A magyar tinik is megkapják a magukét

Vágólapra másolva!
Az Álom.net egy hollywoodi tinivígjáték-klón, amelyet Magyarországon forgattak magyar filmesek, mert állítólag ez kell a magyar kamaszoknak. Most megkapják, amire vágytak, és vele együtt az életre szóló tanulságot is: vigyázz, mit kívánsz, mert a végén még valóra válik!
Vágólapra másolva!

N. Forgács Gábor filmjének azt az egyetlen célt sem sikerül teljesítenie, amit kitűz maga elé, ugyanis nem vicces, és cseppet sem szórakoztató. Az önmagukat a vásznon felismerő mellékszereplőkön kívül alig akadt valaki, aki nevetett a teremben. Később jöttem rá, hogy unalmamban a pompon szó helyesírásán elmélkedtem, és rájöttem, hogy utoljára a "papucs orrán pamutbojt" kezdetű mondatban írtam le. Pedig pár jó poénért cserébe eltekintenénk a tökéletesen környezetidegen elemektől, mint a pomponlánycsapatok és a sportkocsival iskolába járó tizenévesek, és elnéznénk a sablonos, kiszámítható történetet is.

Reginát (Labancz Lilla), a pomponcsapat menő, szőke vezérszurkolóját ismeretlen okból kirúgják a trendi sportgimiből, és egy csúnya, elit iskolába száműzik. Ami egyébként azért elit és konzervatív, mert a tanulók erotikus diáklány-szettre hajazó egyenruhában hajlongnak a kólaautomata előtt, és még franciaórájuk is van. Megkezdődik a gazdag, elkényeztetett lány beilleszkedési harca, és elképesztő jellemfejlődése, aminek a csúcspontján kiderül, hogy az igaz barát az, akivel hagymás hamburgert eszik az ember.

De nem lehet mindent a műfaj sajátosságaira fogni, és érezték ezt a film készítői is, mikor komplett használati utasítással látták el a közönséget: "Álmodjunk együtt, lazuljunk le, vegyük észre az ironikus pillanatokat és a szarkasztikus humort!" Az utóbbi kettőnek egyébként nyoma sincs a filmben, hacsak nem hívjuk így azt a kínos helyzetet, mikor valami már annyira rossz, hogy átcsap önmaga paródiájába. Ilyen például a gokartverseny, ami nagyjából annyira izgalmas, mint egy kerületi diákolimpia dömpertoló középdöntője. Hasonlóan érthetetlen és ciki, hogy a főszereplő megmozdulásait a Tom és Jerry-epizódokból ismert hanghatások kísérik.

Forrás: [origo]
Labancz Lilla és Czifra Kinga


A Spinédzserek-hez vagy a Dr. Szöszi-hez mint előképekhez már csak a színészi alakítások miatt sem mérhető a film. Az Álom.net-ben az amatőr szereplők képtelenek normálisan hangsúlyozni, a bunkó, menő csávót alakító Jankóczky Attila megszólalásai kifejezetten kínosak, a pomponlányok pedig bebizonyítják, hogy a buta libás hisztit és visítozást is lehet hiteltelenül előadni. Az elit gimnázium barna hajú csordavezérét, Líviát alakító Czifra Kinga magasan a legjobbnak tűnt az amatőrök között, de mint kiderült, csak addig, amíg csúnyán kellett néznie.

A valódi színészek, amit lehetett, kihoztak a figurájukból. Rékasi Károly a tesitanár szerepében ügyesen elkerülte a tornaórán nyálát csorgató spori kliséjét, ami ilyen sűrűségben adagolt himbálózó mell közepette komoly eredménynek mondható. Reviczky Gábor igazgatóként, a forgatókönyvnek megfelelően kizárólag közhelyekben beszél, és ez talán a film egyetlen mosolyogtató, visszatérő vicces eleme.

Forrás: [origo]
Rékasi Károly és Reviczky Gábor


Az Álom.net legeltaláltabb eleme a tinivígjátékoknál alapvető fontosságú filmzene, ami tökéletesen eltalálja a célközönséget, és a videoklipek is biztosan jól szolgálják majd a profi reklámkampányt.

Sejthető volt, hogy egyszer ez is bekövetkezik, és az Amerikából importált tini álomvilág felüti a fejét a magyar filmben. Fogyasztói elvárás ugyanis nem maradhat kielégítetlen, és a piacon keletkező lyukakat a szemfüles alkotók hamar betömködik. Az Álom.net-et hiánypótló filmnek szánták, de kiderült, hogy a kutyának sem hiányzott.