Adjon már valaki kétmilliárdot ennek az embernek!

Toldi
Vágólapra másolva!
Az utolsó pillanatban mégis elkaszálták az utóbbi idők legdrágább magyar filmjének tervét, pedig úgy nézett ki, végre sínre került Pálfi György Toldi-projektje. Tényleg Andy Vajna sajtolta ki ezt a döntést a Filmalap bizottságából? Inkább Arnold Schwarzeneggert akarta benyomni Toldinak? Utánajártunk, mi történt a Filmalap zárt ajtói mögött az utolsó pár hétben, ami miatt végül kukába került a mi tökös magyar Gladiátor-filmünk. Itt a teljes Toldi-sztori. 
Vágólapra másolva!

Kezdőnek számít

Jó ideje lehetett tudni, hogy keményen csatázik egymással Pálfi György filmrendező és Andy Vajna kormánybiztos a Toldi ügyében. Ha máshonnan nem, hát abból, hogy a film forgatásának megkezdése egyre csak húzódott, noha a Filmalap már másfél évvel ezelőtt, 2013 májusában megítélt rá 900 millió forintos gyártási támogatást. A rendező Pálfi aztán 2014 nyarán, Szabadesés című filmjének Karlovy Vary-i bemutatója idején borított. Több interjúban is kifakadt, hogy nem tud dűlőre jutni a Filmalappal: "Vajna nem tart profinak, és inkább mással rendeztetné meg" - mesélte akkor Pálfi arra utalva, hogy arra kérték, próbaképpen készítsen egy akciójelenetet a filmből, vagy engedje át az akciójelenetek rendezését egy kaszkadőrszakértőnek.

"Pálfi György akciófilmesként elsőfilmesnek számít" - magyarázta most Havas Ágnes, a Filmalap vezetője kérdésünkre, miért nem bíztak abban, hogy a Taxidermia rendezője képes lesz egy bajvívást is izgalmasan megrendezni. "Még nem rendezett akció-kalandfilmet, ezt mi kockázatnak tartottuk. Nem magunk miatt: a nézők miatt. Nekünk garancia kell arra, hogy műfaji közönségfilm születik. Pálfi pedig eddig szerzői filmeket tett le az asztalra. A baj az volt, hogy ami a részünkről csupán a technikai tudás megkérdőjelezése volt, azt Pálfi az alkotói szabadság korlátozásának vette."

Havas Ágnes Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A filmben bőségesen lettek volna akciójelenetek: malomkő-hajigálás, verekedés, a farkaskaland, a cseh, majd az olasz vitézzel való küzdelem, vagy amikor Toldi bal kézzel vív Rozgonyi Piroska kezéért - sorolja a Filmalap vezetője. "Biztosíték kellett nekünk, hogy ezek profik lesznek az amerikai filmekhez szokott mozinézők mércéje szerint is."

Pálfi György azt üzente

Ennek ellenére úgy tűnt, sikerült kompromisszumra jutni a vitás kérdésekben. "Szeptember elején simán úgy nézett ki, lesz Toldi-film" - mesélte a Filmalap döntőbizottságának egy másik tagja. Pálfi elfogadta, hogy legyen társrendezője egy second unit director személyében, aki az akciójelenetekért felel. Vajna ekkor bedobta, a kaszkadőrszakértő legyen inkább amerikai. Pálfi belement, de ez lehetett nála az utolsó csepp, mert ezután már azt kérte a Filmalap döntőbizottságától, október 15-i határidővel hozzanak végleges döntést a Toldi ügyében. Ha nem sikerül dönteni addig, akkor ő visszalép. Október 14-én egy rendkívüli ülésen az öt bizottsági tag 3:2 arányban végül arról határozott, ne támogassa a Filmalap a Toldit - holott 2013 májusában már megszavazták egyszer a támogatást.

Pálfi György Fotó: Hektor

“Szavaztunk a gyártási támogatásról, mert nem akartuk tovább húzni a feszült helyzetet" - mondta erről Havas Ágnes, a Filmalap vezetője. - A válaszunk most 'nem' volt, de ez a döntés egyikünk számára sem volt könnyű." A tagok még aznap este leültek, és tovább beszéltek arról, hogyan tudnák mégis megmenteni a filmet. "Azt mérlegeltük, hogy hogyan tudnánk Pálfi művészetét és az izgalmas, eredeti forgatókönyvet tiszteletben tartva egy közönségsikert is arató történelmi akció-kalandfilm létrejöttét segíteni. Este találkoztunk a Filmhéten Pálfival, aki azt mondta, ő tett egy fogadalmat magának, hogyha ma estig nincs döntés, 'akkor ez a film nincs'. Amikor a Gyuri bejelentette, hogy ez a film nincs, akkor mi is azt gondoltuk, miről beszélgessünk most tovább. És mégis kihirdettük az előző napi szavazást" - mesélte erről Havas Ágnes. Vagyis ha Pálfi nem ragaszkodik a határidőhöz, még az is lehet, a filmje mellett döntenek végül.

