Gyanítjuk, hogy ha feltennénk azt a találós kérdést, hogy ki az a színész, aki még csak 25 éves, de már tíz nagyjátékfilmben szerepelt, aki Francis Ford Coppolával és Nicolas Cage-dzsel ül egy asztalnál, amikor ünnepi alkalmakkor összejön a családja, aki a Narancsvidék főcímzenéjét játssza, és aki olyan színészek partnere volt már a vásznon, mint Bill Murray, Dustin Hoffman vagy Al Pacino, akkor csak a legelszántabb filmmániások vágnák rá a helyes választ, miszerint Jason Schwartzmanra gondoltunk.

Pedig már nem sokáig tarthat az az áldatlan állapot, hogy a nagyközönség számára ismeretlenül cseng Schwartzman neve: jelenleg Az eladólány (Shopgirl) című romantikus vígjátékban hódítja meg Claire Danes és a nézők szívét, hamarosan pedig Sofia Coppola harmadik nagyjátékfilmjében, a Marie-Antoinette-ben lép a vászonra XVI. Lajosként. Aki látta már őt szerepelni, az tudja, ügyefogyott bája elől nincs menekvés. Látni pedig valószínűleg többen látták, mint ahányan neve alapján be tudják azonosítani, első filmszerepében ő volt ugyanis Max Fischer, az Okostojás főhőse. Az akkor még alig 18 éves Schwartzman Wes Anderson kult-státust kivívott, imádnivaló vígjátékában alapozta meg azt a figurát, amelyet kisebb-nagyobb különbségekkel azóta is alakít filmjeiben: a megszállott "geek"-et, aki saját életének csetlő-botló burleszkalakja, aki csupaszív, de annyira furcsa, hogy eleinte senki sem tud vele mit kezdeni, különösen a nők nem, akiket meg szeretne hódítani.

Nem lesz hollywoodi szupersztár

Azt hihetnénk, Jason beleszületett a tutiba. Apja, Jack Schwartzman, producer volt, anyja, Talia Shire, színésznő, akit az egész világ ismer: az egyik fele a Rocky-sorozatból, Stallone figurájának feleségeként, a másik fele a Keresztapa-trilógiából, Vito Corleone lányaként. És akkor azt még nem említettük, hogy Shire lánykori neve Coppola, ő Francis Ford Coppola húga és Nicolas Cage nagynénje. Akik képesek még követni a vonalakat a képzeletbeli családfán, azok most már tudják: Jason Nicolas Cage és Sofia Coppola unokatestvére.

Habár a hollywoodi szereposztó irodákban sem mindegy, hogy ki kinek a rokona, a "nemes" vérvonal önmagában még nem vízum a sztárvilágba. És Schwartzmanról nem állítható, hogy birtokolná a rendszerint elvárt sztárkvalitásokat, sőt. Kezdjük a megjelenésénél: mindössze 168 centi magas, zömök testalkatú, és vastag, összenőtt szemöldökét is csak az utóbbi egy-két szerepe kedvéért kezdte kiszedetni. Másrészt stílusa sem egy sztáré, interjúit nézve úgy tűnik, kicsit zavarban van a kamerák előtt, miközben beszél, és az is egyből kiderül, hogy túl okos és önironikus ahhoz, hogy a talmi csillogás után fusson.

Forrás: [origo]
Jason vacsorázik Az eladólány című filmben

A fősodorba való betagozódás helyett kiváló érzékkel választja ki egyedi hangvételű filmek sajátos figuráit. Persze, az is lehet, hogy a rátaláló rendezők szemét kell dicsérni, Schwartzman, állítása szerint, egyelőre még nem válogathat a jobbnál-jobb ajánlatok közt, inkább ő jár meghallgatásokra. Az Okostojás után el is kámpicsorodott az ifjú színész, amikor vissza kellett térnie a középiskolába, és azt gondolta, soha többet nem kerül majd vászonra. Ez persze nem így történt: néhány év kihagyás volt ugyan, amely alatt szabadidejét együttesének, a Phantom Planetnek szentelte, de 2001-ben ismét kapott egy szerepet, mégpedig unokatestvérétől, Roman Coppolától a CQ című retró-scifiben. (Habár ilyen műfaj tudomásunk szerint nem létezik, remekül leírja a szóban forgó filmet: a hatvanas évek végén játszódik, masszív retróhangulatban, és egy forgatócsoportról szól, akik egy 2001-ben játszódó sci-fin dolgoznak.)

Szerelmi téboly és speedfüggőség

Ezután begyorsultak az események, 2002-ben Schwartzman három filmben is szerepelt, amelyek hozzánk is eljutottak, ha nem is vívtak ki maguknak széleskörű ismertséget. A S1m0ne egy megszállott producerről szól (Al Pacino), aki nehéz helyzetbe kerül, amikor filmjéből a forgatás előtti utolsó pillanatban kiszáll a főszerepet alakító színésznő, mire a producer úgy vágja ki magát, hogy számítógéppel alkot egy virtuális szupersztárt, akiről mindenkivel elhiteti, hogy valós személy. Schwartzman egy bulvárlap újságíróját alakítja a filmben, aki gyanítja, hogy valami nincs rendben a titokzatos sztár körül, ezért folyton a producer nyomában lohol, hogy rájöjjön, mi a turpisság - de persze nem sikerül felderítenie a rejtélyt.

