Most tutira beleszeret Keira Knightley-ba

Keira Knightley, Szerelemre hangszerelve
Vágólapra másolva!
Ő az egyik legmenőbb fiatal angol színésznő, mégis olyan idegesítő tud lenni a vicsorításra emlékeztető mosolyával, piszkafa testével. Most viszont megkapta az álomszerepet, amiben az is megkedveli, aki eddig irtózott tőle. Fantasztikus dalokat énekelhet egy kedves, szuper szerelmesfilmben: így még azt is megmutathatja, hogy hoppá, milyen jó hangja van. A Szerelemre hangszerelve hosszú idő óta a legjobb romantikus vígjáték - még játsszák a mozik, nem késő rácuppanni. 
Vágólapra másolva!

Rajtam kívül mást is idegesít Keira Knightley? Furcsán nyitva hagyja a száját a drámai pillanatokban, és sok a manírja. Mindegy is, mert a Szerelemre hangszerelve ötödik percében elfelejtettem minden korábbi ellenérzésemet, és feltétel nélkül imádtam, szurkoltam neki és sírtam vele.

Az ír rendező, John Carney (Egyszer) filmjében a színésznő egy Gretta nevű dalszerzőt alakít, aki szintén zenész pasijával, Dave-vel (Adam Levine, a Maroon 5 frontembere) New Yorkba érkezik, ahol a fiúra menő szerződés és fényes karrier vár. Nem sokkal később Gretta megismerkedik egy valaha sikeres, de mára kissé lerobbant producerrel, Dannel (Mark Ruffalo), aki első hallásra beleszeret a lány dalaiba és meggyőzi, hogy egyetlen fillér nélkül, kölcsöncuccokkal és ingyen zenészekkel vegyenek fel egy albumot Gretta számaiból.

Keira Knightley és Adam Levine a Szerelemre hangszerelve című filmben Forrás: A Company Hungary

Tucatsztori, ilyet már láttunk ezerszer, mégis működik, és ebben nagy része van a klassz zenének. A Szerelemre hangszerelve készítői megalkották a kortól és nemtől függetlenül élvezhető, tökéletes, modern romantikus filmet. Egyetlen feltétele van annak, hogy öt perc alatt teljes szívvel belevessük magunkat a sztoriba: ne utáljuk a zenét. Na de ki tudná utálni ezt a szívhez szóló, hangulatos, pörgős, életszagú folk-rockot?

A zenészek világa könnyen beszippant: a nagyhatalmú producereké, akik tárgyalóasztal mellett döntenek arról, ki lesz a jövő sztárja. A sikertől azonnal megrészegedő énekesé, a metrómegállóban kalapozó, reménytelenül csóró, mégis lelkes gitárosé. A hatalmas sleppel körülvett, aranyszívű gettó-rapperé. A balettórákon unatkozó, kitörésre váró zongoristáé. És főleg a tehetséges, önfejű Grettáé és a leharcolt, de most új erőre kapó, tévedhetetlen ízlésű produceré.

Szerelemre hangszerelve Forrás: A Company Hungary

A Szerelemre hangszerelve középpontjában Gretta és Dan kapcsolata áll, és mindenekelőtt e kapcsolat jellegétől lesz ennyire modern és friss a film: attól, hogy nem a szereplők közötti szokásos érzelmi viharok, játszmák adják a történet gerincét, amire csak úgy mellékesen felhajigálták a többit: a munkát, a családot, az élet többi apró részletét. Itt a zene az, ami mindennek a kiindulópontja: a zene hozza őket össze, a kedvenc számaikon keresztül ismerik meg egymást, a közös zenélésben oldódnak fel, és a zenének, nem pedig a vonzalomnak köszönhetően vesz új lendületet az életük.

Ezek után természetes, hogy a hősnő sem gyámolításra szoruló kislány, hanem önálló, vagány, modern csaj, aki követi ugyan a szerelmét New Yorkba, de nem adja fel a saját álmait, aki elfogadja a tapasztalt producer segítségét, de végül maga dönt saját és lemeze sorsáról. Tudja, mit akar, és el is éri, de ettől még ugyanúgy bőg, és régi videókat nézeget a telefonján, amikor összetörik a szívét. Ismerős.

Keira Knightley a Szerelemre hangszerelve című filmben Forrás: A Company Hungary

És minden más is igazinak tűnik. Adam Levine-nek gyanúsan jól áll az önző szemétláda szerepe, a Dan és volt felesége (Catherine Keener) közötti párbeszédek után emlékeztetni kell magunkat arra, hogy ezek csak színészek, Keira Knightley pedig bámulatosan jól énekel. Azt, hogy hogyan gitározik, nem tudom megítélni, de egy interjúban azt nyilatkozta, hogy zenész férje segített neki, igaz, a magánórák kis híján váláshoz és gyilkossághoz vezettek.

Míg Knightley-nak egy ilyen szuperül megírt szerep kellett ahhoz, hogy megszeressük, Mark Ruffalóval sokkal könnyebb ügye volt a rendezőnek, hiszen ő az egyik olyan antisztár, aki hosszú évek óta az egyik tökéletes alakítást teszi le az asztalra a másik után (legutóbb a nemrég Emmy-díjjal jutalmazott Igaz szívvel című megrázó AIDS-drámában, és a Cannes-ban bemutatott és általunk is imádott Foxcatcher-ben alakított óriásit). Mellékesen pedig megbízhatóan bolondít magába mindenkit.

Keira Knightley és Mark Ruffalo a Szerelemre hangszerelve című filmben Forrás: A Company Hungary

Most is elég a kócos, göndör hajára és a szexin borostás képére nézni, hogy elgyengüljünk, de a végső döfést az jelenti, amikor kezébe kapja a basszusgitárt. Egy basszusgitározó férfi szinte mindig szexi, ha pedig Mark Ruffalo kezd neki a film egyik számának, az önmagában az év moziélménye.