Az évtized legjobb női a magyar filmben

Vágólapra másolva!
Amíg az évtized legjobb pasijai listához csak nagy nehézségek árán tudtunk összekaparni tíz nevet, és többször elhangzott a "vállalható kompromisszum" szókapcsolat, addig a lányoknál egészen máshogy alakult a válogatás. A szívünk szakad meg, hogy mennyi szépséges színésznőt voltunk kénytelenek kihagyni a végső tizes listából. Sok rosszat el lehet mondani a magyar filmről, de annyi szent, hogy jó nőben nincs hiány. A válogatás szigorúan szubjektív, a saját kedvenceiteket írjátok meg kommentben! Minden színésznőnek küldünk egy olyan számot is, ami eszünkbe jutott róla.
Vágólapra másolva!

10. Lucia Brawley

Forrás: [origo]

Mielőtt zúgolódás támadna, hadd hívjuk fel a figyelmet arra, hogy jelen írásunk címe "Az évtized legjobb női a magyar filmben" és nem pedig "Az évtized legjobb magyar női a filmben", de amúgy is Lucia a Lora óta már tiszteletbeli magyarnak számít. Akik együtt dolgoztak vagy interjúztak Luciával egyöntetűen állítják, hogy nem csak káprázatosan szexi jelenség, hanem végtelenül közvetlen és intelligens is. Most akkor higgyük el, hogy a Valami Amerika 2-ben Pindroch Csaba hosszú napokig képes volt ellenálni a csábításának?

Kötelező filmje: Lora

Luciának küldjük: Sam Cooke: Wonderful World

+ + +

9. Cseh Anna Mária / Görög Zita

Forrás: [origo]

Megosztott kilencedik helyet tudunk felajánlani a két modellből filmszereplővé avanzsált hölgynek. Anna Máriának nincs miért szégyenkeznie: mindkét filmjében (A fény ösvényei, Töredék) több, mint vállalható alakítást nyújtott, és ha a jövőben a színészetre szeretne koncentrálni, lenne helye a szakmában. Zitának szurkoltunk, de sajnos egy pillanatra sem tudta elengedni magát a kamera előtt, ráadásul rémes filmekre (Fej vagy írás, Szőke kóla) mondott igent. Mentségére legyen mondva, hogy az Underworld 2 után abbahagyta a filmezést, és azóta hasznosabb dolgokkal tölti az idejét. Hogy mindketten őrülten jó nők, az nem képezi vita tárgyát.

Néznivaló: A fény ösvényei előzetese (Anna Mária), a 9 és fél hét legendás reluxa-mögött-vetkőzős jelenetét megidéző Biopon reklám (Zita)

Zitának és Anna Máriának küldjük: INXS: Beautiful Girl

+ + +

8. Marozsán Erika

Forrás: [origo]

Ha a kilencvenes évek legjobb nőit szednénk össze, lehet, hogy megszavaznánk Marozsán Erikának egy első helyet, már csak a Rám csaj még nem volt ilyen hatással miatt is. Még nem láttunk nőt nála szexibben disznósajtot enni. Az elmúlt évtizedben azonban csak két magyar filmben (Előre!, Rokonok) tűnt fel, és egyik sem volt túl emlékezetes. Szakíts, ha tudsz című lemeze (amelyen Jónás Tamás-dalszövegeket énekelt) ellenben kifejezetten erős volt, azért viszont maximum a Quart listáján kaphatott volna előkelőbb pozíciót.

Erikának küldjük: Venetian Snares: Öngyilkos Vasárnap

+ + +

7. Török-Illyés Orsolya

Forrás: [origo]

Ez a gombszemű marosvásárhelyi lány annyira mellékesen és erőfeszítés nélkül szokott elbűvölő lenni a vásznon, hogy kicsit hülyén is érezzük magunkat, hogy erre most külön rámutatunk. Az évtized első meghatározó magyar filmes élménye a 2001-es Szemlén ért minket, a Macerás ügyek vetítésén. Ez már a mi generációnk filmje volt: korunkbeliek csinálták, nekünk szólt, rólunk szólt, számunkra érthető nyelven fogalmazott. "Csató Imi beleszeret Balogh Brigibe" - közölte a felirat a film elején, és pár perccel később tökéletesen együtt tudtunk érezni Imivel.

