Grunwalskytól megvonták a havi félmilliót

grunwalsky ferenc
Vágólapra másolva!
Grunwalsky Ferenc Kossuth-díjas operatőrtől hivatalos magyarázat nélkül megvontak egy havi 500 ezer forintos juttatást, ami élete végéig járt volna neki. Az illetékes minisztérium hallgat.
Vágólapra másolva!

A magyar filmszakma állami támogatásának rendszere egy évig tartó átalakuláson esett át, amelynek talán pont került a végére azzal, hogy az Andy Vajna által létrehozott Magyar Nemzeti Filmalap kiírta első támogatási pályázatait. Az átalakulásnak sok károsultja volt: már tavaly nyáron írtunk azokról a produkciókról és filmesekről, akik a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) büdzséjének befagyasztása miatt nehéz helyzetbe kerültek.

Filmszakmai forrásból megtudtuk, hogy nehéz helyzetbe került az MMKA kuratóriumának egykori elnöke, Grunwalsky Ferenc Kossuth-díjas operatőr is, akitől egy havi nettó 500 ezer forintos juttatást vontak meg, minden hivatalos magyarázat nélkül. Megkerestük a filmest, aki csak annyival kívánta kommentálni az eseményeket az [origo]-nak, hogy "elképzelhetetlen és felfoghatatlan ez a történet".

Forrás: Hektor
Grunwalsky Ferenc | Fotó: Hektor

Az említett havi 500 ezer forint a Magyar Mozgókép Mestere-díjjal jár, amit minden évben odaítélnek egy hatvanöt éves vagy idősebb, Kossuth-díjjal rendelkező filmesnek, aki élete végéig kapja az összeget.

A díjat 2004-ben alapította az MMKA, abban az évben tíz filmesnek ítélték oda, majd évente egy filmes kapta meg 2010-ig. 2007-ben, 2008-ban és Grunwalsky díjazásának évében, 2010-ben ketten kapták meg a díjat, mert időközben hárman elhunytak az eredeti tíz díjazottból. Jelenleg összesen tizenöt Mozgókép Mestere van.

Az MMKA működését jól ismerő forrásunk szerint idén januárban, miután megvonták az intézmény költségvetésének nagy részét, felfüggesztették a díj kifizetését, de a filmesek tiltakozására a nyár folyamán utólag kifizették az elmaradt összegeket. A Mozgókép Mestere-díjasok közül csak egyvalaki nem kapta meg a pénzét: Grunwalsky Ferenc.

Információink szerint Grunwalsky semmilyen hivatalos magyarázatot nem kapott. Az MMKA alapító okirata szerint a díjjal járó jogosultságok "a díjazott halála, lemondása vagy érdemtelenné válása esetén" szűnnek meg, és "a díjra az válik érdemtelenné, akit bíróság jogerősen szabadságvesztés büntetésre ítélt".

Mivel Grunwalsky nem halt meg, nem mondott le a díjról és nem ítélték szabadságvesztésre, szerettünk volna hivatalos magyarázatot kapni a döntésre. Kérdéseinkkel megkerestük az MMKA megszűnése óta a díj felett a rendelkező Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkárságát. Szerettük volna megtudni az államtitkárságtól azt is, hogy a jövőben kik döntenek majd a díj odaítéléséről, amelyet információink szerint átneveznek a Nemzet Filmművésze-díjra, de a sajtóosztály arra hivatkozva, hogy az illetékes külföldön tartózkodik, nem adott választ kérdéseinkre.

A Magyar Mozgókép Mestere-díj eddigi díjazottjai:

2004 - Illés György, Szécsényi Ferenc, Tóth János, Bacsó Péter, Böszörményi Géza, Gyarmathy Lívia, Jancsó Miklós, Kovács András, Makk Károly, Mészáros Márta
2005 - Gaál István
2006 - Nepp József
2007 - Herskó János, Szabó István
2008 - Gyulai Líviusz, Kósa Ferenc
2009 - Elek Judit
2010 - Grunwalsky Ferenc, Rózsa János

Az eredeti díjazottak közül elhunyt Böszörményi Géza, Illés György és Bacsó Péter, és elhunyt Gaál István is.