Minden idők legjobb szuperhősfilmje

Vágólapra másolva!
"Minden idők legjobb képregény-adaptációja", "a legjobb folytatás a Birodalom visszavág óta", "A szuperhősfilmek Nincs bocsánata", "a nyári filmek Keresztapája" - efféle szuperlatívuszok szárnyán kerül ezen a hétvégén az amerikai mozikba az újjászületett Batman második kalandja, A sötét lovag. Az elővételben elfogyott jegyek alapján kasszarekord is várható, a film főgonoszát alakító sztárnak pedig posztumusz Oscar-jelölés néz ki. Ekkora felhajtás után okozhat-e csalódást a Denevérember? Játssz velünk, és döntsük el együtt a Filmklub premier előtti vetítésén!
Vágólapra másolva!

Noha a bőregérgúnyába bújt szuperhős jeles ikonja az amerikai kultúrának, mozis karrierjét mégis csak az 1989-es Tim Burton-féle Batman-től szokás számítani (persze kuriózumként az 1966-os verziót is érdemes megtekinteni). Burton kamerája előtt Michael Keaton öltötte fel a denevérjelmezt, de a show-t Jack Nicholson sátáni vigyorú Jokerje nyúlta le. Nem volt másképp a három évvel későbbi Batman visszatér-ben sem, ekkor Michelle Pfeiffer Macskanője, illetve Danny De Vito Pingvinje játszották le a színről a szuperhőst. 1995-ben Joel Schumacher vette át a franchise-t; Burton gyászos díszleteit neonfényes vidámparkra, Keatont pedig Val Kilmerre cserélte. Kilmer alig melegedett bele a jelmezbe, máris leváltották egy menő tévésztárra, bizonyos George Clooney-ra. Clooney-val, mellbimbós kosztümjével, a vásári bohóc Arnold Schwarzeneggerrel és a rajongók által gyűlölt, mégis címszereplővé vált Robinnal (Batman és Robin) a sorozat mélypontra érkezett és úgy tűnt, a jóval dögösebb Pókember- és X-Men-sorozatok árnyékában szépen csendesen végleg nyugdíjba megy.

Ennek ellenére, a háttérben sosem tettek le Batmanről. Állítólag Schumachernek is felajánlottak egy harmadik esélyt, de még konkrétabb előkészületek történtek egy Darren Aronofsky-féle sötétebb, korhatáros Batman: Year One elkészítésére Frank Miller képregényei alapján. A Rekviem egy álomért és A forrás rendezőjének terveit végül túl alternatívnak találta a stúdió és inkább egy Batman Vs. Superman-ben látták a siker kulcsát, amit Wolfgang Petersen halál komolyan meg akart rendezni (sőt, máig nem tett le róla) Josh Hartnettel Superman és... figyelem, figyelem...Christian Bale-lel Batman szerepében. Nagyjából ettől a ponttól eredeztethető a három éve újjáélesztett széria sikertörténete. Bale-ben ugyanis egy olyan színészre sikerült szert tenni, aki színészileg és fizikailag is kenterbe veri minden elődjét a denevérgúnyában, az X-Men, a Pókember és valószínűleg az Aronofsky-féle eredeti terv nyomán pedig a fiatal, kreatív kultfilmrendezők között találták meg az ideális rendezőt a feladatra Christopher Nolan (Mementó, Álmatlanság) személyében.


A Batman: Kezdődik! hosszú idők óta az első komolyan vehető szuperhősfilm volt, ráadásul az első Batman, aminek valóban a denevérember volt a központi karaktere. A sötétebb hangulaton sokat dobott a minimálisra redukált digitális trükközés, az eredeti helyszínek (Gotham szerepében Chicago) és persze a szereposztás, ami egy Shakespeare-drámának is becsületére válhatott volna. A régi-új szuperhős 48,7 millió dolláros hétvégével indított 2005 júniusában és meg sem állt 205,3 milliós amerikai összbevételig, ami alig maradt le a 89-es Batman 251,2 milliós eredményétől.

