Vágólapra másolva!
Itt hagyott minket az egyik legjelentősebb magyar filmrendező, a Holt költők társaságának karizmatikus tanára, a Majdnem híres rockzenét temető zenekritikusa, a Jurassic Park hóbortos milliárdosa, a Diploma előtt rendezője és Tuco, a mexikói bandita is már a túlvilágon kajtat tovább az arany után. A filmvilág 2014-es halottaira emlékezünk most. 
Vágólapra másolva!

Jancsó Miklós (1921. szeptember 27. – 2014. január 31.)

Jancsó Miklós filmrendező Fotó: Varga Ferenc - Origo

Kilencvenkét éves korában hunyt el a magyar filmművészet egyik legnagyobb hatású rendezője, többek között a Csillagosok, katonák, a Fényes szelek és a Kapa-Pepe-filmek alkotója. Nemzetközi ismertségre a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában szereplő 1966-os Szegénylegények-kel tett szert, ebben a művében már megjelentek a később Jancsó védjegyévé váló jellemzők: a hosszú snittek, a puszta és a meztelen nők. Alkotásai nagy hatást gyakoroltak többek közt Martin Scorsesére is, aki szerint a Szegénylegények-nek van a világon az egyik legjobb befejezése. Olvassa el a nekrológot!

- - -

Maximilian Schell (1930. december 8. – 2014. február 1.)

Maximilian Schell Forrás: Origo

Bécsben született, az 1961-es Ítélet Nürnbergben című filmben Marlene Dietrich, Burt Lancester és Spencer Tracey oldalán játszott, s a védőügyvéd alakításáért megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat.Ő volt az első német ajkú színész, aki a második világháború után először megkapta a rangos elismerést. Hosszú pályája során egy filmben szerepelt Marlon Brandóval, James Masonnal és James Coburnnal is, a magyar mozikban utoljára 2009-ben láthattuk a Szélhámos fivérek című komédiában Rachel Weisz, Adrien Brody és Mark Ruffalo oldalán. Olvassa el a nekrológot!

- - -

Philip Seymour Hoffman (1967. július 23. – 2014. február 2.)

Philip Seymour Hoffman a Majdnem híres című filmben Forrás: AFP

A negyvenhat éves korában meghalt Oscar-díjas színész életműve félbe maradt, de így is zseniális alakítások sorát hagyta hátra, gondoljunk csak a Majdnem híres-re, a Mielőtt az ördög rádtalál-ra vagy az idei Az üldözött-re. Paul Thomas Anderson állandó színésze volt, szerepelt A szerencsezsoldosai-ban, a Boogie Nights-ban, a Magnóliá-ban, a Kótyagos szerelem-ben, a The Master-ben pedig egy karizmatikus szektavezért játszott el. Négyszer jelölték Oscar-díjra: 2006-ban meg is kapta Truman Capote megformálásáért a Capote című filmben. Utolsó filmjét, Az éhezők viadala utolsó előtti részét jelenleg is játsszák a magyar mozik. Olvassa el a nekrológot!

- - -

Shirley Temple (1928. április 23. – 2014. február 10.)

Shirley Temple Forrás: AFP

A hamrincas évek legnagyobb hollywoodi gyereksztárja volt, színészi karrierje viszonylag rövid ideig tartott, de nagyon intenzív volt. A göndör fürtös, gödröcskés, bájosan éneklő és táncoló Temple olyan filmekben varázsolta el az amerikai közönséget, mint a Stand Up and Cheer című musical, a Curly Top vagy a Heidi. 1935-ben, hatévesen Oscar-díjat kapott. Évtizedekkel később politikai pályára lépett. Olvassa el a nekrológot!

- - -

Harold Ramis (1944. november 21. – 2014. február 24.)

Harold Ramis Forrás: Mokép

Hollywood egyik legsikeresebb vígjátékrendezője volt, olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint az Idétlen időkig, a Golfőrültek, a Családi vakáció, a Csak egy kis pánik, illetve annak folytatása, a Még egy kis pánik. rt olyan filmeket is, amelyeket nem maga rendezett, leghíresebb forgatókönyvírói munkája a Szellemirtók és folytatása volt, melyet Dan Aykroyddal együtt jegyzett. Rendszeresen dolgozott színészként is, ő játszotta például Dr. Egon Spenglert a Szellemirtók mindkét részében. Olvassa el a nekrológot!

- - -

Alain Resnais (1922. június 3. – 2014. március 1.)

