Az irodai meló maga a pokol

Hivatali patkányok
Vágólapra másolva!
Aki végzett már agyzsibbasztóan monoton irodai munkát egy szadista főnök irányítása alatt, biztos, hogy tökéletesen azonosul a Hivatali patkányok nyomtatógyilkos főhőseivel, de az évek során kultfilmmé vált vígjáték humorát általában azok is fogják, akik olyan szerencsések, hogy teljesen ismeretlen számukra ez a világ. Mike Judge filmjét épp tizenöt éve, 1999. augusztus 19-én mutatták be Magyarországon, ebből az alkalomból összeszedtünk róla egy csomó érdekességet.
Vágólapra másolva!

Mike Judge csak néhány hétig dolgozott élete legrémesebb állásában, ahol megrendeléseket kellett ábécérendbe raknia, de ez annyira traumatikus volt számára, hogy ebből született meg a Hivatali patkányok alapötlete. Szentül meg van róla győződve, hogy az ábécérendbe pakolászásnál semmilyen fizikai munka nem rosszabb, mert a legtöbb zombimeló alatt legalább lehet ábrándozni, vagy a kollégákkal trécselni, erre viszont még koncentrálni is kell. A filmhez aztán további inspirációt jelentett, hogy egy ideig mérnökként dolgozott a Szilícium-völgyben, és amikor az első animációs munkáival nem futott be, azon parázott, hogy kénytelen lesz visszamenni mérnöknek.

Hivatali patkányok Forrás: InterCom

A film kiindulópontja az orra alatt folyton mormogva elégedetlenkedő, tűzőgépéhez betegesen ragaszkodó Milton figurája volt, aki 1991-ben született meg. Az irodában egyre rosszabb helyre átköltöztetett Milton és szemétláda főnöke néhány, pár perces animációs rövidfilmben (nézd meg!) bukkant fel először, melyet Judge ugyanolyan stílusban rajzolt meg, mint később a Beavis és Butt-Head-et, és a kisfilmeket a Saturday Night Live című humoros tévéműsorban adták le.

A 20th Century Fox győzte meg Judge-ot, hogy csináljon nagyjátékfilmet az animációs szkeccsek alapján, de hogy pontosan milyen stílusú legyen a film, arról voltak viták: akadt, aki azt akarta, hogy a Wall Streeten játszódjon, és olyan is volt, aki Terry Gilliam Brazil-jának a stílusában képzelte el a filmet. Judge viszont ragaszkodott hozzá, hogy az átlagos, nyomasztó amerikai irodai életet mutassa be a filmje.

Judge maga is szerepel a Hivatali patkányok-ban mint Jennifer Aniston pincérnőként dolgozó figurájának kibírhatatlan főnöke, aki azzal cseszteti a lányt, hogy nem hord elég kitűzőt a nadrágtartóján, ami az egyenruha része. Judge cameója annyira titkos volt, hogy még a stáblistán is William King néven tüntették fel.

A filmben Chotchkie's névre hallgató étterem a barátságosságot és otthonosságot zászlajára tűző TGI Friday's éttermeket parodizálja, amelyekben a film készülése idején még tényleg kitűzőkkel ékesített nadrágtartókban szolgáltak fel a pincérek (de az egyenruhájuk nem zöld-fehér csíkos, mint a filmben, hanem piros-fehér). Ezt aztán néhány évvel a Hivatali patkányok bemutatása után beszüntették, mert túl sok vendég kezdett gúnyolódni a kitűzőkön a film miatt.

Ron Livingston és Jennifer Aniston a Hivatali patkányokban Forrás: InterCom

Az irodában senyvedő főhős (Ron Livingston) két munkahelyi haverjának az életét még a saját nevük is megkeseríti: Samir Nagheenanajar azon van kiborulva, hogy senki nem tudja kiejteni a vezetéknevét, Michael Bolton pedig azon dühöng, hogy kénytelen az általa utált énekes nevét viselni. De a filmben letehetségtelenezett igazi Michel Boltonnak sem könnyű: miután a film népszerűvé vált, egyszer kifakadt egy újságnak: "Muszáj volt megcsinálniuk azt a kib***ott filmet?! Éltem az életemet, aztán jött az a film, és most már ki sem léphetek nyugodtan az utcára!".

