Vágólapra másolva!
Hetvenegy éves korában elhunyt Nora Ephron, A szerelem hullámhosszán és A szerelem hálójában című romantikus vígjátékok rendezője, a Harry és Sally forgatókönyvírója. Ephront karrierje során háromszor jelölték Oscar-díjra legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában. Halálának oka tüdőgyulladás volt, 2006 óta leukémiában szenvedett.
Vágólapra másolva!

Az egyetem után, a hatvanas évek közepén Ephron újságíróként helyezkedett el New Yorkban. Először a New York Post nevű napilapnál riporterkedett, majd olyan magazinok közölték esszéit, mint az Esquire, a Cosmopolitan vagy a New York. Az ebben az időszakban született írásait három nagyon népszerű könyvben gyűjtötték össze (Wallflower at the Orgy, Crazy Salad, Scribble Scribble).

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Nora Ephron

A hetvenes évek végén az Adam's Rib című tévésorozat egyik epizódját, valamint a Perfect Gentleman című tévéfilmet írta, 1983-ban mutatták be a Meryl Streep főszereplésével készült Silkwood című drámát, amelynek forgatókönyve Ephron első filmes munkája volt - rögtön Oscar-díjra is jelölték érte.

Ephron második férje Carl Bernstein, a Watergate-botrány felgöngyölítésért felelős két újságíró egyike volt (őt játszotta Dustin Hoffman Az elnök emberei-ben), akivel a második közös gyereküket várták, amikor kiderült, hogy a férfi megcsalja egy közös ismerősükkel. Ez az eset inspirálta Ephron Féltékenység című 1983-as regényét, amelyből három évvel később film is készült Jack Nicholson és Meryl Streep főszereplésével.

Forrás: AFP
Forrás: AFP
A szerelem hullámhosszán

Az 1989-es Harry és Sally forgatókönyvéért ismét Oscar-díjra jelölték, 1990-ben rendezte meg első filmjét Ez az életem címmel. A kilencvenes években a neve összefonódott a romantikus komédia műfajával, ekkor írta és rendezte többek között A szerelem hullámhosszán és A szerelem hálójában című filmeket. Mindkét vígjáték 100 millió dollárnál is magasabb bevételt ért el Amerikában, és helyett biztosított Ephronnak a legsikeresebb női rendezők listáján.

Volt pár kevésbé jól sikerült produkciója is (Segítség, karácsony!, Telitalálat, Földre szállt boszorkány), a Bewitched című tévésorozat alapján készült Földre szállt boszorkány című 2005-ös filmjét a kritikusok és a közönség is elutasítóan fogadta, utolsó filmje, a Julie & Julia - Két nő, egy recept azonban jelentős sikert aratott.

Meg Ryan és Billy Crystal egyik közös jelenete a Harry és Sally című filmben

1987-től haláláig a Nagymenők és a Casino forgatókönyvírója, Nicholas Pileggi volt a férje. 2006-os esszégyűjteménye magyarul is megjelent Sirámok a nyakamról és más hervasztó történetek címmel, de mi most a tavalyelőtti I Remember Nothing című kötetének utolsó két írását osztjuk meg zárásul.

Ami hiányozni fog

Gyerekeim
Nick
Tavasz
Ősz
Palacsinta
A palacsinta gondolata
Szalonna
Egy séta a parkban
Egy parkbéli séta gondolata
Park
Shakespeare in the Park
Az ágy
Olvasás az ágyban
Tűzijáték
Nevetés
Kilátás az ablakból
Villogó fények
Vaj
Vacsora otthon, kettesben
Vacsora barátokkal
Vacsora barátokkal idegen városban
Párizs
Jövőre Isztambulban
Büszkeség és balítélet
Karácsonyfa
Hálaadásnapi vacsora
One for the Table
Kádban fürödni
Átjönni a hídon Manhattanbe
Pite

- - - - -

Ami nem fog hiányozni

Száraz bőr
Az olyan rossz vacsorák, mint amilyenen tegnap voltunk
E-mail
A technológia úgy általában
A szekrényem
Hajmosás
Melltartók
Temetések
Mindenféle betegség
Közvélemény-kutatások, amelyek szerint az amerikai emberek 32 százaléka hisz a kreacionizmusban
Közvélemény-kutatások
Fox News
A dollár elértéktelenedése
Joe Lieberman
Clarence Thomas
Barmicvók
Mellrákszűrés
Elhervadt virágok
A porszívó hangja
Számlák
E-mail. Tudom, hogy már írtam, de szeretném hangsúlyozni.
Apróbetűs szövegek
Minden este lemosni a sminket

(Nora Ephron: I Remember Nothing | 135-138. oldal, fordította: Varga Ferenc)