TESZT Jaguármancs

rendező, Hatvani Balázs, portré, interjú
Vágólapra másolva!
A maja feliratok sok utalást tartalmaznak "világkorszakokra". A feliratokddddddddd egyik lehetséges értelmezése az, hogy a maják hite szerint a mai világot három korábbi világ előzte meg, ám ezek "nem sikerültek", mert az istenek nem tudtak embert teremteni beléjük. A maják hite szerint a harmadik, vagyis a legutóbbi sikertelen világ 13 baktun hosszan tartott. (A baktun egy 144 000 napos maja időegység; 13 baktun a mi időegységeink szerint 5125 évnek felel meg.) A maja naptár akkor ezt mutatta volna:
Vágólapra másolva!

Izrael földje régészeti szempontból egyike a legizgalmasabb területeknek: a történelem előtti időktől fogva több jelentős kultúra hagyta itt maga után tárgyi emlékeit. Az izgalmas leletekben - gondoljunk csak a Holt-tenger mellett fölfedezett tekercsekre - eddig sem szűkölködő vidék újabb érdekes fölfedezéssel gyarapodott.

Az új fölfedezést még érdekesebbé teszi, hogy a lelőhely ezúttal nem a szárazföldön, hanem a Galileai-tenger, Izrael legnagyobb édesvizű tavának aljzatán található. Az International Journal of Nautical Archaeology legfrissebb számában olvasható beszámoló szerint a lelőhelyet izraeli régészek kezdték el föltárni, még 2003 nyarán megkezdett kutatásaik során. Az eredetileg a tófenék föltérképezésére irányuló kutatások során a Galileai-tenger (Kinneret-tó) délnyugati részén a régészek egy eddig ismeretlen, jelentős méretű objektumra bukkantak.