Bár Nolan első Batman-jével kapcsolatban is gyakran elhangzott az "eddigi legjobb szuperhősfilm" dicséret, a Cinema Blend honlap találóan öt pontban foglalta össze, hogy A sötét lovag miért lett még sokkal jobb elődjénél:

  • James Gordon felügyelőt végre nem csak egy remek színész (Gary Oldman) játssza, de megfelelő hangsúlyt és érdekes karaktert is kap a történetben
  • az előzményeken túl kellett esni, a gyerekkori visszaemlékezések és a "miből lett a cserebogár"-sztori után végre jöhet az igazi akció
  • apropó akció, abból több lesz és letisztultabb stílusban
  • kevesebb Bruce Wayne, több Batman - nem mintha Christian Bale-t nem lenne jó maszk nélkül is látni, de a denevérember egyszerűen izgalmasabb, mint a milliárdos playboy
  • jobb (azaz gonoszabb) gonoszok, sőt, Heath Ledger Jokerjét minden idők legőrültebb gazfickójaként jellemzik az első kritikák.

Határozott előrelépés lehet még egy helycsere Batman szerelmi életében, hiszen a Batman: Kezdődik! leggyengébb láncszemét, az egérhangú Katie Holmest lecserélték Maggie Gyllenhaalra, aki tehetségesebb és sokoldalúbb színésznő - jóval több tennivalója is akad A sötét lovag-ban. Ráadásul Gyllenhaal lényegesen jobban beillik a Bale, Ledger, Michael Caine, Morgan Freeman, Aaron Eckhart, Gary Oldman-féle szupercsapatba, akik mind alapvetően drámai színészként tették le a névjegyüket és olyan nézőket is becsábítanak a moziba, akik szóba sem állnának szódásüvegszemüvegű, görnyedthátú, szuperhősbábukat és képregény-ritkaságokat gyűjtő geekekkel, akik eredetileg a Batman-kultúrkör alappilléreit jelentették.

Forrás: InterCom

Érdekes módon nem is korábbi képregény-klasszisokhoz hasonlítgatják az első kritikák A sötét lovag-ot. Többen a klasszikus westernek felállását látják visszaköszönni a magányos hős és a becsületes kopó gonosz elleni harcában, a NY Daily Newsban ennek kapcsán el is hangzott a már idézett Nincs bocsánat-párhuzam. A Time magazin David Cronenberg 1986-os mesterművéhez, A légy-hez hasonlítja, mert hasonlóan bravúrosan változtatja sötét művészetté a ponyva-alapanyagot. A nagy képregény-geek hírében álló Kevin Smith a Myspace-blogján a képregények Keresztapa II-jének nevezte az epikus remekművet, bár ez a párhuzam már az Ain't It Cool News-on is megjelent korábban, ahol a Heath Ledger és Christian Bale közötti feszültséget a Robert De Niro és Al Pacino között a Szemtől szemben-ben tomboló dinamikához is mérték. Ezeknél a nagy szavaknál persze már csak Heath Ledger ezerrel tomboló posztumusz Oscar-kampánya (ami szinte minden kritikában említésre kerül) a hihetetlenebb, de annak korábban külön cikket is szenteltünk.

Forrás: InterCom

Mindenesetre A sötét lovag a Wall-E után a 2008-as nyár legjobb kritikákat kapott filmje az Egyesült Államokban. A Rotten Tomatoes összesítésében 135 kritika alapján 93%-ban pozitív a film megítélése (holtversenyben a Vasember-rel), míg a Metacritic százas skáláján 83 pontot saccoltak 34 kritika alapján, ami a nyár második legjobb eredménye a Wall-E után, és a Vasember, illetve a Hellboy II. előtt. Kérdés persze, hogy ugyanilyen pozitív megítélés várható-e a nézőktől is és dollárcsilingeléssel fejezik ki a tetszésüket a hétvégén. A nagyobb amerikai városokban szinte egész hétvégére előfoglalt vetítések és a ma reggel 6 órára is beütemezett szeánszok optimizmusra adnak okot, bár azt nem szabad elfelejteni, hogy a film 2 és fél órás játékideje és a nem éppen ugyanarra a célközönségre utazó, de mégis tisztességes bevételre számot tartó Mamma Mia! szipkázhat el nézőket a denevérembertől. Az optimisták szerint megdőlhet a Pókember 3 első hétvégés rekordja (151,1 millió dollár péntektől vasárnapig), de az óvatosabbak inkább Pókember és Vasember (100,8 millió dollár) közé, 125 millió körüli értékre becsülik a lehetséges rohamot, mivel a májusi szezonindítókkal ellentétben a júliusi premierek már a stranddal és a nyaralással is versenyeznek.

