A nemzetközi és magyar forgalmazási struktúra szereti a bevált forgatókönyveket, és ezen idén sem kívántak változtatni. A tavaly decemberi huszáros hajrá megismétlésének reményében a Narnia krónikái helyén az Eragon, a Kőkemény család nyomában pedig a Holiday indult ezen a hétvégén kasszát robbantani.

A nagy karácsonyi családi filmek zászlóshajója, az Eragon, ha egy orrhosszal is, de kikapott a Holiday című angol-amerikai romantikus komédiától. A világpremierrel egy időben piacra dobott kalandfilm az összes hollywoodi sikertrilógiából kölcsönöz, így csak a Jóisten menthet meg bennünket attól, hogy ebből a túldigitalizált sárkánymeséből ne kerekedjen végül ugyancsak egy trilógia. Az Eragon 17 340 jegyet adott el egyetlen hétvége alatt, amely fele a Narnia Krónikái 34 670-es eredményének, és leverte azt a lécet is, amelyet a King Kong (21 309) állított tavaly decemberben. A sárkánylovassá lett parasztfiú ugyan csalódást okozott első körben, de ettől még simán összekardozhat 100 ezer nézőt a karácsonykor induló filmes főszezon alatt.

Ugyanez vonatkozik a Nancy Meyers-rendezte Holiday-re is. A Kate Winslet - Cameron Diaz - Jude Law - Jack Black négyes által levezényelt ragadós kliségyűjtemény 18 775 nézőt gyűjtött, dupláját, mint az ugyancsak szupernégyesben utazó Közelebb! (8594), vagy a tavalyi ünnepek előtt rajtoló Kőkemény család (8562). A Holiday mindazonáltal elmarad a karácsonyi szezon klasszikus nagyágyúitól, mint az Igazából szerelem (20 877) vagy a Bridget Jones naplója 2 (52 202). A Holiday mindezek ellenére az esztendő öt legsikeresebb vígjátéka közé iratkozott fel az Üvegtigris 2 (61 944), a Szakíts, ha bírsz (32 626), a Távkapcs (25 151) és a Garfield 2 (24 230) mögé.

Az aktualitás volt a vezérelv a további három súlyosat bucskázó művészfilm bemutatásánál. A Jézus születését feldolgozó bibliai történetet, A Születés-t (212) a budapesti közönség a premier víkenden feszítette keresztre, a háborús fronton 1914-ben karácsonyi tűzszünetet kötő katonák paradox összeborulására (Fegyverszünet karácsonyra) 218-an váltottak jegyet, míg a tizenhét éve ugyancsak karácsonykor lejátszódó román forradalom vicces felidézését (Forradalmárok - 82) csak egy maréknyi kíváncsiskodó látta, pedig a történet húsbavágóan aktuális Pannóniában is.

Boogieman
Odeon