champ de Mars című filmben az egykori francia elnököt, Francois Mitterrand-t alakítja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK