Így változtatták hadszíntérré Magyarországot

a vér és méz földje
Vágólapra másolva!
A jellegzetes panelházak, ahonnan marcona katonák elhurcolták Angelina Jolie bosnyákjait A vér és méz földje képsoraiban, ismerősek lehettek minden ferencvárosinak. De vajon mit keresett az amerikai stáb az óbudai Praktiker parkolójában, vagy a Mammut II. mellett? A teljes egészében Magyarországon felvett háborús szerelmes film forgatási útvonalát a produkcióban dolgozó néhány magyar stábtag segítségével próbáltuk meg rekonstruálni.
Vágólapra másolva!

A vér és a méz földje (kritikánk) forgatása 2010 őszén zajlott főként Budapesten, Esztergomban és Fóton. Az amerikai szisztémához képest villámgyorsan, 41 nap alatt vették fel a filmet. A kemény tempó azért is volt teljesíthető, mert a magyar filmesek amúgy is ehhez vannak szokva: a több hónapos hollywoodi forgatásokhoz képest egy átlagos hazai film 30 nap alatt készül el. Mivel nem voltak sztárszínészek a produkcióban, akiknek beosztásához igazodni kéne, így megoldható volt a jelenetek tömbösítése.

Forrás: Fórum Hungary
Angelina Jolie és Dean Semler operatőr A vér és méz földje forgatásán

A forgatás a fóti gyermekvárosban kezdődött szeptember 29-én. A stáb egészen október 12-ig itt dolgozott - vagyis majdnem két hétig. Ki lehet számolni, hogy a film kábé negyedét itt rögzítették. A díszlettervező csapat dicséretére válik, hogy alig egy kilométernyi sugarú körben számtalan jelenet helyszínét be tudták rendezni. Az udvar például, ahova a nőket először beterelik, a valóságban is közel esik ahhoz az épülethez, ahol fogva tartják őket. És mindössze pár száz méterre helyezkedik el mondjuk a tömegsírba lövős jelenet helyszínétől is.

Forrás: Fórum Hungary
A vér és méz földje | Fóti gyermekváros

De a fóti gyerekváros erdősebb részén havazta be több mint száz méter hosszan az utat a díszletes csapat ahhoz a jelenethez is, amelyikben először megjelenik Rade Serbedzija és filmbeli fiával beszél.

Forrás: Fórum Hungary
A vér és méz földje | Fóti gyermekváros

Ezután vonultak Jolie-ék a Rózsák terére - erre biztosan mindenki emlékszik, hiszen a sajtó munkatársai kivétel nélkül tapadtak a téren álló templomot övező rácsokra, hogy tudósíthassanak a főváros közepén zajló forgatásról. Bár maga Angelina Jolie a fényképezgető Brad Pitt-tel csak egyetlenegy napot töltött a Rózsák terén (október 13-át), a helybeliek legalább egy hétig háborús övezetben érezhették magukat, hiszen a second unit - a vágóképeket rögzítő kisebb stáb - is forgatott itt egy nappal korábban.

A Rózsák terén álló neogótikus plébániatemplom istenigazából csak egy rövidebb jelenet erejéig látható, akkor is épp robbantanak benne, viszont a történet szempontjából kulcsfontosságú szerepet játszik. Ezt nem magyarázzuk el jobban, meg kell nézni a filmet, és kiderül, miért bír jelentőséggel a Rózsák terén álló templom a két főszereplő között bimbózó kapcsolatban.

Forrás: Fórum Hungary
A vér és méz földje | Szent Erzsébet templom a Rózsák terén

Az újságírók a következő helyszínre is még követték a stábot. Ez volt a Thaly Kálmán és Tűzoltó utca sarkán álló lakatlan, romos épület, amelyet a legtöbben a Tűzraktér nevű szórakozóhely régi épületeként ismernek (akkor még Tűzraktár), jóval azelőtt pedig Laboratóriumi Műszergyárként működött. Jolie-ék a film vége felé látható utolsó nagy harci jelenetet vették fel itt lebombázott épülettel.

Forrás: Fórum Hungary
A vér és méz földje | Tűzraktér

Másfél napig forgatta Angelina Jolie a film elején látható pár perces hangulatos bulijelenetet, amikor a főhősnő felszabadultan táncikál későbbi fogvatartójával és szerelmével. A helyszín Mátyásföld, a használaton kívül álló Ikarus gyártelep tőszomszédságában álló Ikarus Művelődési Ház, amelynek az az érdekessége, hogy imádják a filmesek. Számtalan magyar és külföldi produkcióhoz forgattak már itt, többek között itt készült a Made in Hungária több kulcsjelenete is.

Forrás: Fórum Hungary
A vér és méz földje | Ikarus Művelődési Ház

Mire a bámészkodók megérkezhettek volna, a forgatás áttelepült a következő helyszínre, a Vajdahunyad várához. Bármilyen hihetetlen, de ahhoz a jelentéktelen és aprócska jelenethez, amelyben szökése után Ajla a híd alatt bujkál (kb. öt másodpercig), Budapest egyik legfrekventáltabb helyszínét sikerült kiválasztani. Felismerni természetesen nem lehet a környéket, a filmben csak egy hídra volt szükség, amelyet a Városligeti-tó víz nélküli medrében vettek fel. Viszont csak fél napot töltött itt a stáb.

