Elhunyt Ingmar Bergman

Vágólapra másolva!
Ingmar Bergman, legendás svéd filmrendező hétfőn 89 éves korában Farö-szigeteki otthonában elhunyt - tájékoztatta a sajtót a rendező lánya, Eva Bergman.
Vágólapra másolva!

Ingmar Bergman, legendás svéd filmrendező hétfőn 89 éves korában Farö-szigeteki otthonában elhunyt. A rendező lányának, Eva Bergmannak a közlése szerint apja békésen távozott. Bergman a világ egyik legnagyobb hatású rendezője volt, akit olyan filmalkotók tekintettek példaképüknek, mint Woody Allen vagy Steven Spielberg.

A svédországi Uppsalában született egy lutheránus lelkész gyermekeként. Szigorú, vallásos nevelésben részesült, tizenéves kora végén elhagyta a szülői házat. Színházi rendező lett, filmes karrierje beindulása után is rendszeresen rendezett színházban.

Karrierje során több mint ötven mozifilmet készített. Első filmrendezése a '46-os Krízis című, színdarabon alapuló dráma volt. Innentől kezdve folyamatosan rendezett, de széleskörű ismertségre csak az ötvenes évek közepén, az Egy nyári éj mosolyá-val tett szert.

Ezt követték filmtörténeti jelentőségű, döbbenetes erejű, filozofikus alkotásai: A hetedik pecsét (1957), A nap vége (1957), a Szűzforrás (1960).

1961 és '63 közt alkotta meg a "magány-trilógiát", amely a Tükör által homályosan-ból, az Úrvacsorá-ból és a Csend-ből áll - ezekben a filmekben Bergman a sem Istennel, sem más emberekkel kapcsolatot teremteni nem képes főhősök szenvedését állította a középpontba.

Ezután Bergman egyre inkább az emberek közti kapcsolatokat kezdte vizsgálni filmjeiben, a '66-os Personá-ban és a '72-es Suttogások és sikolyok-ban nők közti bonyolult, érzelmi nyomorúságot okozó viszonyokat mutatott be, a '73-as Jelenetek egy házasságból-ban pedig egy házaspár kapcsolatának válságát ábrázolta.

Forrás: [origo]
Jelenet a Fanny és Alexander című filmből


Utolsó mozifilmje a '82-ben bemutatott, korábbi filmjeinél melegebb, ugyanakkor megrázó Fanny és Alexander volt, amely méltó megkoronázása lett életművének. Tévéfilmeket ezután is írt és rendezett, utolsó munkája a 2003-as Saraband volt.

A visszavonultan élő rendező egy 2004-es tévéinterjúban elárulta, hogy nem szereti megnézni saját filmjeit: "Nem nézem meg túl gyakran a saját filmjeimet. Feszült leszek tőlük, a sírás kerülget és rémesen érzem magam. Borzasztó érzés."

Hat filmjéért összesen kilencszer jelölték Oscarra, azonban sem a rendezői sem a forgatókönyvírói kategóriában nem nyert soha. '71-ben az Akadémia Irving G. Thalberg emlékdíjjal tüntette ki, és három filmje, a Szűzforrás, a Tükör által homályosan és a Fanny és Alexander elnyerte a legjobb külföldi film Oscar-díját.

Bergman ötször házasodott, összesen kilenc gyermeke van, akik közül többen házasságon kívül születtek. Gyermekei közül Daniel és Eva Bergman maguk is rendezők, Anna és Mats Bergman színészek. Liv Ullmann színésznővel meghatározó szakmai és személyes kapcsolatban álltak, Ullmann tíz Bergman-filmben játszott, többek közt a Personá-ban, a Szenvedély-ben és az Őszi szonátá-ban. Sosem házasodtak össze, de egy közös gyermekük van, Linn Ullmann írónő.

Bujdosó Bori

Az életrajz az Új Oxford filmenciklopédia Ingmar Bergman-életrajza segítségével készült.