Lars von Trier bocsánatot kért Hitler éltetéséért

2011.05.19. 8:10

Ahogy arról mi is írtunk, Lars von Trier dán rendező a Melancholia című új filmje szerdai vetítését követő sajtótájékoztatón több meglepő kijelentéssel sokkolta az újságírókat. Azzal viccelődött, hogy háromórás pornót fog legközelebb forgatni, illetve Hitlerről is pozitívan nyilatkozott. Azt mondta, "megérti Hitlert mint embert", és "némileg szimpatizál vele". "El tudom képzelni, ahogy a végén a bunkerjében ül..." - mondta. Majd helyesbített: "persze csinált rossz dolgokat, és nem a második világháborúra gondoltam, amikor azt mondtam, hogy megértem. Csak vicceltem." Majd hozzátette: "Izrael eléggé idegesítő".

Forrás: AFP

Mindez akkor került szóba, amikor a sajtótájékoztatón Lars von Triert német gyökereiről faggatták, amelyre 1989-ben, anyja halála után derült fény. Az újságírók rákérdeztek arra a dán magazinnak adott interjúra is, amelyben a rendező arról beszélt, hogy "kedvére való a náci esztétika". "Annyit elmondhatok, hogy valóban szeretem Speert" - válaszolta erre a rendező a sajtótájékoztatón, és elmondta, tehetségesnek tartja Hitler hivatalos építészét "akkor is, ha a náci rendszer idején élhetett". "Ok, I'm a nazi" (náci vagyok) - mondta végezetül zavartan nevetve Lars von Trier. Az újságírók - szintén zavartan - nevetgélve fogadták Lars von Trier kijelentéseit, Kirsten Dunst, a film főszereplőnője viszont láthatóan kínosan érezte magát, egy ponton például hátradőlt, és azt sóhajtozta: "Istenem". Majd a sajtótájékoztató végén azt mondta, "Lars, ez erős volt!"

A filmfesztivál igazgatóságát megdöbbentették a dán rendező kijelentései - tudatta közleményében az egyik szervező. Magyarázatot kértek Lars von Triertől, aki még aznap elnézést kért válaszközleményében. "Ha a szavaimmal megsértettem volna valakit, őszintén kérem a bocsánatát. Nem vagyok sem antiszemita, sem fajvédő, sem náci." "A fesztivál igazgatósága tudomásul veszi és továbbítja Lars von Trier bocsánatkérését. Hangsúlyozza, soha nem engedi meg, hogy a rendezvényen ilyen témákról ilyen kijelentések hangozzanak el" - olvasható közleményükben. 

Olvasnivaló:Lars von Trier nyilatkozata szóról szóra (angolul)

Korábban: Lars von Trier: A következő filmem egy háromórás pornó lesz Kirsten Dunsttal
Cannes: Itt a világvége, de jól vagyunk - kritika Lars von Trier új filmjéről