A vámpírok megeszik Harry Pottert vacsorára

Vágólapra másolva!
A mozinézők többsége lusta népség - gondolják Hollywoodban -, nem szívesen cserélik le a jól bejáratott bálványaikat, és ha nem jön új Harry Potter, Jack Sparrow vagy hobbit, akkor inkább otthon maradnak télen, és beraknak egy DVD-t. Erre azonban idén novemberben nem lesz szükség, ugyanis folytatások helyett új családi film-franchise közeleg, és az Alkonyat vámpírjai simán megennék Harry Pottert vacsorára. Utánajártunk, hogy kik is ezek a hegyes fogú potenciális tinikedvencek. Íme 10 dolog, amit érdemes tudni a magyar mozikba november 27-én érkező Alkonyatról!
Vágólapra másolva!

1. Stephenie Meyer Twilight című könyve 2005-ben jelent meg és kisebbfajta hisztéria alakult ki körülötte; csak az Egyesült Államokban 5,5 millióan vásárolták meg. A Publishers Weekly az év könyvének választotta, a New York Times is méltatta, az Amerikai Könyvtárak Szövetsége pedig a legjobb kortárs ifjúsági könyvek közé sorolta. A kritikai fogadtatás ennek ellenére inkább vegyesnek mondható, de a tinik rákattantak és folytatást követeltek, ami meg is érkezett három további regény (New Moon, Eclipse, Breaking Dawn) formájában. A Twilight október végén jelenik meg magyarul Alkonyat címen, így pont elegendő idő jut rá, hogy a filmbemutató előtt mindenki elolvassa.

2. A történet valójában egy misztikus, modern Rómeó és Júlia-sztori, hiszen egy hamvas tinilány és egy helyes kamaszfiú bőrébe bújt 108 éves vámpír szerelméről szól. Bella egy kisvárosba költözik, és az új iskolában rögtön felkelti az érdeklődését Edward Cullen, aki állati véren táplálkozik ugyan, de a bimbózó szerelem hatására kérdéses, hogy meddig tudja tartani a diétát. A tinédzser-lámúrt tovább bonyolítja Edward népes vérszívó családja és még inkább egy nomádvámpír-trió, akik le akarják vadászni Bellát.

3. A filmet máris "az új Harry Potter"-ként emlegetik, aminek az egyik oka az, hogy mindkettő sikerkönyv-sorozaton alapul, a másik pedig, hogy eredetileg december 12-én mutatták volna be, de amikor a Harry Potter és a Félvér Herceg bemutatóját 2008. november 21-ről áttolták 2009 júliusára, akkor az Alkonyat-ét hasonlóan nagy elvárásokkal előre hozták. A célközönség egyébként a varázslótanoncok rajongói táborával nem teljesen esik egybe, a vérszívás inkább a középiskolás korosztályra építhet, bár tény, hogy Harry Potterék kalandjai is egyre keményebbek lettek az idő előrehaladtával.

Forrás: [origo]
Alkonyat | Kristen Stewart és Robert Pattinson | Még több kép a filmből


4. A film rendezését Catherine Hardwicke-re bízták, ami azért jó hír, mert ő már két remek - felnőttek számára is élvezhető - ifjúsági filmet is készített (Tizenhárom, Dogtown urai). Ráadásul korábban olyan filmeken dolgozott látványtervezőként, mint a Vanília égbolt vagy a nálunk méltatlanul elsikkadt Laurel Canyon. Utolsó rendezése, a Jézus születését feldolgozó A születés ugyan alaposan megbukott, de Keisha Castle-Hughest parádés alakításhoz segítette.

