Ryan Gosling belelép az arcunkba - heti moziajánló

Vágólapra másolva!
Hat és fél film érkezik ezen a héten a magyar mozikba: a szűkszavú, de halálos Ryan Gosling berobog a Drive-val, az idióta Johnny English új megbízatást kap, Luc Besson boszorkánykonyhából egy bosszúszomjas bérgyilkosnő érkezik, van norvég házasságtörés, 3D-ben bambulhatjuk a Föld csodáit, Kevin Kline pedig pár jómódú asszonyt kísérget. Szemügyre vehetjük Till Attila agyondíjazott Csicskáját is.
Vágólapra másolva!

Drive - Gázt! / Drive - 2011

Miről szól? A névtelen Sofőr napközben autót szerel és hollywoodi filmekben dolgozik kaszkadőrként, éjszaka pedig rablók menekülését segíti vezetéstudományával. Magányos létezésébe egyszer csak betoppan a Nő, vele együtt a Bonyodalom, és a fickó kénytelen felrúgni a saját szabályait.


Ki a rendező?
A dán Nicolas Winding Refn, aki a kiváló Pusher-trilógiával csinált nevet magának, majd a Bronson és a Valhalla Rising című filmekkel szerzett további rajongókat. A Drive az első filmje, amely magyarországi moziforgalmazásba kerül.

Kik a szereplők? Mindenki idei kedvenc színésze Ryan Gosling, az Egy lányról Oscar-jelölt főszereplője Carey Mulligan, a Mad Men és a Totál szívás című tévésorozatokból ismerős Bryan Cranston és Christina Hendricks, a markáns arcberendezéssel rendelkező Ron Perlman (Hellboy), valamint a mozifilmben utoljára hat évvel ezelőtt szereplő Albert Brooks.

Kinek ajánljuk? Minden nőnek és férfinak, ugyanis ez eddig az év legjobb filmje. Gyermekeknek annyira nem, mivel helyenként meghökkentően brutális.

Mit mondunk még a filmről? Nem hatalmas autósüldözéseket kell várni (azért abból is van egy-kettő), hanem hatalmas atmoszférát. Akinek ezután a film után nincs kedve bevágódni egy kocsiba és tövig nyomni a gázt, az talán nem is szereti a mozit. Olvasd el cannes-i minikritikánkat!

+ + +

Colombiana - 2011

Miről szól? Cataleya gyerekkorában tanúja volt szülei lemészárolásának, most huszonévesen a nagybátyjának dolgozik bérgyilkosként, szabadidejében pedig szülei gyilkosait keresi.


Ki a rendező?
A végtelenül menő nevű Olivier Megaton, aki legutóbb A szállító harmadik részét rendezte.

Kik a szereplők? Az Avatar Neytirijéként megismert Zoe Saldana, a Spanyolországból Hollywoodba igazolt Jordi Molla, Michael Vartan az Alias sorozatból, valamint a millió akciófilm mellékszerepében látott Cliff Curtis.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik a Luc Besson-féle akciógyár termékei közül a kevésbé jól sikerült darabokra is vevők.

+ + +

Johnny English újratöltve / Johnny English Reborn - 2011

Miről szól? Ismét akcióba lendül a brit hírszerzés legidiótább titkosügynöke, amikor kiderül, hogy egy kínai vezető ellen merénylet készül.


Ki a rendező?
Oliver Parker, aki eddig három Oscar Wilde-műből (Az eszményi férj, Bunbury, Dorian Gray) is készített filmadaptációt - több-kevesebb sikerrel. Ő jegyzi a Laurence Fishburne és Kenneth Branagh nevével fémjelzett 1995-ös Othelló-t, valamint a St. Trinian's - Nem apácazárda című lányiskolás vígjátékot.

Kik a szereplők? A címszerepet játszó Rowan Atkinson mellett feltűnik még Gillian Anderson (Scully az X-Akták-ban), Dominic West (McNulty a Drót-ban), és Rosamund Pike (Miranda Frost a Halj meg máskor-ban). Az első rész rajongó viszont hiányolni fogják az elragadó Natalie Imbrugliát.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik nem tudnak eleget nevetni azon, hogy Rowan Atkinson nem veszi észre magát.

+ + +

Happy, Happy / Sykt lykkelig - 2010

Miről szól? A fiatal norvég házaspár unalmas falusi életét felbolygatja, hogy egy pörgős, nagyvárosi pár költözik a szomszéd házba. Néhány kínos közös vacsora után a párok tagjai különböző felállásokban kezdenek közeledni egymás irányába.


Ki a rendező?
Az elsőfilmes Anne Sewitsky.

Kik a szereplők? Magyarországon egyelőre ismeretlen norvég színészek, egyedül Agnes Kittelsent láttuk már korábban (a 2009-es Max Manus című filmben).

Kinek ajánljuk? A keserédes skandináv drámák kedvelőinek, valamint azoknak, akik a mozivásznon szeretnék látni Till Attila kiváló Csicska című rövidfilmjét, amit a Happy, Happy előtt vetítenek.

+ + +

Pót pasi / The Extra Man - 2010

Miről szól? Henry Harrison foglalkozását tekintve kísérő. Társas összejöveteleken szórakoztat idős és nagyon gazdag nőket, cserébe elfogad kisebb ajándékokat. Az üzlet már nem megy olyan jól, mint régen, ezért magához vesz egy fiatalembert, akinek megpróbálja átadni a tudását.


Kik a rendezők?
A Shari Springer Berman, Robert Pulcini páros, akik a Harvey Pekar képregényíróról szóló Sikersztori mellett a Scarlett Johansson főszereplésével készült Egy bébiszitter naplójá-t is jegyzik.

Kik a szereplők? Harrisont Kevin Kline alakítja, a hozzá beköltöző naiv fiatalember szerepében Paul Danót (Véres olaj) láthatjuk. Otthontalanként néha feltűnik a filmben John C. Reilly is.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akiknek nem követelmény, hogy halálra röhögjék magukat egy komédián.

+ + +

A kék bolygó 3D - 2011

Miről szól? Ez a háromdimenziós magyar tudományos-ismeretterjesztő film animációkkal és eredeti felvételekkel mutatja be a Föld kialakulásának folyamatát, legszebb tájait és a rá jellemző jelenségeket.


Ki a rendező?
Gráner József, akinek egy éven belül már ez a harmadik 3D-s alkotása a Csodálatos univerzum és az Autócsodák után.

Kik a szereplők? Többek között vulkánok, hullámok, meteoritok és szélturbinák.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik nem fogják a National Geographic csatornát.