Egy hétig csak magyart tolunk

Magyar Filmhét
Vágólapra másolva!
Jövő hétfőn, október 13-án kezdődik a Filmhét, amelyet ugyan nem filmszemlének hívnak már, nagyjából mégis ugyanaz. A MOM Park hat mozitermében egy héten át összesen 332 magyar filmet lehet megnézni 610 forintos jegyáron, az elmúlt két év termését. Arra számítottunk, nem lesz sok újdonság a programban, de azért akad pár. Rudolf Péter focipályára vágyik, egy Playboy-nyusziért gebed az orosz fronton a baka, és Cserhalmi György beleőrül a bűntudatba egy kosztümös krimiben. Kiválogattuk, mit érdemes megnézni a Magyar Filmhéten. 
Vágólapra másolva!

Huszonhat nagyjátékfilm került a programba, ezek zömét korábban már vetítették a mozik, valamelyiket még most is vetítik. De ha eddig lemaradt róluk, akkor a Filmhéten baráti áron nézheti meg őket. Például a tényleg vicces Megdönteni Hajnal Tímeát című vígjátékot, a remek Aglajá-t a cirkuszi artistanőt alakító Ónodi Eszterrel a főszerepben vagy éppen Mundruczó Kornél sokféle díjat nyerő kutyás allegorikus filmjét, a Fehér Isten-t. Ha valaki viszont a vadiúj filmekre kíváncsi, ezeket vadássza:

Senki szigete
Rendező: Török Ferenc

A Filmhéten lehet először megnézni Török Ferenc új filmjét - igaz, egy nappal utána már rendes moziforgalmazásba kerül. A Moszkva tér rendezője megint arra vállalkozott, hogy megmutassa filmen a fiatalok mindennapjait és közérzetét. A filmnek nagyon erős az atmoszférája, a látvány szinte végig leköt. Egy szökött menyasszony, egy tökös taxislány és egy nyegle kosaras srác haverok lesznek, ami után mindannyiuknak másképp folytatódik az élete.

- - -

Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan
Rendező: Reisz Gábor

Egy lúzer srác kínkeservesen kászálódik ki a gödörből a szakítás után - a sztori nem nagy szám, de a karakterek és a helyzetek annyira elevenen idézik meg a mai budapesti huszonévesek lelki válságok sújtotta és sörök áztatta napjait, hogy a VAN már most kultfilm. Tolongott a tömeg a miskolci Cinefesten tartott premieren is, Budapesten most lehet először megnézni a filmet. Október 30-tól vetíti majd a többi mozi.

- - -

Az erdő
Rendező: Tolnai Szabolcs

A Filmhéten Az erdő bemutatóját várjuk a legjobban, már csak az alkotók személye miatt is. A vajdasági Tolnai Szabolcs már bizonyított a Fövenyórá-val, ráadásul a korábbi filmhez hasonlóan Az erdő-t is az elképesztően tehetséges, több országban foglalkoztatott Pohárnok Gergely fényképezte. A történet onnan indul, hogy egy tanyasi környezetben működő drogrehabilitációs otthonból eltűnik az egyik ápolt, egy fiú. A szülők összevesznek, és külön utakon próbálják megtalálni a gyereküket. Pohárnok pár éve arról mesélt nekünk, hogy "szürreális elemek oldják az egyébként kemény történetet", még egy csodaszép, ukrajnai erdei folyosó is szerepel benne, amit az erdőn áthaladó vonat vág ki maga előtt.

Az erdő Forrás: Magyar Filmhét

- - -

Drága Elza
Rendező: Füle Zoltán

A háborús film költséges műfaj, főleg ha valaki a másodikvilágháború csatáit akarja újrajátszani. Különösen nagy dolog tehát, hogy a Drága Elza nem akadt el valahol félúton, hanem végül elkészült, ráadásul filmalapos támogatás nélkül. A CGI-os torkolattűzön azért látszik, hogy kevés pénzből kellett gazdálkodniuk, de ha ez lesz a legnagyobb baj a filmmel, mi nem fogunk pampogni. Egy keleti fronton harcoló magyar katonáról (Makray Gábor) szól, aki miután tudomást szerez felesége hűtlenségéről, elhatározza, hogy hazamegy, és megöli őt. Ez nehéz lesz, mert röviddel ezután orosz hadifogságba kerül. A filmben feltűnik a Playboy-modellből színésznővé avanzsált Ripli Zsuzsa is.

- - -

Login
Rendező: Barnóczky Ákos

Kilenc év után ismét filmmel jelentkezik a Szóke kóla rendezője és alkotói csapata. A Login a Veszedelmes viszonyok csábítós történetét helyezi át napjainkba, Gáspár Kata, Parti Nóra, Árpa Atilla és Pál András főszereplésével. Randiportálokon folytatott videóbeszélgetésekkel indul a film, de aztán fokozatosan eldurvul a cselekmény, és kettős gyilkosságba torkollik. A Login egyébként arra bizonyíték, hogy még a Facebook korában is lehet titkot tartani: jövő héten mutatják be, és mégis alig található róla információ az interneten.

