Híres bátyóktól az Oscar-jelölésekig

Vágólapra másolva!
A bűn állomásai után Az éjszaka uraiban másodjára játszik együtt Mark Wahlberg és Joaquin Phoenix. Mindketten sokkal népszerűbb testvérek árnyékaiból törtek ki, megjárták a független filmek és a nagy költségvetésű kasszafúrók világát is, és nehezen lehetne választani, hogy melyikük a meggyőzőbb zsaru, drogos, apa, tűzoltó vagy katona. Összevetjük a harmincas hollywoodi generáció két remek színészének pályafutását, kitérve a kínos zenei múltra, a furcsa nevű színésztesókra, az Oscar-jelölésekre és az ugródeszkául szolgáló műbránerre.
Vágólapra másolva!

MARK WAHLBERG

JOAQUIN PHOENIX

Forrás: [origo]

Született

1971. június 5., Dorchester, Massaschussets

1974. október 28., San Juan, Puerto Rico

Híres báty

Ha most szívesen le is tagadnák, 18 éve minden második tinilány New Kids On The Block rajongó volt (még a mostani rockerek is!), és kívülről fújták az öt kis nyálas gigerli minden számát. Egy nagyon korai felállásban Mark is bandatag volt, de végül Donnie Wahlberg hódított világot, mint a csapat nagyon kemény csávója. "Rappelésben" ugyan hasonló szinten volt a két testvér, de a színészet terén Donnienak soha sem sikerült utolérnie Mark sikereit, hiába próbálkozott derekasan egy rakás tévésorozattal és a Fűrész-szériával.

Nevezték már korunk James Dean-jének is River Phoenixt, és az összehasonlítás nem csak tragikus, korai haláluk miatt állja meg a helyét. River is nagyon fiatalon nagyon mély benyomást tett mozinézők millióira és az Állj mellém!-ben, az Üresjáratban vagy az Otthonom, Idahó-ban felejthetetlen alakításokat nyújtott. Karrierje csúcsán, 1993-ban halt meg kábítószer-túladagolásban. Kedvenc rendezője, Gus Van Sant először 2 évvel fiatalabb (és abszolút tehetségtelen) húgát, Raint próbálta befuttatni (Néha a csajok is úgy vannak vele), majd a Majd' megdöglik érté-ben már ismét jó lóra tett Joaquinnal.

Előző neve

Mark a kényszerű, eldobható gumipop imidzs miatt távozott a New Kids On The Block-ból és Marky Mark And The Funky Bunch néven intézett támadást a hallószerveink ellen. A Good Vibrations még vezette a slágerlistákat, de a további zenei karrier inkább csak chippendale-mutatványokból állt. 1992-es önéletrajzát a saját nemi szervének dedikálta, ami ironikus későbbi filmes áttörése fényében.

A misszionárius szülők a Phoenix családi nevet is utazásaik során találták ki, Joaquin viszont idősebb testvérei, River (folyó) és Rain (eső) mintájára vette fel a Leaf (levél) Phoenix nevet és első filmszerepeiben így is került fel a stáblistára. Bátyja halála után évekig távol tartotta magát Hollywoodtól és csak hosszas unszolásra kezdett el újra forgatókönyveket olvasni.

Kínos retró-videók

Elég persze annyit beírni a YouTube keresőjébe, hogy Marky Mark és máris dőlni fognak az egykori exhibicionista rapper rémesebbnél rémesebb számai és izompacsirta pózolásai. Ezek a Calvin Klein reklámok mindenesetre ikonikus pillanatai a kilencvenes éveknek, ez a Vanity Fair fotózás pedig mókás.

River Phoenix közös filmje Keanu Reeves-zel (Otthonom, Idaho) filmtörténelmet írt, Leaf Phoenix közös filmje Keanu Reeves-zel... nem éppen. Íme egy klip a Vásott szülők című csodás 1989-es vígjátékból, amelyből kiderül, hogy sem Keanu, sem Joaquin nem az anyatejjel szívták magukba a tehetséget és a tini-Joaquin kölyökképén még nyoma sincs ekkor a titokzatos karizmának.

Az áttörés

Remek trash-projektnek hangzott, hogy az ostoba izomagy zenei karrierje befellegzése után egy hatalmas műfasszal felszerelkezve próbál betörni a filmvilágba. Nyilván az ilyen sztorik miatt hívják álomgyárnak Hollywoodot, hiszen a óriásfalloszú pornósztár története, a Boogie Nights Martin Scorsese gengsztereposzaihoz való összehasonlításokig jutott, a rendezőt (Paul Thomas Anderson) azonnal csodagyereknek kiáltották ki, az immáron Mark Wahlbergként ismert Marky pedig elismerésre méltó tehetséget is fel tudott mutatni a félmeztelen jelenetek és a műbráner mellé.

Aki nem látta, vagy már elfelejtette a Majd' megdöglik érte című fergetegesen gonosz szatírát, az feltétlenül szerezze be! Egyrészt mert ekkor lett Mrs. Cruise-ból, a kirakatfeleségből Nicole Kidman, a színésznő, másrészt pedig mert ekkor vált egyértelművé, hogy a Phoenix-család még egy fantasztikus színésszel ajándékozta meg a világot, aki River sebezhetőségét egy egészen más típusú, szinte vadállatias sármmal ötvözi. És akkor még nem is említettük, hogy ebben a filmben láthattuk először Casey Afflecket is, aki egyébként Joaquin húgának, Summer Phoenixnek a férje.