Cannes: Haneke másodszor is megkapta az Arany Pálmát

Vágólapra másolva!
A 65. cannes-i filmfesztivál zsűrije javarészt a fesztivál régi, jól bevált embereit díjazta. Michael Haneke másodszor kapott Arany Pálmát, ismét díjazott az olasz Matteo Garrone, a román Cristian Mungiu, és persze a cannes-i kedvenc Ken Loach sem maradhatott ki a szórásból.
Vágólapra másolva!

Attól kezdve, hogy levetítették a cannes-i filmfesztiválon Michael Haneke Amour című versenyfilmjét, visszatérő vitatéma volt a filmes újságírók közt, hogy a félelmetesen erős filmnek lehet-e esélye Arany Pálmát nyerni annak ellenére, hogy Haneke mindössze három éve már hazavitte egyszer a díjat A fehér szalag-gal (a duplázás ritka, de nem példa nélküli, többek közt a Dardenne testvérek is kétszer nyertek). Vasárnap este kiderült, hogy a Nanni Moretti vezette zsűrit ez egyáltalán nem tartotta vissza: az Arany Pálmát véletlenül sem Leos Carax őrült, de sokak favoritjának számító Holy Motors-ának adták (egyetlen díjat sem kapott), hanem az Amour-nak. A megrázó film azt meséli el, hogy egy idős férfi (Jean-Louis Trintignant) hogyan birkózik meg felesége fokozatos leépülésével. Hanekének ez volt a hatodik filmje, ami bekerült a versenyprogramba, és egy kivétellel minden alkalommal valamilyen díjat is kapott.

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Emmanuelle Riva színésznő és Michael Haneke rendező az Arany Pálmával

A fesztivál második legjelentősebb elismerését, a zsűri nagydíját Matteo Garrone Reality-je kapta. A szerintünk kissé egyenetlen, de hatásos film azt mutatja be, hogy az egyszerű emberek életét hogyan teszi tönkre a tévé- és valóságshow-függőség. Garrone is duplázott: ugyanezt az elismerést 2008-ban már neki adták a remekbeszabott Gomorrá-ért is.

A legjobb női alakítás díját megosztva kapta Cristian Mungiu Dupa Bealuri (A dombokon túl) két főszereplője, Cosmina Stratan és Cristina Flutur. A film arról szól, hogy mi történik két árvaházban felnőtt lány közt, akik közt szoros kapocs volt, de az egyikük bevonult egy kolostorba, a másikuk pedig külföldre utazott dolgozni. A film a legjobb forgatókönyv díját is elnyerte. Mungiu is bejáratott cannes-i kedvencnek számít már: 2007-ben a 4 hónap, 3 hét, 2 nap-pal nyerte el az Arany Pálmát.

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Cristina Flutur és Cosmina Stratan a legjobb női alakítás díjával, Alec Baldwin

A legjobb férfi alakítás díja szerintünk teljesen megérdemelten Mads Mikkelsené lett a Jagten-ért (Vadászat). Thomas Vinterberg filmje egy dán kisvárosi tanárról szól, akit kiközösítenek, miután egy kislány megvádolja szexuális zaklatással. Talán az a leghajmeresztőbb benne, hogy megtörtént eset alapján készült.

A legjobb rendezőnek Carlos Reygadast választották a Post Tenebras Lux című filmjéért. A díj bizonyos értelemben szerintünk is kijárt neki: a világító piros ördögöt és fejletépést is felvonultató film volt az egyetlen a fesztiválon, amit egyetlen ember sem értett, akivel beszéltünk. Reygadas szintén kedvenc Cannes-ban: 2002-ben a Japán-ért már dicséretben részesült mint elsőfilmes, 2007-ben pedig a zsűri díját vitte haza Stellet Licht című filmjével.

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Mads Mikkelsen a legjobb férfi alakítás díjával

A zsűri díját Cannes legeslegnagyobb favoritja, Ken Loach kapta az Angel's Share-ért. A kedves kis film néhány skót suhancról szól, akik whiskyn és rabláson keresztül terveznek új életet kezdeni. Loachnak ez már a tizenharmadik szereplése a fesztiválon (nem számítva a 2004-es évet, amikor hozzávágtak egy életműdíjat), és 2006-ban már az Arany Pálmát is megkapta a didaktikus Felkavar a szél-ért.

A legjobb első film Benh Zeitlin Beasts of the Southern Wild-ja lett, ami idén már a Sundance filmfesztivált is megnyerte, a legjobb rövidfilm díját pedig a török L. Rezan Yesilbas kapta Sessiz-be deng (Csend) című munkájáért.