Alain Resnais a 2012-es cannes-i filmfesztiválon Forrás: AFP

A francia filmrendező pályája a 40-es években indult rövid dokumentumfilmekkel, Van Gogh című munkájáért 1950-ben Oscar-díjat nyert a rövidfilmes kategóriában. Az 1959-es Szerelmem, Hiroshima és az 1961-es Tavaly Marienbad-ban a két leghíresebb nagyjátékfilmje, melyek az emlékek megbízhatatlan, szubjektív természetét vizsgálják. Mindkét film forgatókönyvét Oscar-díjra jelölték, az utóbbi alkotás elnyerte a velencei filmfesztivál fődíját. Olvassa el a nekrológot!

- - -

Vera Chytilová (1929. február 2. – 2014. március 12.)

Vera Chytilová Forrás: Karlovy Vary filmfesztivál

A csehszlovák film hatvanas évekbeli új hullámának egyik legismertebb képviselője volt, akinek az első nagy sikert az 1966-os Százszorszépek hozta meg. A prágai tavasz idején készült A paradicsomi fák gyümölcseit esszük című provokatív és szürrealista alkotása miatt néhány évre eltiltották a rendezéstől. A hetvenes évek végén és a nyolcvanas években forgatott filmjei szinte kivétel nélkül nagy közönségsikert arattak, és a szakma is nagyra értékelte őket. Utolsó játékfilmjét, a Szép pillanatok-at 2006-ban készítette. Olvassa el a nekrológot!

- - -

James Rebhorn (1948. szeptember 1. – 2014. március 21.)

James Rebhorn Forrás: Budapest Film

A jellegzetes arcú karakterszínész négy évtizedes karrierje során 125 filmben és tévésorozatban szerepelt, rendszeresen játszott ügyvédeket, politikusokat, katonatiszteket és szigorú apákat. Az Egy asszony illatá-ban az iskolaigazgatót alakította, A tehetséges Mr. Ripley-ben ő fogadta fel Matt Damont, hogy kutassa fel a fiát, emlékezetes alakítást nyújtott David Fincher Játsz/ma című filmében is. Láthattuk az Elemi ösztön-ben, A függetlenség napjá-ban, az Apádra ütök című vígjátékban is, legutóbb A belső ellenség (Homeland) című sorozatban alakította Claire Danes édesapját. Olvassa el a nekrológot!

- - -

Szabó Gyula (1930. július 15. – 2014. április 4.)

Gordon Zsuzsa (Mathilde) és Szabó Gyula (Julien Sorel) Stendhal-Illés Endre: Vörös és fekete című drámájának próbáján. Forrás: MTI/Keleti Éva

Alkata, jellegzetes orgánuma népi hősök megformálására tette leginkább alkalmassá, de más szerepkörökben is kiváló alakításokat nyújtott, Az általa megformált alakok mindig szerethetőek voltak, gonosz, intrikus szerepet szinte soha nem kapott. Sokat foglalkoztatták filmekben (Egy pikoló világos,Vasvirág, Kölyök, A tizedes meg a többiek, Kinek a törvénye), de ő volt A Tenkes kapitánya Buga Jakabja is. Az ő hangján szólalt meg magyarul Columbo hadnagy, rajzfilmekben Dr. Bubónak, Éder Mesternek és Frakknak, a macskák rémének is ő kölcsönözte a hangját. Olvassa el a nekrológot!

- - -

Mickey Rooney (1920. szeptember 23. – 2014. április 6.)

Mickey Rooney és Ava Gardner Forrás: MTI

Mickey Rooney pályafutása gyakorlatilag végigkövette a mozi teljes történetét. A húszas években gyerekszínészként forgatott, a második világháború után számtalan emlékezetes karakterszínészi alakítás fűződik a nevéhez. Az Álom luxuskivitelben című Audrey Hepburn-klasszikusban a japán szomszédot alakította, szerepelt a Fekete villám mozi-, majd tévéváltozatában is. Élete végéig aktív volt, összesen nyolcszor házasodott, a magyar mozikban legutóbb a 2011-es Muppets-filmben láthattuk, előtte pedig Éjszaka a múzeumban egyik idős teremőreként. Olvassa el a nekrológot!

- - -

Bob Hoskins (1942. október 26. – 2014. április 29.)