Forrás: InterCom

Egy biztos: lesz folytatás, ami a két Chris (Nolan és Bale) nélkül nem sokat érne, ők viszont nem biztos, hogy foggal-körömmel ragaszkodnak ahhoz, hogy mostantól egész életüket Batman-folytatásokkal töltsék (jó példa a kreatív szabadságukra, hogy két Batman között pont együtt forgatták le a hasonlóan briliáns A tökéletes trükköt). A sötét lovag vége egyenes utat biztosít a harmadik résznek (ahogy az a Batman: Kezdődik! esetében is volt) és nyilvánvaló a következő rész lehetséges főgonosza is. Akiből viszont az időközben egy másik franchise (Terminátor) arcává is váló Bale biztos nem kér a következő filmben, az Robin: "Ha meglátom Robin nevét a forgatókönyvben, akkor odaláncolom magam valahova és nem megyek dolgozni" - ami egyébként azért is ironikus, mert a kilencvenes években még pont ő is szóba került Batman segítőjének a szerepére. Nolan állítólag trilógiában gondolkodik, Bale-t pedig köti a szerződése egy harmadik filmre is, így valószínűleg fel van adva a lecke, hogy hogyan lehet még mindezt túlszárnyalni: "Vonz a kihívás - mondja Bale - hiszen már több olyan folytatás is volt, ami jobbra sikerült, mint az elődje, de olyan még nem, hogy egy trilógiának a befejező darabja lett volna a legjobb".

Forrás: InterCom

Végezetül van egy rossz hírünk és két jó. A rosszat már szinte mindenki tudja: Magyarországra csak augusztus 7-én, három hét múlva szárnyal be A sötét lovag. Addig is meg lehet viszont nézni egy tucat klipet a filmből itt, az [origo] filmklub pedig szeretné, hogy amilyen hamar csak lehet, derítsük ki, hogy A sötét lovag valóban remekmű-e, ezért már premier előtt levetítjük szerencsés olvasóinknak.

| | | | |

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés az A) válasz volt:

Jokernek hívják A sötét lovag főgonoszát.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt augusztus 6-án szerdán 20 órára a Palace Lurdy Ház mozi 9-es termébe (1097 Budapest, Mester utca és Könyves Kálmán körút sarok):

Berta Ninett, Bozzay Bertalan, Csánki Kata, Csata Kincső, Darabos Edit, Derecskei Teodóra, Draskóczy Árpád, Elekes István, Földi-Kovács Béla, Gosztonyi Zsolt, Gulyás Balázs, Haász Gabriella, Haintz István, Herceg Balázs, Holló Ferenc, Istenes Tibor, Jónás Ágnes, Judit és Bálint, Juhász Imola, Kádi Fanni, Kádiné Pénzes Mária, Kárpáti Anita, Kiss Éva, Kiss Norbert, Kiss Tamás, Kolláth Csaba, Kriston Krisztina, Krizsik Balázs, Kurczmann Imre, Laczkó Viktória, Ladinszki Viktória, Lang Eszter, László Norbert, Ludányi Gábor, Magyar Klaudia, Mándli Orsolya, Miklósi Viktor, Minkó Melinda, Novák Ákos, Novák Miklós, Novák Tamás, Ottlik Gábor, Paál Timi, Pencz Krisztina, Potyók Miklós, Róbert László, Selmeczy Attila, Semperger Imre, Somogyi Ágnes, Szarka Ernő, Szekeres Tamás, Tar Adrienn, Timcsi, Tomsics Gábor, Tóth Gabriella, Tóth János, Váradi Brigitta, Varga Ágnes, Varga László, Vetró Gábor

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne legyél szomorú, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!