Kötelező filmje: A nyilvánvaló választás a Macerás ügyek vagy az Off Hollywood lenne, de hadd hívjuk fel a figyelmet inkább a méltatlanul elfeledett és alulértékelt Szent Iván napjá-ra.

Néznivaló: Az Off Hollywood előzetese

Orsolyának küldjük: Jacqueline Taieb: 7 heure du matin

+ + +

Ónodi Eszter

Forrás: [origo]

Ónodi Eszter nem modellalkat; ő aranyossága és vagánysága miatt ellenállhatatlan. Jégszoborság, dölyf, primadonna allűr messze áll tőle, a fentebb felsorolt színésznők közül ő hasonlít legjobban a szomszéd lányra, barátnőnkre, kolléganőnkre és csoporttársunkra, ránk. Talán ezért is ő a legszerethetőbb színésznő alkalmi listánkban. Könnyen el tudjuk képzelni, hogy az életben is pont olyan nagyokat nevet (azzal a jellegzetes huncut nevetéssel, aminek következtében az arca az orrnyergére szalad), mint a filmekben, vagy hogy pont olyan közvetlen, humoros és kedves. Az évtized első felében ő volt a legfelkapottabb színésznő, görkorizott a Meseautó-ban, enyelgett a Jadviga párnájá-ban, perfekt angolsággal bonyolódott afférba a Valami Ameriká-ban, parókás vidéki tramplit alakított a Boldog születésnapot című filmben, egyszóval vele indult el valami, amit ma úgy nevezhetnénk, hogy filmsztárság. Aztán Ónodi Eszter eltűnt, hogy szüljön egy tündéri kisfiút, és ez is olyan természetes és emberi volt. Mint ahogy az is, ahogy szépen, lassan, szinte észrevétlenül, de dicsőségesen visszatért.

Eszternek küldjük: Best Coast: When I'm With You

+ + +

5. Pető Kata

Fotó: Varga Imre

Kezdjük csak el nézni ezt a videót a 38. másodperctől! Hány férfit tudna romlásba dönteni ez a mindent átható tekintet? Hányan mennének örömest a biztos halálba, ha csak egyszer is nekik szólna ez a hamiskás mosoly? Ezekre a kérdésekre nem tudjuk a választ. De arra sem, hogy mikor jön már egy rendező és forgat egy bohókás, francia-újhullámos, őrült-szerelmes komédiát, amiben Kata pöttyös nyári ruhában cigánykerekezhetne a Városligetben.

Kötelező filmje: Ha még nem láttad a Premier című első magyar dogma-filmet, amiben Pető Kata felejthetetlen alakítást nyújt, akkor tegyél magadnak egy szívességet.

Néznivaló: Pető Kata showreelje

Katának küldjük: Francoise Hardy: Tous les garcons et les filles

+ + +

4. Kerekes Vica

Fotó: Pályi Zsófi [origo]

Talán nem szerénytelenség azt állítani, hogy Kerekes Vica befuttatásában nekünk is volt némi részünk, hiszen már akkor négyoldalas életműinterjút közöltünk vele, amikor még csak összesen egy filmben játszott mellékszerepet. Vörös hajával, szeplős arcával, bájosan elálló füleivel és irgalmatlanul hosszú nyelvével egyszerre négy fétis-csoport igényeit is kielégíti. Az Elle magazin találóan "mesearcú lány"-nak nevezte, és tényleg, ha egyszer megcsinálják az élőszereplős Rumcájsz-filmet, abban csakis ő játszhatja Mankát.