Bob Hoskins Forrás: Mokép

A nagy filmes áttörést az 1980-as Hosszú nagypéntek című gengszterfilm főszerepe hozta el, ezért az alakításáért BAFTA-díjra is jelölték. 1986-ban Oscar-jelölt lett a Mona Lisa című Neil Jordan-filmmel, de a díjat nem kapta meg. A legtöbben talán a Roger nyúl a pácban detektívjének szerepéből ismerik. Játszott többek közt Steven Spielberg Hook-jában és Atom Egoyan Felícia utazása című drámájában is. Utolsó filmszerepét a 2012-ben bemutatott Hófehér és a vadász-ban alakította. Olvassa el a nekrológot!

- - -

Eli Wallach (1915. december 7. – 2014 június 24.)

Eli Wallach Forrás: Mokép

Első filmszerepét Elia Kazantól kapta, egy Tennessee Williams-darab adaptációjában (Babuci). Hagyományos értelemben vett sztár sosem vált belőle, de az egyik legsikeresebb karakterszínész lett. Előszeretettel alkalmazták westernekben, ezek közül a két legismertebb Tuco, vagyis a "csúf" figurája volt Sergio Leone spagettiwesternjében, A jó, a rossz és a csúf-ban; valamint A hét mesterlövész mexikói banditája. Utoljára Oliver Stone a Tőzsdecápák: A pénz nem alszik című filmjében láthattuk. Olvassa el a nekrológot!

- - -

Paul Mazursky (1930. április 25. – 2014. június 30.)

Paul Mazursky Forrás: AFP

Paul Mazursky leginkább drámai mélységgel, társadalmi mondanivalóval is rendelkező vígjátékairól volt híres. Leghíresebb rendezése a '86-os Koldusbottal Beverly Hillsben, amelyben egy boldogtalan házasságban élő, jómódú középkorú pár (Richard Dreyfus és Bette Midler) a szárnyai alá vesz egy hajléktalant (Nick Nolte), aki pont az ő medencéjükben akart öngyilkosságot elkövetni. Utolsó filmjei közé tartozott a '96-os A hűtlenség ára című krimikomédia Cherrel. Olvassa el a nekrológot!

- - -

James Garner (1928. április 7. – 2014. július 19.)

James Garner a Szerelmünk lapjai című filmben Forrás: Fórum Hungary

James Garner alakította az 1957 és '62 közt futó, Maverick című westernsorozat címszerepét, majd az 1994-es Maverick című nagyjátékfilmjében is felbukkant, amelyben Mel Gibson alakította azt a figurát, melyet korábban ő formált meg. Játszott többek közt A nagy szökés-ben Steve McQueennel, a Murphy románca című romantikus vígjátékban Sally Fielddel, amelyért '86-ban Oscar-díjra is jelölték, valamint a Szerelmünk lapjai-ban, amelyben Ryan Gosling figurájának időskori mását alakította. Olvassa el a nekrológot!

- - -

Bajor Imre (1957. március 9. – 2014. augusztus 6.)

Bajor Imre Forrás: RTL

Az ország főképp a Szomszédok-ból ismerte meg, amelyben Oli úrt alakította három éven át. Később is számos tévésorozatban szerepelt, a Pasik című szitkom volt a Família Kft. után az egyetlen olyan magyar szituációs komédia volt, amely több évet kibírt a képernyőn. A filmezés is fontos volt neki: szerepelt többek között a Meseautó és az Egy szoknya, egy nadrág című vígjátékok remake-jeiben, illetve Tímár Péter Le a fejjel című produkciójában együtt játszott Hernádi Judittal és Gálvölgyi Jánossal. Olvassa el a nekrológot!

- - -

Robin Williams (1951. július 21. – 2014. augusztus 11.)

Robin Williams a Holt költők társasága című filmben Forrás: InterCom

Karrierje a hetvenes években, stand-up komikusként indult, és ezzel a tevékenységgel később sem hagyott fel. Első moziszerepét az 1980-as Popeye című musicalben kapta, két évvel később drámai oldalát mutatta meg a Garp szerint a világ-ban. 1988-ban Oscar-díjra jelölték a Jó reggelt, Vietnam! rádiósaként nyújtott alakításáért. Legikonikusabb szerepe talán a Holt költők társasága John Keatingje volt, a szabadszellemű irodalomtanár. Az Oscar-díjat végül a Good Will Hunting mellékszerepéért kapta meg. Olvassa el a nekrológot!

- - -

Lauren Bacall (1924. szeptember 16. – 2014. augusztus 12.)

Lauren Bacall Forrás: Hollywood Photo Archive

Howard Hawkes rendező sztárt akart belőle faragni, és rábízta következő filmje, a Szegények és gazdagok női főszerepét. Bacall a forgatáson jött össze Humphrey Bogarttal. Később még több filmben játszottak szerelmespárt, például a Hosszú álom-ban, a Sötét átjáró-ban és a Key Largó-ban. Hosszú élete során többször visszavonult a filmtől, majd mindig újra felfedezték. Mély nyomot hagyott például Lars von Trier Dogville-jében is. Olvassa el a nekrológot!

