Akkor szép az élet, ha van hozzá kocsi

halálos iramban 6
Vágólapra másolva!
Rajongó vagy? Az eddigi részek közül az ötödik a kedvenced? Szinte biztos, hogy a Halálos iramban 6-ról is elégedetten fogsz távozni. Hidegen hagy a kocsikkal való keménykedés? Elvárod, hogy az autósüldözések és robbanások ne egyedüli attrakciók legyenek, hanem egy kidolgozott történet szerves részei? Még most menekülj, amíg teheted. Michelle Rodriguez visszatért, csak éppen amnéziás, Vin Diesel és Dwayne Johnson pedig azon versenyeznek, hogy ki tud szúrósabban nézni. A Halálos iramban sorozatra csak akkor lenne értelme haragudni, ha kizárólag ilyen típusú filmeket vetítenének a mozik.
Vágólapra másolva!

Nagy utat járt be a Halálos iramban-széria a 2001-ben megjelent első rész óta. A legelején még szigorúan az illegális utcai autóversenyzés világára koncentrált, hogy később kilépve ebből a közegből, egy országokon átívelő, nagyszabású akciófilm-sorozattá váljék drogkartellekkel, mesterien kivitelezett rablásokkal. A szereplők is sokasodtak, néha eltűnt némelyikük, hogy aztán egy epizóddal később ismét felbukkanjon. Ez történik a hatodik részben is. Michelle Rodriguez karaktere látszólag meghalt ugyan a negyedik részben, de most ismét itt van, azzal a csavarral, hogy amnéziás, és nem emlékszik hajdani barátaira.

Halálos iramban 6 | Vin Diesel Forrás: UIP Dunafilm

Toretto bandája szétszéledt a világ legkülönbözőbb pontjaira a sikeres riói akció után. Brian O'Conner (Paul Walker) és Mia (Jordana Brewster) nyugalomban nevelik a gyereküket, Dom Toretto a Kanári-szigeteken él az ötödik részben feltűnt brazil rendőrnővel, a nagydumás Roman Pearce (Tyrese Gibson) pedig Makaóba tart kaszinózni, és közben a magánrepülőjén pezsgőzik csinosabbnál csinosabb csajokkal. Az immáron dúsgazdag társaságot Hobbs ügynök (Dwayne Johnson) rántja össze ismét, aki elárulja Domnak, hogy régi szerelme, Letty (Michelle Rodriguez), valójában életben van, és egy Owen Shaw (Luke Evans) nevű kiugrott angol katona bűnbandájának a tagja. Így emelték tehát a tétet a hatodik részben: már nem rendőrökkel és drogkartellekkel kerülnek összetűzésbe Torettóék, hanem egy sokat tapasztalt katonát, és annak profi csapatát kell legyőzniük.

Ha valakinek ezek a nevek nem mondanak semmit, vagy mondjuk nem tudja, mikor lépett be Toretto csapatába a hajdani Mossad-ügynök, Gisele Harabo (Gal Gadot), vagy Toretto és Hobbs hogyan lettek kényszerű szövetségesek, ne essen kétségbe. Igazából ezek nem lényeges információk. Mert hát ne álltassuk magunkat, a Halálos iramban-filmekben mindig is az volt a lényeg, hogy felbúgjanak a motorok, hiányos öltözetű nők táncolják és rajongják körbe az autókat, törjön a karosszéria, ropogjanak a fegyverek, és közben kemény szövegekkel tegyék egymást helyre a szereplők. Szerencsére pont két olyan férfi alakítja a két főhőst, akiket mintha az ilyen filmek számára kísérleteztek volna ki. Vin Diesel és Dwayne Johnson egyaránt a szigorúan nézés világbajnokai. Az egyetlen fontos új szereplő, akit érdemes megjegyezni, az Gina Carano. Eredeti szakmája harcművész, színészként A bűn hálójában című filmben mutatkozott be, és most is hibátlanul hozza a rászabott kemény csaj karakterét. Ahogy verekszik, azt mindig élvezet nézni, ráadásul most Michelle Rodriguezzel tekerednek össze a londoni metró folyosóján. Ennél a résznél akár olyan érzésünk is lehet, mintha egy Bourne-filmet néznék.

