Azért mert csak - az Antigoné kritikája

Vágólapra másolva!
Ha minden érv ellene szól is, egy Dettre Gábor-filmet mindig érdemes megnézni. Akkor is, ha most az jutott eszébe, hogy az Antigonét játszatja el egy rakás meztelen színésszel, festett háttér előtt.
Vágólapra másolva!

Tisztában vagyok vele, hogy ma senki nem kíváncsi az Antigoné-ra - egyébként én sem -, nem is ezért ültem be rá. Azt is tudom, hogy a 150 perces tévéfilm egy abszurditás, ilyen egyszerűen nincs. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy remek ötlet 2011-ben egy két és fél órás magyar tévéfilmet forgatni Szophoklész drámájából, mert van erre igény, és jó kis katarzist okoz majd a nézőknek.

Forrás: HvD Produkció
Antigoné | Csuja Imre

De ha mindez nem riasztott el attól, hogy megnézzem, megtehette volna az előzetes is. Átszellemült arcú színészek valami eszméletlen ronda ponyva előtt, egy szótaggal arréb csúszott utószinkronnal zengik életbevágó bölcsességeiket. És még a híre is rossz - mondjuk ez izgat a legkevésbé. Dettre Gábor nekem már bebizonyította, hogy érdemes odafigyelni a gondolataira. Úgyhogy az Antigoné kapott egy esélyt.

Nem mondom, hogy azonnal beszippantott. Kell egy kis idő, amíg az ember megszokja ezt az ízléstelen látványvilágot, ami lényegében a közeli arcok sminkjében, és a mögéjük vetített háttérképekben merül ki. Az egész arra emlékeztet, amit a kilencvenes években a Váci utcai iparművészek boltjában szépnek és modernnek hittek. Végülis rövid idő alatt meg lehet szokni, és onnantól az arcok visznek mindent. Meg azok a mondatok, amiket talán először hallok meg.

Forrás: HvD Produkció
Antigoné | Mucsi Zoltán és Szarvas József

És már bent is vagyok az erdőben. Egy elképesztő erejű történetben - naná, görög sorstragédia -, és a színészet magasiskolájában. Nem csak az ritka, amilyen átélést ezeken az arcokon láthat az ember, hanem az is, amilyen pontosan a szöveget értelmezték. És mivel minden színész a helyén van, és a legtöbbet nyújtja (azok is, akik évek óta csak alibiznek a színpadokon), és mivel az egész az ő játékukra van bízva, egyértelmű, hogy egy komoly, erős kezű rendező áll mögöttük. Egy olyan karmester, aki mindent kivesz belőlük, de cserébe egy nagy közös zenekarrá tudja rendezni őket. Sokáig visznek magukkal anélkül, hogy az ember az óráját nézné, vagy elkalandozna gondolatban. Csak a feszült figyelem van, és ez a végletekig intenzív dráma.

Még a magas színvonalból is vannak, akik ki tudnak ragyogni. Fátyol Kamilla (Antigoné) istennő és démon egyben, egy igazi nagy színésznő lakozik benne. Testvére, Fátyol Hermina (Iszméné) is tökéletes Iszméné szerepében, kettőseik pedig egyenesen vérfagyasztóak. Szarvas József újra bizonyítja, hogy a legnagyobb színészek közé tartozik, Moldvai-Kiss Andreát pedig egyszerűen jó nézni tiszta, egyenes tekintetéért. Mucsi Zoltán (Kreon) is erőteljes mindaddig, míg a hatalom megszállottja, de bármilyen őszinte is az összeomlása, ott valahogy erejét veszti az alakítás.

Forrás: [origo]
Antigoné | Fátyol Kamilla és Fátyol Hermina

Egyáltalában elmondható, hogy a film addig érdekes, amíg Antigoné drámáját követjük - esetleg még Keres Emil (a jós) felbukkanásáig -, utána nagyot zuhan a feszültség. Nyilván ez a dráma dramaturgiájából ered, de a színészek (és a rendező) sem tudja kompenzálni, hogy elvesztettük a főhősünket. A végét ráadásul megfejelték egy állathangokat imitáló kórusművel, pedig ezt már tényleg nem kellett volna hozzátoldani. Ahogy korábban is elég volt pőrén az ember és a gondolat, úgy a végére is elég lett volna otthagyni minket a csönddel. Így is tele volt a fejünk.

Bennünk marad a döbbenet, hogy milyen volt egy tisztább világ - akkor is, ha a bűnei hasonlítanak a maiakhoz; az ámulat azon, mit jelentett akkor hinni; és a csodálat ennyi színészi tehetség és erő iránt. De azt továbbra sem tudom, ki fogja ezt valaha végignézni.

---------------

Antigoné
Rendező: Dettre Gábor
Forgatókönyv: Dettre Gábor
Operatőr: Tóth Zsolt
Szereplők: Fátyol Kamilla, Mucsi Zoltán, Fátyol Hermina, Kovács Krisztián, Keres Emil, Nyakó Júlia, Szarvas József, Csuja Imre, Ujlaki Dénes, Moldvai-Kiss Andrea, Szalay Marianna, Kopeczny Kata, Bakos Éva, Horváth Kristóf, Lukáts Andor
42. Magyar Filmszemle, versenyfilm - tévéfilm szekció
színes, 152 perc

Mikor vetítik a Filmszemlén?

2011. május 6. 13.30 - Corvin, Korda terem
2011. május 8. 14.30 - Uránia, Csortos terem