A Magyar Nemzeti Filmalap filmszakmai döntőbizottságának tagjai

Andrew G. Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, producer
Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. vezérigazgatója
Divinyi Réka, forgatókönyvíró
Miskolczi Péter, producer
Dr. Kovács András Bálint, az ELTE BTK egyetemi tanára, a Filmtudomány Tanszék vezetője

Andy Vajna nyomásgyakorlásáról, a bizottság akárhány és akármilyen irányba szavazó tagját is kérdeztük meg háttérbeszélgetéseinken, nincs szó. A múlt heti döntés óta megjelent újságcikkek közül több azt állítja bizonyos forrásokra hivatkozva, hogy Vajna "megdolgozta" a bizottsági tagokat, és kierőszakolta a neki tetsző eredményt. Ezt az általunk megkérdezettek mind határozottan cáfolták.

Vajnával szembeszegülni

Azt lehet tudni, a bizottsági tagok közül Divinyi Réka és Havas Ágnes szavazott Andy Vajna mellett, Miskolczi Péter producer és Kovács András Bálint filmesztéta pedig továbbra is Pálfi György filmtervét támogatta. Elképzelhető, hogy a tagok attól is tarthattak, hogy Vajna ellen szavazni egy számára láthatóan ennyire fontos ügyben azzal járhat, hogy a kormánybiztos feláll, otthagyja az Alapot, aminek az lenne a következménye, hogy újra szétzilálódik a hazai filmipar, vagy kineveznének a helyére egy alkalmatlan figurát.

Andy Vajna Fotó: Hajdú D. András - Origo

Többen is megerősítették, hogy olyan hangulat alakult ki, hogy "majdhogynem bizalmi szavazás"-ként lehetett érteni a Toldi ügyét. Divinyi Réka kérdésünkre sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta ezt az értelmezést. Angelusz Iván, a film egyik producere azt emelte ki, hogy kormánybiztosként Vajnának nagyobb felelőssége van - ha csak szimbolikusan is -, mint a bizottság többi tagjának, ezért szembemenni vele nehéz döntés.

Havas Ágnestől, a Filmalap vezetőjétől azt tudtuk meg, a Toldi miatt a döntőbizottságból - más sajtóértesülésekkel szemben - csak egy ember távozik, Miskolczi Péter, aki korábban három Pálfi-film producere is volt, és a Toldi-nak is a kezdetektől elkötelezettje. Ő a produkciós igazgatói feladatairól is lemond, döntése hátteréről azonban nem akart beszélni. Divinyi Réka valószínűleg szintén távozik, de nem a Toldi-ügy miatt, ő korábban is mondta, hogy szeretne visszatérni a forgatókönyvíráshoz.

A lottózók fizetik

Az újabb, októberi szavazásra azért volt szükség, mert tavaly nyáron még szerényebb volt a Toldi költségvetése. 1,3 milliárdot kértek a Filmalaptól, ebből a maximálisan adható 900 millió forintot ítélte oda a bizottság. Ebben az időszakban Pálfi még bízott abban, hogy sikerül koprodukciós partnerek bevonásával növelni a forrásokat, erről később kiderült, hogy a speciálisan magyar téma miatt a lehetetlenséggel határos (volt egy német partner az elején, aki aztán kilépett).

Hangulatterv a Toldihoz Forrás: Szöllősi Géza

"Úgy ítéltük meg, lehet, hogy a 900 millió forint nem elég ahhoz, hogy olyan színvonalon csinálják meg a filmet, hogy meg is nézzék az emberek a moziban" - fogalmazott Havas Ágnes. A költségvetés átgondolását kérték a Toldi stábjától. Koprodukciós partnert továbbra sem sikerült találni, ennek lett a következménye, hogy 2014 tavaszán már 1,75 milliárd forintra pályáztak Pálfiék a Filmalapnál. A teljes költségvetés 2,5 milliárd forint. Ezzel a Toldi egyébként csupán a második legdrágább magyar film lenne a történelemben, ugyanis a Sorstalanság ennél többe került (a legvégén 3 milliárdba). Igaz, a Sorstalanság-ba a magyar állam csak 1,4 milliárd forintot feccölt, mivel ott volt több koprodukciós partner.

Viszont azóta változott a filmfinanszírozás is. Jelenleg - nyugati mintára - a hatoslottó játékadóját fordítják filmtámogatásra, évi 5-7 milliárd forintból gazdálkodik a Filmalap. Eddig azonban egyik évben sem osztotta szét a rendelkezésre álló összeget az alapítvány, gyűlik a pénz a számláján. Átforgatni - mondjuk egészségügyre vagy szociális támogatásra - nem lehet.

"Magának az összegnek nem lett volna akadálya" - mondta Havas Ágnes is, bár az ilyen mértékű állami támogatás Európában szinte példa nélküli. A Toldi stábjában többen úgy tudják, az új költségvetést - vagyis az 1,75 milliárdot - is megszavazta az ötfős döntőbizottság 2014 tavaszán, 4:1 arányban. Ez azonban informális szavazás lehetett, mert nem került ki a döntés a Filmalap honlapjára.

Hangulatterv a Toldihoz Forrás: Esztán Mónika

Nyáron Andy Vajna hívására érkezett egy amerikai producer, Bob Misiorowski, akinek Pálfiéknak snittről snittre, gyártási napról gyártási napra el kellett magyarázniuk a forgatás tervezett menetét. Az amerikai szakember a gyártási tervben nem látott számottevő hibát, a stáb tagjai csupa pozitív visszajelzést kaptak tőle. Az egyik döntőbizottsági tag azonban elmondta, Toldi-ról írt jelentésében az amerikai producer kockázatként értékelte Pálfi György rugalmatlanságát és önfejűségét.

"Közben jött a Karlovy Vary-filmfesztivál, Gyuri a siker által generált sajtó figyelmet arra használta, hogy jelezze valamiért nem halad a döntés meghozatala a Filmalapnál. Ettől még rosszabb lett a helyzet" - mondta a Toldi egyik producere, Pusztai Ferenc. Szeptemberben konzultációra hívták be Pálfi Györgyöt a Filmalaphoz. "Akkor többórás viták voltak napokon keresztül a döntőbizottsággal, majd Vajna és Pálfi között. A végén úgy tűnt, hogy na, most végre indulhat a film" - emlékszik vissza Pusztai.

A Filmalap rágörcsölt

"Még soha senki nem csinált ilyen filmet Magyarországon, de még a közelében sem volt soha" - magyarázta nekünk az egyik döntőbizottsági tag. Rossz példa viszont lebegett kettő is előttük: a Hídember és a Sorstalanság is rengeteg pénzbe került, és mindkettő méretes bukásnak bizonyult. "Legalább félmillió nézőt kellene szereznie a Toldi-nak, hogy ne bukjon óriásit."

Hangulatterv a Toldihoz Forrás: Kenczler Márton

"Ilyen összegű állami támogatást még nem kapott soha magyar film" - hangsúlyozta Havas Ágnes. - A két és fél milliárd forintos költségvetés 95%-a állami támogatás lenne, ez óriási felelősséget rótt ránk."

Pálfi nem volt simulékony

"Nem éreztük biztonságban magunkat" - fogalmaz Havas Ágnes, a Filmalap vezetője, mikor azt kérdeztük, mi az oka, hogy miután megegyeztek az összes kérdéses dologban, mégsem szavaztak bizalmat a filmnek. "Pálfi elfogadni látszott a dolgokat, de kényszerből - tette hozzá. Például megállapodtunk, hogy 12-es karikája legyen a Toldi-nak. Akkor Pálfi azt mondta, hogy jó, de ő szeretne egy 16-os vagy 18-as korhatárbesorolású változatot is csinálni. Nekünk meg muszáj volt ragaszkodni a 12-es karikához, mert nem akarunk lemondani a moziba járó tinédzserekről. Ráadásul pont 12 éves korban kötelező elolvasniuk az iskolában a Toldi-t, és megtanulni az első éneket - magyarázta Havas Ágnes. - Egy ekkora összegnél két verziót csinálni, az még több pénzt igényel."

Állítólag a játékidő kérdésében sem volt egyetértés a felek között: Pálfiék 140 perces filmet szerettek volna, Vajna azonban ragaszkodott hozzá, hogy kétórásnál ne legyen hosszabb a Toldi.

