Színészlegendák szemtől szemben

Vágólapra másolva!
Bokszmeccshez hasonló feszültséget okoz ha két színészisten hosszú idő és hasonló karrierfordulatok után végre egy filmben mérheti össze kvalitásait. Ilyesmi összecsapásnak lehetünk tanúi ezen a héten a mozikban, hiszen Denzel Washington és Russell Crowe végre megmérkőznek a törvény két oldalán. Az Amerikai gengszter persze nem az első ilyen izgalmas meccs: Pacino kontra De Niro, DiCaprio kontra Damon és Travolta kontra Cage - az öt legjobb macska-egér játékot tekintjük át, melyeket ráadásul rendezőóriások vezényeltek le. 
Vágólapra másolva!

5. Denzel Washington kontra Russell Crowe - Amerikai gengszter

Játékvezető: Ridley Scott

Forrás: [origo]
Denzel Washington és Russell Crowe | Előzetes


Mindketten harminc felett vették be Hollywoodot és mindketten kemény, határozott egyéniségek hírében állnak, ráadásul az ezredforduló környékén rendre egymás ellen harcoltak a filmvilág legfontosabb díjaiért: 2000-ben mindketten elveszítették az Oscart a Hurrikán ill. A bennfentes-ért, Crowe-t egy évvel később a Gladiátor-ért kárpótolták, majd újabb év elteltével pont Washington akadályozta meg az Egy csodálatos elmé-ért megérdemelt duplázást A kiképzés-sel. Mindenesetre nem maradtak bennük tüskék, vagy ha igen, azt remekül kiélhették Scott régivonalas maffiaeposzában, ami kifejezetten kettejük végső összecsapására van kihegyezve és nem is okoz csalódást.

Győztes: Washington - mutatósabb szerep, lehetséges Oscar-jelölés

+ + +

4. Leonardo DiCaprio kontra Tom Hanks - Kapj el ha tudsz!

Játékvezető: Steven Spielberg

Forrás: [origo]
Leonardo DiCaprio és Tom Hanks | Video


A Titanic és a Forrest Gump nyomán sokan cunamiszerű kasszarobbantást és díjesőt vártak két generáció két legkelendőbb szupersztárjától. Spielberg régimódi fogócskája ehhez képest sokkal apróbb, intimebb élményre sikeredett, amiben fontosabb szerephez jutottak a korhű jelmezek és a ravasz gegek, mint az akciójelenetek. Hanks meglepő módon mellékszerepbe szorult DiCaprio ötletekből kifogyhatatlan sármőrje mögött, aki pedig leginkább ezzel a szereppel lépett át a felnőttkorba és sikeresen felszámolta matinébálvány szerepkörét.

Győztes: DiCaprio - egy ezerarcú szélhámos egy unalmas kopó ellen; nem lehet kérdés!

+ + +

3. Matt Damon kontra Leonardo DiCaprio - A tégla

Játékvezető: Martin Scorsese

Forrás: [origo]
Matt Damon kontra Leonardo DiCaprio | Video (vigyázat, spoiler!)


A zseniális hongkongi thriller-trilógia (Szigorúan piszkos ügyek) amerikai újrája azon kevés remake-ek közé tartozik, ami bizonyos szempontból még javítani is tudott az eredeti koncepción. Hogy ilyen jól sülhessen el a maffia és a rendőrség kölcsönös betéglázásának Bostonba való áthelyezése, ahhoz persze kellett az alvilág kiváló ismerője, Martin Scorsese és az ő szavára ugrott Hollywood minden menő színésze. Damon és DiCaprio évek óta ugyanazokért a szerepekért harcolnak, vonásaik is igen hasonlóak, csak az a kár, hogy a folytatás lehetőségét ebben a felállásban elvágta a forgatókönyv (lásd a videón is), de egy előzményeket feldolgozó prequelben még lehet reménykedni a két kölyökképű sztárral.

Győztes: DiCaprio - nem csak erkölcsileg, de színészi teljesítményével is

+ + +

2. Nicolas Cage kontra John Travolta - Ál/arc

Játékvezető: John Woo

Forrás: [origo]
Nicolas Cage és John Travolta | Video


Akinek A tégla koncepciója nem elég nyakatekert zsaru - bűnöző helycserés témakörben, az nézze meg ezt a tíz évvel ezelőtti adrenalindús akcióklasszikust, amelyben Cage és Travolta konkrétan arcot cserélnek. Mindkét sztár számára csodás időszak volt ez: Cage friss Oscar-díjasként a legdrágább ajánlatok között válogathatott és még nem volt rákényszerülve, hogy minden akciógagyit elvállaljon, Travolta karrierjét pedig épp új dimenziókba repítette a Ponyvaregény. Talán ennek köszönhető, hogy mindketten a legjobbjukat nyújtják ördögi és jóságos arccal is, bombasztikus akciófilmekben ritkán jut ennyi figyelem a parádés alakításoknak is.

Győztes: Travolta - pusztán csak azért, mert neki jutott több játékidő karizmatikus gonoszként

+ + +

1. Robert De Niro kontra Al Pacino - Szemtől szemben

Játékvezető: Michael Mann

Forrás: [origo]
Al Pacion és Robert De Niro | Video


Évtizedek óta vártunk a pillanatra, hogy a maffiafilmek két ikonja egyszer a szemünk láttára üljön le egy asztalhoz. Hiába szerepeltek mindketten A keresztapa második részében, első közös jelenetükre 1995-ig kellett várni. A filmtörténelmi jelentőségű találkozás nem okozott csalódást, vibrált a levegő a két legenda között és megédesítette a pillanatot az a tudat, hogy valószínűleg mindketten ugyanilyen szenzációsan el tudták volna játszani a másik szerepét is. Újabban sajnos mindketten leadtak a minőségből, így lehet, hogy a következő közös szereplésükhez (Righteous Kill) egy másik színészóriás, 50 Cent is csatlakozik.

Győztes: döntetlen