- - -

Richard Attenborough (1923. augusztus 29. – 2014. augusztus 24.)

Richard Attenborough Forrás: UIP Dunafilm

A legnagyobb elismerést a Gandhi című film hozta meg Attenborough számára, megkapta érte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. A 90-es években a másik nagy terve is valóra vált, és filmet forgatott Chaplin életéről Robert Downey Jr.-ral. Színészi hivatásához sem lett hűtlen, ő játszotta a dinoszauruszokat feltámasztó hóbortos milliárdost Steven Spielberg Jurassic Park című filmjében. Olvassa el a nekrológot!

- - -

Kézdi-Kovács Zsolt (1936. június 1. – 2014. szeptember)

Kézdi-Kovács Zsolt Forrás: MTI/Nándorfi Máté

1961-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskolán a legendás Máriássy-osztályban diplomázott filmrendező szakon. Első játékfilmjét, a Mérsékelt égöv című alkotást 1970-ben készítette el, a film Nemeskürty István stúdióvezető segítségével kijutott a locarnói filmfesztiválra, ahol Ezüst Leopárd díjat nyert. Kézdi-Kovács tíz játékfilmet (Ha megjön József, Kiáltás és kiáltás) rendezett, amelyek közül több díjakat kapott rangos nemzetközi filmfesztiválokon. Olvassa el a nekrológot!

- - -

Sztankay István (1936. február 14. – 2014. szeptember 12.)

Sztankay István Forrás: MTI/Nándorfi Máté

Filmvásznon az 1963-ban készült Hattyúdal-ban mutatkozott be Páger Antal partnereként. Jelentősebb filmjei közé tartozik a Párbeszéd, a Húsz óra, az Ismeri a szandi-mandit?. Kellemes, férfias hangja miatt szívesen foglalkoztatták a szinkronstúdiók is, ő volt Tony Curtis és Jean-Paul Belmondo állandó magyar hangja, de többször szinkronizálta Leslie Nielsent, Marcello Mastroiannit, Gregory Pecket és Michael Caine-t is. Olvassa el a nekrológot!

- - -

Avar István (1931. március 20. – 2014. szeptember 13.)

Avar István Fotó: MTI/Kollányi Péter

Erőteljes, szép orgánuma, természetes játékstílusa igazi szakmai és közönségsikert hozott Avar Istvánnak. Pályafutása során a drámairodalom legnagyobb szerepeit játszhatta el, igazi színészóriások társaságában hatalmas sikerű előadások résztvevője lehetett. Számos magyar filmben és tévéjátékban nyújtott emlékezetes alakítást: Vasvirág, Két emelet boldogság, Szegénylegények, Hideg napok, A fekete város, Az elvarázsolt dollár, Hamis a baba. Olvassa el a nekrológot!

- - -

Gera Zoltán (1923. augusztus 19. – 2014. november 7.)

Gera Zoltán Forrás: http://www.activestudio.hu

A Kossuth-díjas művész a magyar filmművészet olyan emblematikus alkotásaiban szerepelt, mint a Bakaruhában, az Édes Anna, a Kincskereső kisködmön, a Nárcisz és Psyché vagy A napfény íze. Gera Zoltán az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínész volt, többször kölcsönözte hangját Walter Matthaunak és Lino Venturának. Legemlékezetesebb szinkronalakítása Jock Ewing volt a Dallas című amerikai tévésorozatban. Olvassa el a nekrológot!

- - -

Mike Nichols (1931. november 6. – 2014. november 19.)

Mike Nichols Forrás: UIP Dunafilm

Nichols volt az egyike annak a tizenhárom művésznek, aki karrierje során nyert Oscar-, Emmy-, Grammy- és Tony-díjat is. Első filmje a Richard Burton és Elizabeth Taylor főszereplésével készült Nem félünk a farkastól volt. Az utána következő Diploma előtt a rendező talán legnagyobb hatású alkotása, amelyért elnyerte a legjobb rendezésért járó Oscar-díjat. Utolsó mozifilmjében, a Charlie Wilson háború-jában a 2014-ben szintén elhunyt Philip Seymour Hoffmant rendezte. Olvassa el a nekrólogot!

+ + +

A TCM tévécsatorna mozgóképes visszaemlékezése az idén elhunyt filmesekre: