Két magyar film tutira lesz Cannes-ban

Friss hús
Vágólapra másolva!
Két magyar rövidfilmet is beválogattak a májusi cannes-i filmfesztivál hivatalos programjába: Szőcs Petra A kivégzés című alkotását és Kárpáti György Mór Provincia című munkáját.
Vágólapra másolva!

Szőcs Petra A kivégzés című című tizennégy perces rövidfilmje bekerült a cannes-i filmfesztivál hivatalos programjának rövidfilmes versenyébe. A magyar-román alkotás egy testvérpárról szól, akik újra meg újra eljátsszák a Ceausescu-házaspár kivégzését, miközben szüleik házassága zátonyra fut. A kivégzés-ben Moldován Kató, Fosztó Tamás, Ilyés Zalán, Dimény Áron, Péter Hilda, Liliana Derevici és Csere Ágnes játsszák a főszerepeket.

Képek A kivégzés című filmből Forrás: Katapult

Szőcs Petra Szőcs Gézának, a kulturális ügyekért felelős miniszterelnöki megbízottnak a lánya. Kolozsváron született, de Budapesten él, korábban az Aki bújt és A mindenes című rövidfilmeket rendezte. Költőként is tevékenykedik, első, Kétvízköz című verseskötete tavaly jelent meg.

Kárpáti György Mór Provincia című rövidfilmjét a Cinéfondation nevű szekcióba válogatták be, ahol filmkészítést tanuló egyetemisták alkotásai versenyeznek egymással (négy évvel ezelőtt itt vetítették Kárpáti osztálytársa, Szimler Bálint Itt vagyok című filmjét is). A húszperces film egy teherautósofőrről (Orosz Ákos) szól, aki élelmiszert szállít egy vidéki ásatásra. Amikor az autója lerobban, kénytelen egy ideig a helyszínen vesztegelni, és megismerkedik egy szimpatikus régészlánnyal (Fátyol Hermina).

Fátyol Hermina a Provincia című filmben Forrás: Mirage Film Studio

Kárpáti 1984-ben született, a Provincia a diplomafilmje volt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol Enyedi Ildikó és Máthé Tibor osztályában tanult. Korábbi filmjei közé tartozik a 2011-es Erdő, amely a Berlinale versenyében szerepelt.

A Provincia a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Mirage Film Studio koprodukciójában készült a Magyar Nemzeti Filmalap gyártási támogatásával és a CineFlow Digital közreműködésével.

A rövidfilmes verseny győztese Arany Pálmát nyer, a Cinéfondation-szekcióban pedig három díjat osztanak ki. A két szekció díjairól ugyanaz a zsűri dönt, melyet idén Abbas Kiarostami (A fehér léggömb, A cseresznye íze, Hiteles másolat) iráni rendező vezet. A cannes-i filmfesztivál május 14. és 25. közt zajlik, a Cinéfondation díjait május 22-én adják át, a rövidfilmes elismerést pedig a többi díjjal együtt, május 24-én.

A rövidfilmes versenyben Magyarország először 1951-ben szerepelt (Homoki Nagy István Egy kerecsensólyom története című filmjével), rövidfilmes Arany Pálmát eddig négy magyar alkotás kapott, legutóbb Mészáros Péter 2002-es Eső után-ját díjazták. Utoljára 2008-ban szerepelt magyar rövidfilm a versenyben, akkor Erdélyi Dániel 411-Z című munkáját válogatták be a programba.

A Cinéfondation 1998-ban indult, 2004-ben Mundruczó Kornél Kis Apokrif No. 2 című rövidfilmje, 2006-ban pedig Kocsis Ágnes A vírus című alkotása szerepelt a programban.

A rövidfilmes versenyprogramban és a Cinéfondationban szereplő filmek teljes listája itt található.

A Provincia plakátja Forrás: Mirage Film Studio