Kötelező filmje: Magyarországon eddig csak két egészen borzalmas (Bakkermann, Szuperbojz) és két nem túl izgi (Mázli, 1) filmben szerepelt. Ezek közül talán az 1-el érdemes kezdeni az ismerkedést, abban legalább nem kellemetlenkedik se Bajor Imre, se Szőke András.

Néznivaló: Az 1 előzetese

Vicának küldjük: Joanna Newsom: Sprout and the Bean

+ + +

3. Gryllus Dorka

Fotó: Pályi Zsófi [origo]

Gryllus Dorkába a Felvonulási téren szerettünk bele, talán 2003-ban. Az @RC óriásplakát-kiállítás megnyitóján a kor népszerű fiatal színésznőivel csináltak valami divatbemutatót, aminek a végén kihoztak a színpadra vagy 20 vödör különböző színű festéket, és a lányok egymásra borították az összeset. Az előadás után kijött a műsorvezető (talán Till Attila) és felolvasta a közreműködő nevét, megköszönte a közönség figyelmét, és elbúcsúzott. Azt azonban elmulasztotta közölni, hogy ki keverte a zenét a divatbemutató alá. Erre kitotyogott a színpadra a csurom festékes Gryllus Dorka, aki kábé alig tudott menni, mert már kezdett megszáradni rajta a festék és bemondta a mikrofonba, hogy "ja, és a zenét a Palotai Zsolt csinálta".

Kötelező filmje: Dallas Pashamende

Dorkának küldjük: Gogol Bordello: Through the Roof'n'underground

+ + +

2. Tompos Kátya

Forrás: [origo]

Gondolhatjátok, hogy leesett az állunk, amikor tavaly a Melletted című zseniális rövödfilm vetítésén egyszer csak a szemünk előtt termett ez a Zooey Dechanelbe oltott Audrey Hepburn! Kátya az a fajta természetes szépség, akiről le mernénk fogadni, hogy másnaposan, három óra alvás után, csatakos hajjal is ugyanolyan elragadó, mint a sminkszékből kiszállva. Szépsége minden bizonnyal jó ízléssel is párosul, hiszen eddig kizárólag igényes filmekhez (Valami Amerika 2, Poligamy, Köntörfalak) adta a nevét. Már csak félve merjük hozzátenni, hogy ezek mellett még egy dögös dizőz is, aki magyarul, oroszul és franciául énekel sanzonokat.

Kötelező filmje: Nem győzzük hájpolni a Köntörfalak című háromszereplős drámát, amiben Rába Roland és Elek Ferenc mellett remekel Kátya. A film nagyszerűségéről a következő Szemlén győződhettek majd meg.

Néznivaló: Melletted

Kátyának küldjük: Ida Maria: Oh My God

+ + +

1. Hámori Gabriella

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A titokzatosság, az erő, a magabiztosság, a tehetség, és valami nem evilági, de mégis mélyen ismerős kisugárzás okozta összhatás, ami nemtől és szexuális orientációtól függetlenül mindenkit a bűvkörébe von. Hámori Gabiból ez árad a mozivásznon, az Örkény színpadán, de még akkor is, ha csak összefutsz vele egy szórakozóhelyen. Figyeltünk, koncentráltunk, résen voltunk, de az elmúlt tíz évben nem láttunk nála jobb nőt magyar filmben.

Kötelező filmje: Ha nagy dózisban akarunk hozzájutni Hámori Gabihoz, akkor irány az Állítsátok meg Terézanyut!, vagy még inkább A műselyemlány című monodráma az Örkényben.

Néznivaló: Minden idők legkínosabb karácsonyi ajándék átadása Hámori Gabival és Nagy Ervinnel a Csodálatos vadállatok-ban.

Gabinak küldjük: Kristóf Norbert: Girls Just Wanna Have Fun

----------

Az Ónodi Eszterről szóló részt Dömötör Ági írta.