Vágólapra másolva!
Idén sajnos olyan jó filmből akadt a legtöbb, ami még DVD-n sem ért el hozzánk. A legtöbb egyenesen DVD-re száműzött premier viszont érthető volt - hiába cseng jól elsőre Daniel Craig, Seth Rogen, Uma Thurman vagy Edward Norton neve -, de még így is találtunk egy pár gyöngyszemet, amit jó lett volna moziban élvezni először.
Vágólapra másolva!

5. Dalok ismerkedéshez (Nick and Norah's Infinite Playlist)

Forrás: [origo]

Tavaly a Juno láttán azt hittük, hogy a tinifilmek világában ígéretes tendencia kezdődött, ennek lehetett volna méltó folytatása ez a menő zenékkel és szimpatikus kamaszokkal telezsúfolt regényadaptáció. Persze a tiniknek inkább a Twilight kellett.

+ + +

4. Kis-nagy világ (Synecdoche, New York)

Forrás: [origo]

Azt természetesen nem ígérhetjük, hogy Charlie Kaufman első rendezése, azaz első kontroll nélküli féktelen agymenése nem egy fárasztó élmény. Talán éppen ezért lett volna jobb moziban befizetni rá, de kihagyni így sem érdemes a temérdek hihetetlen ötlet és a függetlenfilm világának sztárszereposztása miatt.

+ + +

3. Senkinek egy szót se! (Ne le dis a personne)

Forrás: [origo]

A francia színész/szépfiú Guillaume Canet rendezése óriási meglepetéssiker volt a francia nyelvterületen kívül (is), ami azért nem csoda, mert pont az ilyen lendületes, csavaros és drámai színészi alakításoktól hemzsegő akciófilmekből van nagy hiány Hollywoodban.

+ + +

2. Rachel esküvője (Rachel Getting Married)

Forrás: [origo]

Szegény Anne Hathaway, egy film erejéig végre kitört a bugyuta csajkomédiák gettójából, temérdek díjat és még egy Oscar-jelölést is bezsebelt, erre nálunk szépen kikerüli a mozikat. Pedig ennél magával ragadóbb diszfunkcionális családot nem láttunk idén.

+ + +

1. A Birodalom (Riget)

Forrás: [origo]

Szégyen, gyalázat, de 2009 botrányfilmje, az Antikrisztus nem jutott el idén a magyar mozikba. Csekély vigasz, de az otthoni DVD-s polc szempontjából mégis remek hír, hogy Európa legőrültebb rendezőjének előző kirándulása a horror műfajába végre elérhető (legalábbis az első évad) és abszolút kötelező darab. Elvégre ki látott már olyan kórházsorozatot, amelyben fejek gurulnak a folyosón, szellemkislányok hörögnek a liftben és a sátán gyermeke bújik elő a szülőszobán?!

-----

A teljesség kedvéért áttekintjük a 2009-es év további figyelemreméltó DVD megjelenéseit is; azokat is, amelyek nem éppen úgy sikerültek, ahogy szerettük volna, de egy magára adó filmrajongónak mégis tudnia kell róla, hogy itthon is elérhetők:

JCVD: Nyilván Jean Claude Van Damme az utolsó színész, akiről bármiféle öniróniát feltételezne az ember. Itt az egészen szórakoztató bizonyíték, hogy van neki.

Elit halálosztók (Tropa de Elite): Nagy meglepetésre tavaly ez a kőkemény brazil akciófilm nyerte a berlini filmfesztivált, pedig közelebb áll a CSI-hoz, mint az Isten városá-hoz.

A szerv (Observe and Report): Seth Rogen sem mindig vicces, sőt, ebben a több szempontból is aggályos pláza-komédiában inkább rémisztő.

Zack és Miri pornót forgat (Zack and Miri Make a Porno): Seth Rogen sem mindig vicces, sőt Kevin Smith bugyuta és humortalan rendezésében inkább szánalmas.

Mocsok és bölcsesség (Filth and Wisdom): Madonna első rendezése eleve ellendrukkal startolt, pedig kedves, ártalmatlan és Gogol Bordello-rajongóknak kötelező.

Cenzúrázatlanul - Háború másképp (Redacted): Nyilván nem sokan kíváncsiak még egy olyan filmre, amelyben tapló amerikai katonák taplóskodnak Irakban, de ha mégis, akkor ez hatni fog.

Szemvillanás alatt (The Life Before Her Eyes): Nyilván nem sokan kíváncsiak még egy olyan filmre, amelyben tapló amerikai diákok lemészárolják egymást a suliban, de ha mégis, akkor ebben legalább benne van Uma Thurman.

Ellenállók (Defiance): Izomagyú zsidók odacsapnak a második világháborúban - nem, nem a Becstelen brigantyk-ról van szó, hanem egy hatásvadász, idegesítő akcentusokban bővelkedő történelmi filmről Daniel Craig főszereplésével.

Houdini, a halál mágusa (Death Defying Acts):A tökéletes trükk árnyékában szinte teljesen elsikkadt ez a film és fura belegondolni, hogy az évtized elején Catherine Zeta-Jones és Guy Pearce mennyire menő színésznek számítottak, most pedig mennyire nem.

A mágus (The Illusionist): Évekig egy darab normális bűvészfilm sem volt, 2007 tájékán pedig mindjárt három. A tökéletes trükk nyomába ez sem érhet, de szórakoztató és működik benne a csavar.

Példátlan példaképek (Role Models): A haverrománcok évében a Másnaposok és a Spancserok mellé dukál ez a fergeteges vígjáték is a mindig szeretnivaló Paul Ruddal.

Hamlet 2: Steve Coogan mindig is a magyar filmforgalmazás által meg nem értett zseni volt. Eddigi legkönnyedebb próbálkozása egyben a leggyengébb is, az egyetlen vicces csúcspont pedig úgyis fenn van a YouTube-on.

Cadillac Records - Csillogó fekete lemezek: Második Dreamgirls ugyan nem lett ebből a kiszámíthatóan szórakoztató zenész-biográfiából, de a muzsika és az alakítások miatt érdemes megnézni.

Fulladás (Choke): Egy új Chuck Palahniuk regény-megfilmesítéstől pedig nyilván mindenki Harcosok klubja-szintet várt. Hiába. Sam Rockwell szexfüggője azért gondoskodik pár polgárpukkasztó pillanatról.

----

Olvasd el a többi év végi toplistánkat is!