5. Bella szerepében a 18 éves Kristen Stewartot láthatjuk majd. Róla azon kívül, hogy jó csaj, annyit érdemes tudni, hogy zsenge kora ellenére veteránnak számít Hollywoodban, és Jodie Foster (Pánikszoba), valamint Sharon Stone (Jéghideg otthon) lányát is alakította már. A legjobb kritikáit a Beszélj! című televíziós dráma főszerepéért zsebelte be, amelyben egy olyan kamaszlányt formált meg, aki nemi erőszak áldozata volt. Láthattuk még Jamie Bell mellett az Áramlat-ban és villanásnyira a Hipervándor-ban is. A legtöbben viszont bizonyára Sean Penn filmjéből, az Út a vadonba egyik mellékszerepéből emlékeznek rá.

Forrás: [origo]
Alkonyat | Kristen Stewart (Bella) | Még több kép a filmből


6. Figyelem, szívtipró-veszély! Hamarosan le fognak kerülni a Zac Efron- és Orlando Bloom-poszterek a tinilányszobák falairól, hogy legyen hely Robert Pattinson arcképeinek. A 22 éves brit modell és színész újabb kapocs a Harry Potter-sorozat és az Alkonyat között, hiszen Robert a Harry Potter és a Tűz serlegé-ben, valamint a Főnix rendjé-ben is szerepelt. A nyári Comic Con fesztiválon persze sokkal jobb frizurával tűnt fel, és a Variety újságírónője, Anne Thompson a megvadult nők és lányok láttán máris kikiáltotta az új Leonardo DiCapriónak, a Variety-cikk végén belinkelt videón pedig a jövő tinibálványát is megkérdezik arról, hogy mit szól a jelenlétét kísérő női sikolyokhoz: "Rémisztő!"- mondja. Jobb, ha hozzászokik.

Forrás: [origo]
Alkonyat | Robert Pattinson (Edward Cullen) | Még több kép a filmből


7. Az Alkonyat attraktív szereplőgárdája tele van még ígéretes fiatal színészekkel, akik eddig többnyire csak apróbb tévés szerepekben tűntek fel. Kivétel Nikki Reed, akit a rendezőnő, Catherine Hardwicke régóta istápol. Együtt írták ugyanis a Tizenhárom forgatókönyvét, ami Reed saját tinédzserkori élményein alapult. Az időközben húszévessé cseperedett színésznő a Dogtown urai-ban is feltűnt, az Alkonyat-ban pedig ő lesz Cullen vámpírfamília egyik oszlopos tagja, aki szerepe szerint nemes egyszerűséggel a leggyönyörűbb vámpír a világon.

Forrás: [origo]
Alkonyat | Nikki Reed (Rosalie Hale) | Még több kép a filmből


8. Az Alkonyat persze nem csak dögös szereplői miatt lesz a tél legmenőbb tinifilmje, hanem a zenéje révén is. A soundtrackhez ugyanis olyan bandákat igazoltak le, mint a Muse, a Paramore, a Collective Soul, a MuteMath és a The Black Ghosts, egy dal erejéig pedig Rob Pattinson is rázendít majd. További infók az MTV honlapján. A filmzene-album egyébként még nincs is teljesen kész, sőt, csak november 5-én jelenik meg, az Amazon előrendelési listáján mégis ott van már a Top 5-ben.

9. A siker kulcsa lehet az is, hogy az Alkonyat forgatókönyvírója Melissa Rosenberg, akinek többek között A narancsvidék és a Dexter című briliáns sorozatokat köszönhetjük. Ha az Alkonyat ennek a két szériának az erényeit ötvözi, akkor bizony nem csak a tinik figyelmére számíthat. A tévés párhuzamok egyébként nem érnek itt véget; nemrég debütált ugyanis Amerikában Alan Ball (Sírhant művek, Amerikai szépség) új sorozata, a True Blood, ami szintén egy vámpírfiú és egy emberlány szerelméről szól egy picit magasabb korhatár-karikával. Minden adott tehát ahhoz, hogy az idei Halloween-szezon a vámpírokról szóljon!

10. Végezetül itt az érzelem- és akciódús előzetes azoknak, akiket a szavak még nem győztek volna meg arról, hogy az Alkonyat lesz a téli szezon nagyágyúja.