Forrás: Fórum Hungary
A vér és méz földje | Városliget

Fót után A vér és méz földje másik kiemelt helyszíne a Kiscelli Múzeum volt, ahol a film másik tetemes részét rögzítették: azokat a részeket, melyekben a szerb katonatiszt próbálja vacsorával és borral magához édesgetni a fogva tartott bosnyák lányt. A vásznon mi fehérre meszelt vaskos falakat és teremnyi szobákat látunk: ez a Kiscelli Múzeum, ahol a két főszereplő közötti szerelmi jelenetek zömét is felvették.

Forrás: Fórum Hungary
A vér és méz földje | Kiscelli Múzeum, belső

Noha a sajtó viszonylag hamar értesült arról, hogy a múzeumban lesz az egyik forgatási helyszín, mégis impotenssé váltak a paparazzók. Valószínűleg jobban jártak volna, ha egyszerűen csak bemennek a múzeumba és vesznek egy jegyet, ugyanis a Kiscelli a stáb ott eltöltött két hete alatt is nyitva tartott. Így viszont csak néhány diák- és nyugdíjas csoport nézett nagyot, amikor elsétált mellettük Angelina vagy Brad Pitt.

Forrás: Fórum Hungary
A vér és méz földje | Kiscelli Múzeum, külső

Mindeközben kicsit lejjebb, a Praktiker parkolójában állt a több mint egy tucat trailerkocsi a színészek öltözőivel és a stáb irodáival. Jolie itt nem járt (az ő trailere fenn parkolt a Kiscelli oldalában), de a színészek két felvétel között itt ütötték el az időt.

Október közepétől november 3-ig forgatott a stáb a Kiscelliben, majd 4-én letudták azt az ominózus napot, amiről akkoriban az [origo] is tudósított. Egy nap alatt három budai helyszínen söpört végig a stáb, bár ezek közül az egyik felvett jelenetet kivághatták a kész alkotásból, mert a nekünk nyilatkozó egyik stábtag sem ismerte fel a filmben. Először a Mammut II. melletti üres telken Tarik (Boris Ler) jelenetét vették fel, amint ételt keres a hadszíntéren, majd a Margit utcában forgattak egy utcakülsőt, hogy aztán gyorsan továbbálljanak a Frankel Leó úti törökfürdőhöz.

Forrás: Fórum Hungary
A vér és méz földje | Mammut II. melletti üres telek

Ez utóbbi helyszínen vették föl, ahogy egy kisebb csoport imára készül egy lebombázott mecsetben. Ezután a stáb Turára látogatott, ahol immáron Danijel és apja, Nebojsa szereplésével vették fel az elhagyott kastélyban játszódó jeleneteket. A kétnapos turai kirándulás nem az utolsó volt a vidéki kiruccanások közül, de november 8-án a stáb még visszaköltözött pár napra Budapestre, azon belül is a 9. kerületi József Attila-lakótelepre. Itt a Lejla háza előtti megrázó jeleneteket vették fel.

Forrás: Fórum Hungary
A vér és méz földje | József Attila lakótelep

Ezután négy napig Esztergomban forgatott Jolie stábja, a fő helyszínük a már napokkal korábban lezárt és alaposan átalakított Bottyán János híd volt. Megannyi háborús jelenet (melyek főleg a híd környékén játszódnak) mellett ugyancsak Esztergomban, pontosabban a Szent Tamás-hegyen forgatták azt a snittet, amikor Danijel az orvlövésszel találkozik.

Forrás: Fórum Hungary
A vér és méz földje | Esztergom

Az Esztergomban való forgatást egy gyönyörű, naplementés képpel fejezte be a stáb: ekkor rögzítették azt a film elején látható jelenetet, amelyben Ajla a sétálóutcán igyekszik a buliba.

Forrás: Fórum Hungary
A vér és méz földje | Utca Esztergomban

Esztergom után Fótra költözött a stáb, de ezúttal már nem a gyerekvárosba, hanem a filmgyárba, ahol a már több produkcióban használt koncentrációstábor-díszlet kapott szerepet - ezúttal fogolytáborként.

Forrás: Fórum Hungary
A vér és méz földje | Lakásbelső a Raleigh stúdióban

A filmek csodája, hogy egymást követő jelenetek forgatása között akár hónapok telnek el - vagy, mint A vér és a méz földje esetében is történt: az első jelenetet vették fel legutoljára. Lejla lakásbelsője ugyanis az egyetlen olyan nagyobb jelenet, amely stúdióban készült. A forgatás végén költözött a rákospalotai Raleigh stúdióba a stáb (pontosabban vissza, hiszen az előkészítés is itt zajlott, még Jolie-nak is volt ott irodája), és ekkor vették fel az ominózus nyitójelenetet.