Brutális vikingekkel és Conan, a barbárral támadnak az új filmforgalmazók

Vágólapra másolva!
Nemrég arról cikkeztünk, hogy a magyar mozipiac olyan rémes helyzetben van, hogy már Brad Pitt neve sem garancia arra, hogy egy filmet bemutatnak nálunk. A nézőszámok nem emelkednek, a művészfilmek és magyar filmek forgalmazásának állami támogatása pedig egy éve minimálisra csökkent, ami sok forgalmazót nehéz helyzetbe hozott. A filmforgalmazás mégsem halott: a nyár végén két új forgalmazó cég is piacra lép Magyarországon.
Vágólapra másolva!

"Kommersz művészfilmeket", vagyis "értékes, de széles közönség számára befogadható filmeket" szeretne forgalmazni a Ristretto Distribution Kft., mondta el nekünk Szelényi Ákos, az új cég egyik tulajdonosa. Augusztus 25-én mutatják be a forgalmazó első filmjét, Francois Ozon Született feleség (eredetileg: Potiche) című legutóbbi munkáját, amelynek Gérard Depardieu és Catherine Deneuve játsszák a főszerepeit. Ezt hat kópián forgalmazzák majd, először Budapesten - ahol szeretnék, ha néhány multiplexbe is eljutna -, később vidéken is.

Forrás: ristretto distribution kft
Forrás: ristretto distribution kft
Judith Godreche és Catherine Deneuve a Született feleség-ben

Évente négy-hat filmet szeretnének moziban bemutatni, emellett tizenöt-húsz filmet hoznának DVD-n, illetve a filmek televíziós és VOD értékesítésével is foglalkoznak majd. De, mint Szelényi mondja, "nincs kényszer, csak azokat a filmeket mutatjuk be, amikben fantáziát látunk". Ezek közé tartozik Nicolas Winding Refn Valhalla Rising című brutális vikingfilmje, az Adrien Brody főszereplésével készült Wrecked és Michael Caine kemény bosszúfilmje, a Harry Brown is. Hogy ezek közül melyik kerül moziba, és melyiket hozzák DVD-n, még nem eldöntött. Megvették a Titanicon már vetített Perrier vérdíjá-t, a Black Death című középkori filmet, az iraki háborúban játszódó Battle for Hadithá-t és a 2002-es Isten városá-t is, ezeket DVD-n forgalmazzák majd.

Szelényi úgy véli, a filmpiac mai helyzete ellenére "a hagyományostól eltérő struktúrában működve akár nyereséges is lehet egy forgalmazó. Bármennyire is esnek a DVD-eladások, ez még mindig fontos szegmens, és a VOD-ot is megpróbáljuk a megszokottnál jobban beilleszteni a forgalmazási stratégiánkba, mert ez növekvő terület. A költségek racionalizálása is fontos, nálunk nincs nagy létszámú stáb, a legtöbb embert projektalapon bízzuk meg."

Forrás: big bang media és ristretto distribution kft
Forrás: big bang media és ristretto distribution kft
Valhalla Rising | Conan, a barbár

A Big Bang Media kommerszebb filmekkel indul. Mint Borka Csilla filmforgalmazási vezető elmondta, profitorientált cégként fő szempontjuk egyelőre, hogy "kereskedelmi sikerre számot tartó" filmeket forgalmazzanak, a későbbiekben aztán lehet, hogy bővítik majd a palettát. A Big Banget a Prorom nevű, müncheni székhelyű filmjog-értékesítő vállalat tulajdonosai hozták létre. A Prorom Kelet-Európára ad el jogokat, korábban a Budapest Filmmel, aztán az azóta megszűnt Palace Pictures-zel álltak kapcsolatban. Borka elmondta, hogy a Prorom munkatársaival együtt döntenek arról, hogy mely filmek forgalmazási jogait vásárolják meg Magyarországra.

Átlagosan havi egy film forgalmazását tervezik, első bemutatójuk a Conan, a barbár lesz szeptember 1-jén. Ezt követi a Sarah Jessica Parker főszereplésével készült Csak tudnám, hogy csinálja (I Don't Know How She Does It) szeptember 29-én, majd az Egy nap (One Day) című regény Anne Hathaway és Jim Sturgess főszereplésével készült adaptációja október 14-én. Idén tervezik még bemutatni a Trespass című Joel Schumacher-filmet, jövőre pedig hozzák a One for the Money című Katherine Heigl-vígjátékot és A szellemlovas 2-t.

Forrás: big bang media
Forrás: big bang media
Jim Sturgess és Anne Hathaway az Egy nap-ban

A Prorom szoros kapcsolatot ápol az indie-irányt képviselő Focus Features-zel (ők gyártották és forgalmazták például Az amerikai-t A gyerekek jól vannak-ot), így várható, hogy az ő filmjeik is megjelennek a Big Bang kínálatában. Ugyanakkor a cég nem kötődik kizárólagosan a Proromhoz, nyitottak más forrásból érkező filmek felé is.

Borka elismeri, hogy "kockázatos vállalkozás" manapság forgalmazó céget alapítani, az először Romániában céget alapító Prorom mégis úgy vélte, érdemes a magyar piac felé terjeszkedniük. A Big Bang DVD-forgalmazással egyelőre nem foglalkozik, a tévéjogokat pedig közvetlenül a Prorom értékesíti, de a moziforgalmazás mellett ők is foglalkoznak VOD-értékesítéssel is.

----------

Elkezdtünk gusztustalanul nyomulni a Facebookon is. Lájkolj minket, hogy minél több lájkolónk legyen!