A nő, aki megrészegít

Vágólapra másolva!
Novemberben kétszer is meggyőződhetünk arról, hogy Penélope Cruz elérkezett pályája csúcsára, hiszen az Elégiában Ben Kingsley-t, a Vicky Cristina Barcelonában pedig Woody Allent varázsolja el. Az öregurak hosszú sorba állhattak be, hiszen Penélope szépsége és tehetsége előtt korábban már leborult Pedro Almodóvar, Tom Cruise, Matthew McConaughey és Javier Bardem is. A-tól Z-ig terjedő összeállításban követjük a jó példát.
Vágólapra másolva!

Almodóvar: Találó, hogy Spanyolország legnagyobb kortárs rendezőjével kezdődjön Penélope Cruz portréja, hiszen egy spanyol színésznő senki addig, amíg Almodóvar nem írt neki legalább egy szerepet. Penélope esetében pedig ennél jóval többről van szó. Saját bevallása szerint egy Almodóvar-film hatására (Kötözz meg és ölelj! - Victoria Abril volt a főszereplőnő, akivel 2001-ben együtt is szerepeltek a Bokszmeccs a lélekért-ben) választotta a színészi hivatást és hét év múlva már valóra is vált az álma, hiszen kapott egy apró, de fontos szerepet az Eleven hús-ban. A következő Almodóvar-sikerben (Mindent anyámról) már övé volt az egyik főszerep, ráadásul ő adhatta át érte az Oscart Pedrónak. Carmen Maura, Marisa Paredes, Julieta Serrano, Rossy de Palma és Victoria Abril nyomában ekkor lépett elő az aktuális első számú múzsává, és mostanában a rendező szinte minden filmjét rá írja.

A Volver esetében még az is belefért kettejük harmonikus együttműködésébe, hogy Cruz zsebelte be az elismerések nagy részét és így nyilatkozott: "Úgy érzem, hogy az álmok valóra válhatnak. Sőt, ez még jobb is volt, mint egy álom. Csak amiatt aggódok, hogy leszek-e még valaha ilyen büszke a munkámra, és képes leszek-e újra a kreativitás ilyen magas szintjére eljutni olyasvalakivel, akiben teljesen megbízom. Most úgy érzem, hogy ezt csak Pedróval érhetem el.". Negyedik közös filmjük, a Los Abrazos Rotos forgatása nemrég fejeződött be, bemutató jövő tavasszal.

Barcelona: Penélope Madridban született, mindig ott élt, sőt, állítólag a becenevei közé tartozik "a madridi Madonna" bók is, filmográfiájának két fordulópontja mégis Barcelonához köti. A színésznők legnagyobb álmai közé tartozik, hogy Almodóvarral és Woody Allennel dolgozhassanak, Penélope-nak mindkettő megadatott a katalán fővárosban: a Mindent anyámról tette megkerülhetetlen nemzetközi sztárrá, a Vicky Cristina Barcelona pedig eddigi legméltatottabb angol nyelvű alakítása. És persze mindkettőben iszonyatosan jól áll neki háttérként Gaudí kedvenc városa.

Forrás: [origo]
Tom Cruise-zal a Vanília égboltban

Cruise, Tom: A hollywoodi áttöréshez jól jött egy kis magánéleti hírverés, bár az akkor még pár fokkal normálisabb Cruise partnereként ellendrukk is jutott bőven az angol nyelvet még erős akcentussal beszélő Penélope-nak. Sőt, akik nem ismerték korábbi spanyol filmjeit, hamar le is vonták a következtetést, hogy Cruz csak Cruise-nak köszönheti nemzetközi hírnevét. Az eredeti ajánlat egyébként korrekt volt: Tom megveszi a briliáns Nyisd ki a szemed! újrafilmesítési jogait és megtartja belőle Penélope-ot. Más kérdés, hogy a Vanília égbolt-ra keresztelt remake legfeljebb zenei téren tudott javítani az alapanyagon és a forgatáson szövődött szerelem vibrálása nem jött át a vásznon. Nicole Kidmanhez hasonlóan Penélope karrierje is a Cruise-zal való szakítás után került szélsebes felívelő pályára - Katie Holmes felismerhetné a tendenciát.

Díjak: Penélope-ot hazájában már bemutatkozó szerepe után elhalmozták kitüntetésekkel, a Sonka, sonká-ért 18 évesen Goya-díjra jelölték, a Belle époque-ért pedig ugyanebben az évben a spanyol színészkamara méltatta. Ők a La nina de tus ojos-ért is a legjobb színésznőnek kiáltották ki, de ugyanez a film Goyát és Európai Filmdíj-jelölést is hozott neki. Egyetlen olasz nyelvű szerepéért (Ne mozdulj!) megkapta a legrangosabb olaszországi filmes kitüntetést, a David di Donatello-díjat, majd az Európai Filmdíj közönségdíját is. Az igazi díjeső persze a Volver-t követte: cannes-i legjobb színésznő díj (megosztva a film többi női szereplőjével), Európai Filmdíj, Goya, BAFTA-jelölés, Arany Glóbusz-jelölés és végül az Oscar-jelölés a legjobb főszereplőnők kategóriájában.

Forrás: [origo]
Elégia | Ben Kingsley és Penélope Cruz


Elégia:
A berlini filmfesztiválon már méltattuk Isabel Coixet érzékeny és ízléses drámáját az elmúlástól való félelemről, most viszont végre hozzánk is megérkezett ez a film, ami végleg eloszlatja a kételyeket Penélope angol nyelven is meggyőző tehetségével kapcsolatban. Adios a sivatagban szaladgálós bugyuta "hős barátnője" szerepeknek!

Forrás: [origo]
Tulipános Fanfan | Penélope Cruz


Fanfan:
Nem sok vizet zavart a Tulipános Fanfan 2003-as verziója, pedig a cannes-i filmfesztivál nyitófilmjének választották. Ártalmatlan, felejthető kalandfilm egy aranyos alakítással Penélope-tól, ráadásul negyedik munkanyelvén - franciául. A címszerepet alakító Vincent Perezzel egyébként ez volt a második közös filmjük az 1998-as Angyalok beszéde után.

Forrás: [origo]
Az álomnő | Penélope Cruz és Martin Freeman


Good Night, The:
Nálunk sajnos csak DVD-n, illetve tévében mutatták be Az álomnő címmel Gwyneth Paltrow öccsének, Jake-nek a rendezői bemutatkozását, amelyben Martin Freemant kínozzák éjszaka mindenféle szexi (és vicces) látomások Penélope-ról. Érdekes, hogy korábban a Nyisd ki a szemed!-ben, illetve a Vanília égbolt-ban is ő kapta a férfi álmok felbolygatójának szerepét, bár akkor lényegesen komolyabb következményekkel.