Vágólapra másolva!
A holnap kezdődő 15. Titanic filmfesztiválon szokás szerint a bőség zavarával küzdhetünk: 65 egész estés filmből lehet majd válogatni. Ezt megkönnyítendő kedvenc filmjeinket ajánljuk a programból, melyek közt találni vérbeli westernt, AIDS-drámát, koncertfilmet és megrázó skinhead-sztorit is.
Vágólapra másolva!

Fél Nelson (Half Nelson)
Rendezte:
Ryan Fleck
Főszereplők: Ryan Gosling, Shareeka Epps, Anthony Mackie
Műsoron: 04.06. 18:00 Uránia Nemzeti Filmszínház, 04.10. 17:00 Toldi Mozi

Forrás: [origo]

Honnan jött? Sokkal, de sokkal jobb későn, mint soha: a Fél Nelson két éve, a locarnói filmfesztiválon indult nemzetközi útjára, menet közben rengeteg elismerést besöpört és mi is többször emlegettük, mint a magyar mozikínálatból fájón hiányzó darabot. Melegen ajánljuk, olyannyira, hogy ha csak egyetlen filmet nézel meg a Titanicon, ez legyen az.

Mit rejt? A lepattant brooklyni suliban nem éppen a társadalom krémjét nevelik ki a sokszor szétesett családban, rossz körülmények közt, a drogok vonzásában nevelkedő nebulókból. Az iskolában tanító fiatal Dan viszont lelkes és törődő, a kötelező tantervre fittyet hányva képes lekötni tanítványait és pártfogásába veszi Dreyt, a fekete kislányt, akinek bátyja drogdílerkedés miatt börtönben ül. Ne tévesszen meg senkit ez a pár mondat, nem a Holt költők társasága 2-ről van szó: Dan maga is a szétesés szélén álló crackfüggő. A film a döbbenetesen tehetséges Ryan Gosling finom alakítása mellett attól fantasztikus, hogy minden hatásvadászattól mentesen, visszafogott árnyaltsággal kezeli figuráit, ennek megfelelően nem is szabad nagy megváltástörténetet várni tőle.

Amiért már érdemes megnézni: Hogyan születik egy barátság? Ebben a filmben úgy, hogy a becrackezett, a suli vécéjében a padlón fekvő Dant véletlenül megtalálja Drey, akiért nem jöttek a kosárlabdaedzés után. Se a lassan józanodó tanár, se sokat látott diákja nem akad ki a helyzeten, és amikor Dan már eléggé magához tért, szépen hazaviszi Dreyt.

+ + +

Börtönvonat Yumába (3:10 To Yuma)
Rendezte:
James Mangold
Főszereplők: Russell Crowe, Christian Bale, Logan Lerman, Peter Fonda, Dallas Roberts, Ben Foster
Műsoron: 04.04. 20:15 Uránia Nemzeti Filmszínház

Forrás: [origo]

Honnan jött? A Titanic hiánypótló szerepét kiválóan példázza, hogy nyitófilmül egy olyan filmet választottak, ami teljes rejtély, hogy eddig miért maradt ki a magyar filmforgalmazásból (a fesztivál után április 17-től széles körben is bemutatják). A tavalyi igen erős Oscar-szezonban háttérbe szorult más westernek mögött, de a színészkamara például beválogatta a legjobb öt színészi összjáték közé és Christian Bale, illetve Ben Foster alakítását több kritikusi szövetség is méltatta.

Mit rejt? Az 1957-es azonos című párbaj remake-je a történetmesélés hagyományos eszközeivel és sulykolt aktuálpolitikai kikacsintások nélkül bizonyítja, hogy a western műfaja él és virul. Egy tisztességes, de igen szívósnak bizonyuló kisember 200 dollárért vállalja, hogy a legendás és rettegett gengsztert felpakolja a címben szereplő 3:10-es gyorsra, de az óra ketyegése közben kő kövön nem marad a vadnyugati városkában.

Amiért már érdemes megnézni: Nem annyira filmtörténelmi jelentőségű, mint a Szemtől szemben és nem reklámozták annyira, mint az Amerikai gengszter-t, de Christian Bale és Russell Crowe egyenrangú színészóriásokként lejátszott összecsapásának ott a helye a legnagyobb mozis párharcok között.