A Slackers (itthon Nyúl viszi a puskát címen érhető el VHS-en) alkalmat adott arra, hogy Schwartzman megformálja furcsa figurái közül az eddigi legfurábbat, a középiskolás Ethant, aki nem csak elképesztően stréber, és maga az anti-kúlság megtestesülése, hanem érzelmi életét tekintve is teljesen ütődött. Ethan pont a suli legszebb csajába szeret bele, akit természetesen esélye sincs megszerezni (a lányt az ex-modell Jaime King alakítja), és vonzalmát meglehetősen érdekes módokon fejezi ki, például gyűjti a lány elhullott hajszálait, amerre jár, és egy vudubaba-szerű figurát formál belőlük. A totális bizarrság és az aranyos idétlenkedés határán egyensúlyozó filmben Schwartzman inkább az előbbit erősíti, ezért csodálkozunk el igazán, amikor rájövünk, hogy nem lehet ellenállni neki.

Forrás: [origo]
Jason mint speedfüggő A por című filmben

Jonas Akerlund videókliprendező A por (Spun) című botrányosan szórakoztató drogfilmjét moziban is vetítették nálunk. A filmben, amelyhez Schwartzman egy interjúban azt a használati utasítást adta, hogy "mindenki vegyen be egy xanaxot, mielőtt beül rá, nehogy belehaljon", a színész egy Ross nevű amfetaminfüggő srácot alakít. A zsíros hajú, a sok speedezés miatt folyton orrát szívó figurának két felejthetetlen jelenete is volt a filmben: egyrészt ő volt az, aki alkalmi szexpartnerét az ágyához láncolta, majd néhány napra ottfelejtette egy megakadt lemez társaságában, másrészt viszont jutott neki egy szép pillanat is, amikor Brittany Murphyvel a vásznon valaha látott egyik legéletszerűbb, legizgalmasabb csók csattant el köztük a film vége felé.

2004 és 2005 legbájosabb filmje

Schwartzman 2004-ben szerepet kapott a Cracking Up című tévésorozatban, de ez totális melléfogásnak bizonyult, a viccesnek szánt, de cseppet sem humoros műsort néhány rész után megszűntették. Viszont ebben az évben megkapta élete második főszerepét az I Heart Huckabees-ban. A nálunk DVD-n elérhető kedves és intelligens vígjátékban Schwartzman egy zavarodott fiatalembert alakít, aki egzisztenciális nyomozókhoz (Dustin Hoffman és Lily Tomlin zseniális párosa) fordul, hogy választ kapjon élete kisebb és nagyobb kérdéseire. A film sajátos világlátását nem is kíséreljük meg leírni, de jól illusztrálható azzal a jelenettel, amelyben Schwartzman Isabelle Huppert haját megragadva ütemesen egy sártócsába nyomogatja a színésznő fejét, és ezt mindketten nagyon élvezik.

Forrás: [origo]
Isabelle és Jason sárcsata után az I Heart Huckabees-ban

Az I Heart Huckabees forgatása közben kapta Schwartzman a hírt, hogy megfilmesítik Steve Martin kisregényét, Az eladólány-t, és meghallgatnák az egyik szerepre. Egy interjúban elmesélte, hogy határtalanul ideges volt, amikor először találkozott Martinnal, aki egyik gyerekkori kedvence volt. Bár elhatározta, hogy nem fogja a komikuslegenda szerepeit felemlegetni a beszélgetés során, mindjárt azzal nyitott, hogy elejtett egy zavaros megjegyzést A három amigó-ról. Talán épp ezzel győzte meg Martint arról, hogy alkalmas lesz Jeremy szerepére, hiszen a figura egyik jellemző vonása éppen az, hogy előbb beszél, és azután gondolkodik. Az eladólány - amely most jelent meg nálunk DVD-n - bájos szerelmi történet, amelyben Jeremy és a Steve Martin által megformált, jól szituált Ray verseng egy kesztyűáruslány kegyeiért, akit Claire Danes alakít. Az utóbbi évek legjobb romantikus filmjének megtekintését mindenkinek melegen ajánljuk.

Forrás: Best Hollywood
Claire és Jason Az eladólány-ban

Schwartzman idén jó eséllyel már harmadszor lesz az év legbájosabb filmjének férfi főszereplője, mégpedig másik unokatestvérének Sofia Coppolának köszönhetően, aki ráosztotta a léha XVI. Lajos szerepét Marie-Antoinette című filmjében. A francia királyné életét feldolgozó filmben Kirsten Dunst játssza Schwartzman hitvesét, a naiv Marie-Antoinette-et. Talán most jön el a pillanat, amikor Schwartzman kiléphet az eddig megszokott ügyefogyott figurája bőréből, és kicsit mást is mutathat a vásznon a vadászatok és lakomák kedvéért élő király szerepében.Az [origo] filmklub csapata a vicces-kedves előzetes megtekintése óta alig várja, hogy láthassa a filmet, amelyet a május 17-én kezdődő cannes-i filmfesztiválon mutatnak be, és amelyről azonnal beszámolunk, ha sikerül bejutnunk a vetítésre.

Bujdosó Bori