Milton legendássá vált piros tűzőgépe a film forgatása idején valójában nem létezett: a Swingline akkoriban nem gyártott piros modellt, a film kellékesei festettek be egy tűzőgépet, mert úgy gondolták, a piros jobban mutat a vásznon, mint valami semleges szín. A Hivatali patkányok kultfilmmé válása után viszont a rajongók elkezdték ostromolni a céget piros tűzőgépért, úgyhogy a Swingline 2002-ben meghajolt az akaratuk előtt, és újra piacra dobott egy piros modellt. A Miltont alakító Stephen Roottól azóta is gyakran kérnek autogramot tűzőgépre.

A forgatás közben a stúdiófejeseknek egyáltalán nem tetszett a film, a friss felvételek levetítésekor mindig azzal nyomasztották Judge-ot, hogy vigyen több energiát a dologba, és legyenek vidámabbak a szereplők. Amikor a tízmilliós film a nyitóhétvégén csak 4,2 milliót hozott, Judge maga is azt gondolta, hogy totál bukás lesz a filmje, és "egy nagy kalap szar", amit csinált.

A DVD-kiadás megjelenése után azonban a film egyre növekvő rajongótáborra tett szert, és különösen megugrott a népszerűsége azután, hogy a Comedy Central-csatorna egy csomószor leadta. A főhőst alakító Ron Livingston akkor vette észre, hogy a film bekerült a köztudatba, amikor elkezdték emberek leszólítani az utcán azzal, hogy "miattad hagytam ott az állásomat".

A szereplők közül senkiből sem lett óriási sztár (leszámítva persze Jennifer Anistont, de ő már '99-ben is híres volt). Livingston szerepelt többek közt Az elit alakulat és a Boardwalk Empire című tévésorozatban, a Michael Boltont alakító David Herman elsősorban szinkronszínészként dolgozik, például Judge Texas királyai című animációs sorozatában, amelyben a Miltont alakító Stephen Root is szinkronizált, a Samirt alakító Ajay Naidu pedig lényegében csak epizódszerepekben bukkant fel a Hivatali patkányok óta.

Ajay Naidu a Hivatali patkányokban Forrás: InterCom

Még az undorító főnököt, Bill Lumberghet alakító Gary Cole-t lehet a legtöbb helyen látni: játszott Az elnök emberei-ben és a Taplógáz című komédiában is, mostanában pedig A férjem védelmében című sorozatban alakította a republikánus fegyverszakértőt, aki összejött Diane-nel.

A stúdió sokszor nyaggatta Judge-ot, hogy csinálja meg a film folytatását, de ő nem hajlandó: "fura, hogy itt ez a film, ami eredetileg megbukott, most pedig már azt hiszem, túl magasak lennének az elvárások a folytatással szemben".

Judge a maga módján mégis folytatta a Hivatali patkányok-at: idén adták le Silicon Valley című új sorozatának első évadját, amely a mai tech-univerzumban, a Google-szerű mamutcégek és a kis startupok világában játszódik, és néhány fiatal programozóról szól, akik létrehoznak egy szoftvert, ami akár dúsgazdaggá is teheti őket.

Egy idei interjúban azt mondta, kicsit meglepőnek tartja, hogy az emberek számára még mindig releváns a Hivatali patkányok: "azt hittem, manapság más típusú seggfej főnökök vannak, és a film már idejemúlt. De nagyon jólesik, amikor az emberek azt mondják, hogy jelent számukra valamit".

Ron Livingstone, Mike Judge, Gary Cole, Stephen Root és David Herman az Entertainment Weeklyben 2011-ben Forrás: Copyright:Matt Hoyle Photography/Matt Hoyle

A tízéves évforduló alkalmából 2009-ben tartottak egy Hivatali patkányok-közönségtalálkozót, 2011-ben pedig az Entertainment Weekly hozta újra össze a főszereplőket és Judge-ot. Az ekkor készült videóban elhangzik, hogy Judge valószínűleg nem csinálhatta volna meg a filmet az általa választott színészekkel, ha Jennifer Aniston személyében nem sikerül egy sztárt is befűznie, de kiderül az is, hogy Anistont a menedzsere győzte meg, hogy vállalja el a szerepet, akit aztán szépen kirúgott.