Login Forrás: Magyar Filmhét

- - -

Pillangók
Rendező: N. Forgács Gábor

Rögös utat járt be a Pillangók a jövő heti magyarországi premierjéig. Már egy 2008-as cikkünkben is az szerepelt, hogy mindjárt vetítik a mozik, az alábbi előzetes pedig 2009 tavaszán került fel a netre. Aztán menet közben elfogyott a pénz. Nyomorból kitörni vágyó emberek történetét mutatja be a film, akik mind a maguk módján próbálnak érvényesülni: Rudolf Péter falusi focipályát kezd építeni, Kéri Kitty a szerelemben látja a megoldást, egy kilencéves kisfiú pedig hegedülni kezd. A Pillangók-at az Álom.net rendezője készítette, aki a dráma mellett tragikomédiát is ígért, amikor öt évvel ezelőtt meglátogattuk az irodájában.

- - -

Szülőföld, szex és más kellemetlenségek
Rendező: Kincses Réka

Kincses Réka Marosvásárhelyen született, Németországban él, adta magát tehát a téma, hogy első nagyjátékfilmje egy Németországban letelepedő, magyar bevándorlócsaládról szóljon. A férj jól érzi magát az új környezetben, látszólag mindenük megvan, szép ház, autó, gyerekek, de a feleséget honvágy kínozza. Váratlan látogatók érkezésével aztán felbolydul az addigi családi idill. A filmben többek között Kerekes Krisztina, Bogdán Zsolt, Péter Hilda és Csákányi Eszter is szerepel. 2012-ben már bemutatták Erdélyben, akkor méltattuk is, most végre Magyarországra is eljut a Szülőföld, szex és más kellemetlenségek.

Szülőföld, szex és más kellemetlenségek Forrás: Magyar Filmhét

+ + +

Nyolcvanhét rövidfilm szerepel a Filmhét programjában, legtöbbjét már lehetett látni a márciusi Friss Hús fesztiválon. Akkori cikkünk kiváló iránytű lehet most is a Filmhét rövidfilmes blokkjaihoz, ugyanis a két fesztivál kisfilmes kínálata nagyjából fedi egymást. Amiben eltérnek, arra viszont érdemes figyelni.

Bocs!
Rendező: Szirmai Márton

A magyar rövidfilmesek között Szirmai Márton a legötletesebb rendező, érdemes követni a munkáit. Összesen négy kisjátékfilmmel szerepel a Filmhéten (Minimál, Legenda, Grimm Café, Bocs!), ezek közül a legújabb a Bocs!, amelyben két régi barátnő, Ónodi Eszter és Szávai Viktória húsz év után megint találkozik, és egyikük megvallja a másik ellen elkövetett bűnét.

Ónodi Eszter a Bocs! című filmben Forrás: Magyar Filmhét

- - -

Tetemre hívás
Rendező: Madarász Isti

Van egyáltalán olyan téma, ami nem érdekli Madarász Istit? Nyáron egy kávéházi Rejtő-adaptációt forgatott a tévének, most egy időkavarós thrilleren ügyködik, a Filmhéten pedig a Tetemre hívás című rövidfilmjét vetítik, amelyben az ismert Arany János-balladát ülteti át napjainkba. Az eredeti szöveg változatlanul hangzik el a filmben, amihez viszont modern képi világ társul. A főbb szerepekben Csuja Imrét, Törőcsik Franciskát, Fehér Balázs Benőt és Pogány Juditot láthatjuk.

Tetemre hívás Forrás: Magyar Filmhét

- - -

A győztes
Rendező: Géczy Dávid

Géczy a folyamatos káromkodással minden nézőjét lefárasztó Stricik-hez képest egy meglepően visszafogott, ábrándozó filmet készített. A főszereplő egy napi rutinba belefásult, idős úszómester (Lukáts Andor), aki rendszeresen elkalandozik a múltba. A fiatalkori énjét Kamarás Iván játssza, hozzá tér vissza gondolataiban a hajdani úszóbajnok, hogy újrajátszhassa magában élete legdicsőségesebb pillanatát, az olimpián elért aranyérmet. Géczy szerint leginkább a negyven fölöttiekre fog hatni a film, hiszen régi, elmúlt sikerekről szól, és az utána következő döntésekről, amelyek elvezették a főszereplőt a mostani élethelyzetébe.

Lukáts Andor A győztes című filmben Forrás: Magyar Filmhét

- - -

A láthatatlan seb
Rendező: Kapitány Iván

Az Üvegtigris első részét rendező Kapitány Ivánnak két rövidfilmjét is vetítik, az Idegenek és A láthatatlan seb közül az utóbbi az érdekesebb, amely egy Jókai-novellából készült kosztümös krimi. Egy földesúr (Cserhalmi György) titokzatos halálának okait próbálja kideríteni egy nyomozó és egy orvos. A zavarodott nemes halála előtt azzal kereste fel az orvost, hogy elviselhetetlenül sajog a kézfeje, ahol azonban nincsen semmilyen seb. A rövidfilm hangulata és zenéje is Sherlock Holmest idézi.

- - -

Álmatlanság
Rendező: Szabó Virág

A Filmszemlében az volt a legizgalmasabb, hogy a rövidfilmes blokkok végigülésével mindig fel lehetett fedezni új tehetségeket, akire aztán odafigyelhet az ember, hogy mit mutat legközelebb. Remélhetőleg a Filmhéten is bele lehet majd botlani olyan szuper rövidfilmekbe, mint amilyen például az Itt vagyok vagy a Külalak volt pár éve. Az Álmatlanság című eltés diplomafilmet nem láttuk, de szerepel benne Pető Kata, és a hárommondatos összefoglalója is ígéretes. Van egy álmatlan nő és a szemközti irodaházban egy takarítófiú, akik aztán telefonon elkezdenek beszélgetni.

Pető Kata az Álmatlanság című filmben Forrás: Magyar Filmhét