Miből lett a cserebogár

Vágólapra másolva!
Hirtelen mindenhol őt látod, róla olvasol és csak halványan dereng, hogy régen is csinált már egy-két jó filmet - ez az érzés minden mozirajongóra rátör az év legjobbjai láttán. Nincs mit tenni ilyenkor, fel kell deríteni, hogy mivel futott be Batman csaja, melyik sorozatban pubertált a jóképű marihuána-függő és mit rendezett még Spanyolországban a Hellboy alkotója. Összeállításunk segít a tájékozódásban az utóbbi egy év legnagyobb felfedezettjei kapcsán.
Vágólapra másolva!

Aaron Eckhart

Miről ismert mostanában: Nem kis teljesítmény, ha az év (sőt, a bevételi eredmények fényében lassan az évtized) filmjében Batman és Joker mellett valaki még egyenrangú karakterként ki tud emelkedni. Harvey Dent államügyész megformálójának sikerült, sőt, valójában pont az ő jellemfejlődése A sötét lovag legizgalmasabb és legelgondolkodtatóbb szála.

Mire készül legközelebb: Már megindultak a találgatások arról, hogy Kétarc a (szpojler következik...) végzetes finálé ellenére is visszatérhet-e az újjáélesztett Batman-széria harmadik részében. Ennél furább dolgok is történtek már képregényekben, szóval korai lenne kizárni a lehetőséget, Eckhart mindenesetre addig nem hagyja cserben a független filmek világát, a Sírhant művek és az Amerikai szépség írójának, Alan Ballnak az első rendezésében, a Towelhead-ben a szomszéd muszlim lányt csábítja el.

Életművének ismeretéhez elengedhetetlen: Mostanra már otthonosan mozog az elbűvölően sármos karakterek bőrében is, de karrierje kezdetén Eckhartot szinte kizárólag csak gennyládák szerepében lehetett látni. Közülük is a leghátborzongatóbb a Férfitársaságban nőgyűlölő üzletembereként volt, alakítása annyira durva, hogy muszáj látni!

+ + +

Maggie Gyllenhaal

Miről ismert mostanában: Ő váltotta Katie Holmest Batman szíve hölgyeként. Kevésbé csinos, de sokkal tehetségesebb - szólt az általános ítélet, bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy A sötét lovag markáns férfikarakterei között (pedig Chris Nolannak van gyakorlata a végzet asszonyaival is, gondoljunk csak a Following-ra és a Mementó-ra!) az ő Racheljének sem sok babér jutott.

A sötét lovag (2008)A titkárnő (2002)


Mire készül legközelebb:
Senki sem feltételezte volna Sam Mendesről (Amerikai szépség, A kárhozat útja), hogy egyszer még nevettetni is akar. This Must Be The Place című vígjátékához azonban remek szereplőgárdát sikerült összetrombitálnia, az Egyesült Államokban utazgató és mókás kalandokba keveredő házaspár tagjai John Krasinski (A hivatal, Bőrfejek) és persze Maggie.

Életművének ismeretéhez elengedhetetlen: Nagyon téved, aki azt hiszi, hogy Maggie öccse, Jake oldalvizén evickélt be a hollywoodi A-ligába. Az igaz, hogy a Donnie Darkó-ban, ahol testvérpárt alakítottak (és hangzatos új káromkodásokat vágtak egymás fejéhez), Jake-nek jutott a filmtörténelmi jelentőségű áttörés, de egy év múlva Maggie is hasonlóan nagyot alakított A titkárnő című bájos kis romantikus szado-mazo komédiában. Briliáns alakítást nyújtott még két éve a Sherrybaby alkoholista anyukájaként is, nálunk ez a film még hiánycikk.

+ + +

Christopher Nolan

Miről ismert mostanában: Ha James Cameron még mindig a világ királya, akkor Nolant nyugodtan kinevezhetjük komoly trónkövetelőnek, hiszen A sötét lovag pont napjainkban szorongatja a Titanic-ot a minden idők legjövedelmezőbb filmje címért. Különböző internetes fórumokon közben már A Keresztapá-t és a Ponyvaregény-t is lepipálta népszerűségben az új időszámítás második Batman-kalandja.

Christopher Nolan A sötét lovag forgatásán


Mire készül legközelebb:
Hogy ő mire készül, azt még senki sem tudja, de, hogy a Warner stúdió már megkörnyékezhette egy visszautasíthatatlan ajánlattal, az szinte bizonyos. A lécet igen magasra helyezte egy trilógiához, de ne feledjük azt se, hogy ő az az ember, aki két Batman között még a parádés A tökéletes trükk-öt is megrendezte - remélhetőleg ezúttal is lesz még hasonló meglepetés a tarsolyában.

Életművének ismeretéhez elengedhetetlen: Minden magára valamit is adó filmrajongó tudja, hogy Nolan belépőjét Hollywood millió dolláros klubjába egy irtó ravasz, dögös, szexi és agybakólintós film, a Mementó jelentette. Éppen ezért nem árt egy kicsit még távolabbra tekintenünk a Following című, pontosan 10 évvel ezelőtti bemutatkozó filmjéig. A rövidke fekete-fehér krimiszerűség kiválóan előrevetíti a Mementó idősíkokkal való bűvészkedését és A tökéletes trükk halálos rivalizálását és lám-lám, egy kulcsjelenetben még egy Batman matrica is ott virít az ajtón!