Négy panel a Toldi malomköves jelentéhez készült storyboardból Forrás: Ricardo Contreras

"Mire Gyuri hosszas csaták és gondolkozás után elfogadta a társrendezőre vonatkozó ajánlatot, addigra Vajna bizalma már megtört, a személyes viszony megromlott" - vélekedett a Toldi egyik producere, Angelusz Iván.

"A legfőbb baj talán az, hogy tavaly ősszel Vajna rájött, hogy milyen jó ez a film, ahogy arra is, hogy ez több milliárd forintba fog kerülni, és egyik napról a másikra elkezdett produceri szerepkörben gondolkodni és viselkedni - magyarázta Pusztai Ferenc. "Elfelejtette azt, hogy ő egy európai filmalap kurátora. Elkezdte a döntéseit az a személyes véleménye befolyásolni, hogy nem bízik Pálfiban, és nem elsősorban szakmailag, hanem emberileg. Ezen nem segítettek Pálfi megnyilvánulásai sem. Azt a látszatot keltette mindenkiben, hogy nem lehet majd vele megállapodni vitás kérdésekben, önfejű lesz, makacs, ellenkezni fog. De erre a bizalmatlanságra alapozva elutasítani egy projektet nem szakmai döntés, hanem emberi dolog."

Filmtörténet lehetne

Abban mindenki egyetért a történet szereplői közül, hogy nagyon jó lett a forgatókönyv. "Ez tényleg iszonyatosan nagyszabású valami, filmtörténet lehetne belőle" - mondta Pusztai. Azt is megtudtuk, a forgatókönyv rengeteget változott az elmúlt majdnem két évben, kezdetben sokkal művészfilmesebb volt a megközelítése. "Időbe tellett, míg sikerült közös munkával közönségbarátabb formára hozni. Ez Pálfinak is a célja volt" - fogalmazott a filmalapos bizottság egyik tagja.

Hangulatterv a Toldihoz Forrás: KMH Film

Arnold Schwarzenegger kéne ide

Lábra kapott az a hír, hogy Andy Vajna Arnold Schwarzeneggerrel akarja megcsinálni a Toldi-t (a hollywoodi sztár az öreg Toldit játszhatná, akinek a visszaemlékezésével indul a film), de ezt nem erősítette meg a filmalapos bizottság egyik általunk megkérdezett tagja sem. Viszont az valóban felmerült, hogy Vajna megvásárolja a forgatókönyvet a produkciós cégtől, és az is, hogy a produkciós cég zárja le a szerződést Pálfival, és keressen más rendezőt. Vagyis ha nem Pálfi a rendezője, akkor megkapná a film a pénzt.

"Megalapozott, de nem jó döntést hozott a Filmalap - mondta a film egyik producere, Angelusz Iván. - Meggyőződésem, hogy ők sem jó szívvel határoztak így, és a mai napig vacillálnak. Pálfi György képes lenne megrendezni ezt a filmet, sőt majdnem ő képes erre a hazai filmes porondon egyedül. Ehhez a Toldi-hoz ugyanis nemcsak tehetség, hanem bátorság és motiváció is kell" - fogalmazott Angelusz, aki szeretné még a jövőben elővenni a Toldi tervét.

Angelusz Iván (a kép előterében) Fotó: Hektor

Havas Ágnes is reméli, hogy újjáéled a Toldi, holott most nemmel szavazott a filmre. "Muszáj most nyugvópontra tenni a történetet, hogy mindenki átgondolhassa, mit akar. Mi is. - Szerinte is Pálfinak kéne megcsinálni a filmet. - Neki ez az egész dolog nagyon passzolna, hiszen Pálfi eleve Toldi-szerű alkat. A tárgyalások során malomkő-hajigálástól a cseh vitéz legyőzéséig volt minden, képletesen értve persze. Toldi amolyan magyar Superman: kicsit iszik, a nők fenekét fogdossa, néha kijön a béketűrésből, őrjöng, megsértődik, aztán mégis győz."

Pálfi egyelőre nem nyilatkozott a forgatókönyv jövőjéről, a producer Angelusz Iván terve az, hogy később esetleg újra beadják a Toldi-t a Filmalaphoz. Az előkészítésre 50 millió forint ment el a becslések szerint. "Ez egy teljesen előkészített projekt koreográfiákkal, jelmeztervekkel, halálpontos gyártási tervvel, castinggal - mondta a producer. - Ha zöld lámpát kap, pár hónapon belül indulhat a forgatás.