Vászonra vele: Stork Natasa

Vágólapra másolva!
Folytatjuk cikksorozatunkat, melyben olyan nagyszerű színésznőket és színészeket mutatunk be, akiket sokkal többet szeretnénk látni a mozivásznon. Stork Natasa csak tavaly végzett a Színművészetin, de már lecsapott rá Mundruczó és Alföldi is. Rakoncátlan, huncut és érzéki nő, tiszta kék szeme egy pillanatra sem nyugszik meg. Akkor sem jön zavarba, ha disznójelmezbe dugják. (A számozás nem jelent semmiféle rangsorolást, csak azért használjuk, hogy követhető legyen a sorozat.)
Vágólapra másolva!

#12 - Stork Natasa

Született: 1984. január 22-én

Ő lehetne a magyar... Zooey Deschanel

Hol figyeltünk fel rá? Stork Natasát a Frankenstein-terv-ben láttam először, egy konténerben a Bárka Színház mögött. Annyira természetesen játszotta Rába Roland tökkelütött asszisztensét, hogy azt hittem, hogy ő is amatőrszereplő. Rába folyamatosan cikizte és baszogatta, ő meg csak vihogott és próbált komoly képet vágni, ami ritkán sikerült neki. Azóta megtudtam azt is, hogy az életben treningruhát hord zakóval, a fejébe meg juhászkucsmát szokott nyomni. Magyarul: jó arc.

- Miket csináltál eddig?

- Tavaly diplomáztam. A főiskola utolsó éve a gyakorlati év. Az osztályfőnökök (esetemben Zsámbéki Gábor és Zsótér Sándor) rendeznek egyet-egyet, illetve meghívnak rendezőket, hogy dolgozzanak az osztállyal. Közben sokan színházakhoz szegődnek, mint gyakornok (e.h.). Én külföldi ösztöndíjat próbáltam intézni az első félévre, amikor hívott Mundruczó Kornél, az akkor készülő Frankenstein-terv című előadásba. Nem volt még benne nekem szerep. Keresett ugyan egy lányt, de egyáltalán nem olyat, mint én, de azért csak járjak be a próbákra - mondta - majd kitaláljuk. Emlékszem, egész éjjel kóboroltam, miután láttam a Nibelung lakópark című rendezését, nagyon tetszettek a munkái, különös energia áradt belőlük. Ez nagyon ritka. Tehát nem volt kétséges, hogy az utazás törölve.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Nézz még több képet Stork Natasáról! | Fotó: Pályi Zsófi [origo]


Így visszacsöppentem az osztály munkájába is. Horváth Csaba rendezett a főiskolán egy Karl Kraus-drámát, Az emberiség végnapjai-t, és nagyon szép szerepet kaptam. Utána jött Zsámbéki egy Shakespeare-vizsgával, majd Zsótér az Octopus kövér szövegkönyveivel. "Nehezet adok" - mondta Zsótér, és tényleg, az Octopus önmagában is felért volna két próbafolyamattal. Közben meg dolgoztam a Bárka színházban, Mezei Kinga (közös Frankenstein-es múltunk volt) hívott a Hrabal-előadásába. Most már nem én játszom benne, de jó emlék, emberséges közeg volt ott. Végül Bodó Viktor rendezett az osztálynak egy sajátos Platonov-átiratot. Nagyon élvezetes vele próbálni. Szása voltam, és rengeteget sírtam a jelenetekben. Annyira tisztán szeret az a lány, és annyira magányos, hogy valahogy mindig sírni kellet, Bodó meg azt hitte, valami bajom van. De nem. Jó év volt. Tudtam, hogy kivételes helyzet egy év alatt ilyen rendezőkkel dolgozni. Szerződést ajánlott Alföldi Róbert a Nemzetibe, így hát szeptembertől itt vagyok. Átvettem a Keszég László rendezte Mesél a bécsi erdő-ben Mariann szerepét. Első munkám, mint "színész", Gorkij: Vassza Zseleznova és Brecht: A kivétel és a szabály. Két egyfelvonásos Zsótér. Végül Dömötör András Pokoli disznótor-jában vagyok, helyesebben magában a disznóban benne. (Ez egy nagy gumimalac, bele lehet bújni.)

- Miben láthatunk legközelebb?

- Most Mundruczóval fogok dolgozni. Egyébként meg az említett nemzetis darabokban, és a Frankenstein-terv-ben.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Nézz még több képet Stork Natasáról! | Fotó: Pályi Zsófi [origo]


- Mi az, amit te tudsz a legjobban a magyar színészek közül?

- Épp az az érdekes, hogy jobb, az mindig mindenben van. Mindig lesz ügyesebb, frappánsabb, vagy szerencsésebb külsejű. Ezek a dolgok előbb-utóbb megcsalnak. Csak azok a kis maszatok, a gyűrődések az arcodon, a rohadt csetlés-botlás, azok nem. Az a kérdés, hogy meg tudsz-e bocsátani nekik, és van-e merszed erényt kovácsolni belőlük.

- Mit mutatnál meg a munkáidból egy olyan rendezőnek, aki színészt keres a filmjébe?

- Biztos a soron következő előadást.

- Mondj három magyar filmrendezőt, akivel szívesen együtt dolgoznál!

- Ááá... "mint a kutya hinnél abban, ki bízna benned."

- Melyik színészt/színésznőt szeretnéd többet látni a vásznon?

- Monori Lilit, Nagy Zsoltot, Simkó Katit, Péterfy Borit, Vass Terézt, Wéber Katát, Zsótér Sándort és még sokakat, akik, ha nem is jutnak elsőre eszembe, annál inkább érdekesek lehetnek.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Nézz még több képet Stork Natasáról! | Fotó: Pályi Zsófi [origo]


- Láttál valami jó filmet mostanában?

- Azt nem tudom, hogy jó film-e, de a Vicky Cristina Barceloná-t láttam utoljára, és nevettem. Tetszett benne a Penélope Cruz.

-Láttál valami jó darabot mostanában?

- Várom a Tavaszi Fesztivált.

- Mi a véleményed Zooey Deschanelről?

- Nem ismerem őt, most majd megnézem.