Halálos iramban 6 | Gina Carano és Michelle Rodriguez Forrás: UIP Dunafilm

Vállaltan ostoba film a Halálos iramban 6. És ezt nem kritikaként mondom, hiszen részben ez adja meg a sorozat sajátos ízét, hanem inkább figyelmeztetésként azoknak, akik még egyetlen részt sem láttak. A készítők egy pillanatig sem foglalkoztak azzal, hogy értelme legyen a vásznon látottaknak, azzal viszont már jóval többet, hogy a sok akció jól mutasson. Mint utólag kiderült, a filmben van például egy teljesen szükségtelen tíz perc, melyben Brian O'Conner - akit kőröznek az Egyesült Államokban - visszamegy oda, és elfogatja magát egy régi ismerős rendőrrel, hogy a börtönben a közelébe férkőzhessen egy drogbárónak. Minderre van 24 órája. Természetesen megszerzi a fontosnak gondolt információt, aminek aztán valódi haszna nem lesz. Szinte már csodálatra méltó, hogy milyen kozmikus távolságokban jár a Halálos iramban 6 a realitásoktól, illetve a hagyományos értelemben vett történetszövéstől. A sok különböző részlet, mind-mind azért került bele a filmbe, mert az már más akciómozikat izgalmasabbá tett. Legyen szó az amnéziáról, a metróalagutas hajszáról, vagy az imént taglalt börtönös részről. Mindet láttuk már jobban kidolgozva, és minden csupán azért történik, hogy kitartson a lendület a végéig.

A Halálos iramban 6-nak hamisíthatatlan B-filmes hangulata van, amelyet a direkt szörnyű párbeszédek csak tovább erősítenek. Hányszor hallottunk már azt, hogy egy rendőrnek megmondják, hogy öt percet kap a gyanúsított kihallgatására, ő erre flegmán visszaszól, hogy kettő is elég lesz? Nagyon sokszor. Viszont az is igaz, hogy ahogy Dwayne Johnson mondja ezt, arra csak nagyon kevés ember képes. Aki hajlandó elmerülni a film infantilis fantáziavilágában, az egész sokat fog nevetni, és néha még izgulni is lesz miért.

Halálos iramban 6 | Dwayne Johnson és Michelle Rodriguez Forrás: UIP Dunafilm

Mielőtt beültem a filmre, arra voltam kíváncsi, hogy hányszor lesz olyan érzésem, hogy nekem most rögtön elő kell vennem a Need for Speed-et, és tövig nyomni a gázt a számítógép képernyője előtt. Ez egyszer történt meg, amikor visszautalva a sorozat kezdetére, Toretto és Letty London utcáin versenyzett. Amikor a rajt pillanatában elkiáltja magát a két kocsi előtt álló szőke csaj, ott egy kicsit nekem is megugrott az adrenalinszintem.

A film csúcsjelenete elsősorban annak hihetetlensége miatt emlékezetes: egy böhöm nagy harci jármű robog végig, és gyalul le mindent az autópályán, Toretto pedig úgy repül, mintha szárnyai nőttek volna. Kár, hogy amikor befejeződik, nincs vége a Halálos iramban 6-nak. Jön még egy csavar, és kezdetét veszi egy újabb nagyszabású akciójelenet, ezúttal egy repülővel és sok autóval. Itt éreztem először azt, hogy ez már tényleg sok a jóból, és feleslegesen lett elnyújtva a lezárás. Unalmamban azon kezdtem gondolkozni, hogy vajon milyen hosszú lehet a világ leghosszabb kifutópályája, mert ez, ami a filmben van, biztos hogy hosszabb nála. Ha az ember kikerül a Halálos iramban fantáziavilágából, sok ehhez hasonló felmerülő kérdés ronthatja tovább a film élvezetét.

Halálos iramban 6 Forrás: UIP Dunafilm

Úgy igazából egy dolog zavart a Halálos iramban 6-ban. Rendben, hogy ebben a film csak a sebesség számít, de akkor miért emlegetik benne állandóan a családot? Létezik, hogy a készítők ezt komolyan gondolták, és példaképként állítják elénk Torettóékat, mert ők mindig összetartanak, és a balhé végén még kerti partit is rendeznek? Szerencsére a filmvégi, viccel elütött asztali áldás eloszlatta a gyanúmat. Köszönetet mondanak szép sorban mindenért, de aztán csak fény derül az igazságra: az autók a legfontosabbak.