A nagy kaszálás

Vágólapra másolva!
A magyar mozikban egy hete vetített Egyszer című kisköltségvetésű ír film sikerén alighanem legjobban saját alkotói lepődtek meg: a mini büdzséből készült alkotás hatalmasat tarolt a mozikasszáknál és meg sem állt az Oscar-díjig. Diadalmenete kapcsán áttekintjük a világ tíz legnagyobb mozis sikersztoriját.
Vágólapra másolva!

Egy film sikerét több paraméter mentén is lehet mérni, mi most azokat a filmeket gyűjtöttük össze, amelyek a befektetett összeghez, azaz büdzséjükhöz képest a legnagyobb arányú nyereséget hozták. Mondhatjuk úgy is, hogy cikkünk a meglepetéssikerekről szól: nem az olyan gigaprodukciókról, mint például a Titanic (amely, ha a bevételt nézzük, a világ legsikeresebb filmje, viszont a befektetett összegnek "csak" kilencszeresét termelte meg), hanem azokról az alkotásokról, amelyek kis pénzből készültek, de a közönség a keblére ölelte őket. Egy film kivételével a világszintű összbevételt néztük, a Box Office Mojo, illetve az IMDb által közölt számokat használtuk.

10. Nevetséges Napóleon (Napoleon Dynamite, 2004)

Forrás: [origo]

A 2000-es években ért be Judd Apatow és társai már a 90-es évek közepétől folytatott aknamunkája: népszerűvé váltak a lúzerek (geekek, nerdök stb., vonatkozó cikkünket lásd itt). Jared Hess elsőfilmes rendező pont jókor szállt fel a lúzervonatra: 400 ezer dollárból vászonra álmodott, tökéletesen életképtelen főhősével, Napoleonnal 46,1 millió dollárt kaszált, azaz a befektetés 115-szörösen megtérült.

+ + +

9. Hófehérke és a hét törpe (Snow White and the Seven Dwarves, 1937)

Forrás: [origo]

Az 1937-es Disney rajzfilm egyáltalán nem számított olcsónak a maga idejében: másfél millió dollárból készült, és állítólag mindenki meg volt róla győződve, hogy hatalmas bukás lesz. Nincsenek világszintű adataink a bevételéről, de a Hófehérke még akkor is felkerül a büdzséjéhez képest legnagyobb hasznot hajtó filmek listájára, ha csak az amerikai eredményt nézzük: az évek során 184,9 millió dollárt termelt, azaz költségvetése 123-szorosát hozta, csak hazájában.

+ + +

8. Egyszer (Once, 2006)

Forrás: [origo]

Cikkünk apropója a nyolcadik helyet foglalja el a mindenkori listán 127-szeresen megtérülő befektetésével. Elsőre talán nem tűnik olyan rengetegnek a 19,1 millió dollár, amit a legjobb betétdal idei Oscar-díját elvivő filmecske hozott, viszont mindössze 150 000 dollárba került. Ráadásul az anyagi siker mellett az életben is összehozta a két főszereplőt, Glen Hansardot és Markéta Irglovát.

+ + +

7. American Graffiti (American Graffiti, 1973)

Forrás: [origo]

George Lucas két sci-fi (THX 1138, Star Wars) közt csinált egy laza filmet a 70-es évek fiatalságának életérzéséről, ami olyan találóan sikerült, hogy nem csak az érintett generáció kattant rá világszerte, hanem a kritikusok is az egekig magasztalták. A THX 1138-éval azonos büdzséből, azaz kb. 750 000 dollárból készült film 140 milliót kaszált világszerte 182-szeres bevételt termelve a gyártó Universal Pictures-nek (érdekesség: a Star Wars "csak" kb. 70-szeresét hozta büdzséjének, így esélye sem volt felkerülni a toplistára).

+ + +

6. Rocky (Rocky, 1976)

Forrás: [origo]

Sylvester Stallone majdnem nem lett világhíres a Rocky-val, mert a stúdió egy ismert arcot (pl. Burt Reynolds-t) szeretett volna látni a főszerepben, de végül a film 1,1 millió dolláros költségvetése elég alacsonynak bizonyult ahhoz, hogy Stallonéval kockáztassanak. Megérte: a bokszoló 225 millió dollárt verekedett össze, 205-szörös bevétellel bizonyítva az izompacsirta igazát.

+ + +

5. The Stewardesses (1969)

Listánk talán legkevésbé ismert filmje ez a '69-es, 3-D-s (!), amatőrszereplőkkel, mindössze 100 000 dollárból forgatott exploitation-film. Igazság szerint mi sem láttuk, de az interneten fellelhető leírások alapján fantasztikusan hangzik: stewardessek szexelnek, LSD-znek és táncikálnak benne, és a drámát növelendő egy öngyilkosságra is sor kerül. Mindezek fényében már nem is csodálkozunk hallatlan sikerén: az Egyesült Államok egyes mozijaiban egy évig is műsoron tartott film szép karrierje során 25 millió dollárt hozott, azaz büdzséjének 250-szeresét szedte össze.

+ + +

4. Az élőhalottak éjszakája (Night of the Living Dead, 1968)

Forrás: [origo]

George A. Romero fekete-fehér zombifilmklasszikusa 114 000 dollárból készült és hosszú évek alatt, kultstátuszának fokozatos növekedése mellett szedte össze 30 milliós összbevételét, amely 263-szorosa büdzséjének. A '60-as évek végének Amerikáját szimbolikusan kritizáló film kulturális jelentősége ma már vitathatatlan: az amerikai kulturális örökség részeként őrzik, akárcsak listánkról a Hófehérke és a hét törpé-t, az American Graffiti-t és a Rocky-t.

+ + +

3. Mad Max (Mad Max, 1979)

Forrás: [origo]Forrás: [origo]

Az 1980-ban bemutatott Mad Max volt az a film, ami révén az emberek többsége ráeszmélt, hogy Ausztráliának is van filmgyártása. A szinte teljesen ismeretlen Mel Gibson főszereplésével, 350 000 dollárból készült, világszerte összesen 100 milliót besöprő film 286-szoros megtérülésével hosszú ideig tartotta a Guinness rekordok könyvében a költségvetéséhez képest legnagyobb hasznot hozó film rekordját.

+ + +

2. Super Size Me (Super Size Me, 2004)

Forrás: [origo]

Morgan Spurlock egyhónapos egészségromboló McDonald's-kísérlete 20,6 millió dollárt termelt világszerte, és ha hihetünk a Box Office Mojo-nak, a film csak 65 000 dollárba került, azaz 317-szeresen hozta vissza büdzséjét. Kár, hogy azt sosem fogjuk megtudni, a McDonald's-nak mekkora nyereségkiesést jelentett a film.

+ + +

1. The Blair Witch Project (The Blair Witch Project, 1999)

Forrás: [origo]

Bár különböző források különböző összegeket jelölnek meg a film költségvetéseként, a legmagasabb is csak 60 000 dollár, ami azt jelenti, hogy 248,6 millió dolláros összbevétele a minimális befektetés több mint 4100-szorosa! A Blair Witch Project sikere egyedülálló, hiszen nem magának a filmnek köszönhető, hanem a forradalmian új internetes marketingkampánynak, ami hozzá kapcsolódott és létrehozta az online víruskampány azóta is virágzó - bár a dörzsöltebbé és unottabbá váló közönség miatt hasonló eredményeket többé már nem produkáló - műfaját.