A Grand Budapest Hotel durván visszatért az Oscar-versenybe

A Grand Budapest Hotel
Vágólapra másolva!
Egy héttel az Oscar-jelölések előtt a Brit Filmakadémia is közzétette a jelöléseit. Ők is imádják a Sráckort és a Birdmant, sőt, még jobban A Grand Budapest Hotelt, nem érdekli viszont őket sem Angelina Jolie és Jennifer Aniston, sem Martin Luther King. 
Vágólapra másolva!

A Brit Filmakadémia korábban teljesen különutas volt a díjait illetően, sőt, a BAFTA-díjátadót is májusban tartották, de az ezredforduló idején rájöttek, hogy tavasszal már senkit nem érdekel a díjszezon és a fél vagy egy évvel ezelőtt kampányolt jelöltek gyakran már el se mennek Londonba megköszönni a kitüntetést. Ilyen szempontból szerencsésebb a februári, az Oscar előtti időpont, viszont így a BAFTA egy lett az Oscar-szezon rengeteg díjátadója közül, amit a jelöltek csak a kampány szempontjából tartanak fontosnak és a végső cél minden versenyző számára úgyis az Oscar.

Az Oscar-jelöltek bejelentése előtt egy héttel levonhatunk pár következtetést a közhangulatról, hiszen az Amerikai Filmakadémia szavazói között nagyon jelentős a brit kontingens, de az angolok nyilván a saját filmjeiket, koprodukcióikat részesítik előnyben.

Timothy Spall a Mr. Turner című filmben Forrás: Cannes Film Festival

- Ez sem segített azonban Mike Leigh Mr. Turner-jén, ami a legjobb filmek, a legjobb brit filmek, a legjobb rendezők és a legjobb férfi főszereplők mezőnyében sem tudott labdába rúgni, ami kifejezetten sokkoló annak fényében, hogy Leigh brit nemzeti kincs és a J.M.W. Turnerről szóló pompás filmbiográfiája messze a legnagyobb közönségsikere eddig a szigetországban. Pár technikai jelöléssel vigasztalódhat (operatőri, díszlettervezői és haj/smink munka).

- Az idei Oscar szezon alapvetően a Sráckor és a Birdman párharcáról szólt eddig, tudva, hogy előbbi mindenképp kevesebb jelölést szerez, mert alacsony költségvetésű, független produkcióként nincs esélye a technikai kategóriákban, míg a Birdman esetében pont az operatőri és vágói munka a legparádésabb. Mindenesetre mindkét film bezsebelte a várt jelöléseit (Birdman: 10, Sráckor: 5) a fontosabb kategóriákban és valószínű, hogy a Sráckor vinni fogja a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb női mellékszereplő kategóriákat, a Birdman pedig a legjobb férfi főszereplőt és a technikaiakat.

Ellar Coltrane a Sráckor című filmben Forrás: UIP Dunafilm

- Az Oscar-versenyben két brit film van idén, ami megkerülhetetlen tényező: A mindenség elmélete (10 jelölés) és a Kódjátszma (9), mindkettő nagyon jól teljesített a fő kategóriákban, bár nyerni nem nagyon fognak se itt, se a tengerentúlon. Pici előnyre tett szert Stephen Hawking filmbiográfiája, mivel rendezője, James Marsh kapott rendezői jelölést, ellentétben a Kódjátszmá-t jegyző Morten Tyldummal. Mondjuk Marsh brit, Tyldum pedig norvég, Oscar-jelölésre még mindig utóbbi tűnik esélyesebbnek.

- Az egész díjszezonban erősen hajrázott a már majdnem egy éve bemutatott A Grand Budapest Hotel, de a BAFTA végleg visszahozta a versenybe, hiszen Wes Anderson filmje a legtöbb jelöléssel (12) büszkélkedhet és szinte minden fontos kategóriában megemlékeztek róla, még Ralph Fiennesnak is sikerült bejutnia az iszonyat kemény férfi főszereplői ötösbe.

Ralph Fiennes A Grand Budapest Hotel című filmben Forrás: InterCom

- Fiennes egyrészt Timothy Spallt (Mr. Turner) ütötte ki, másrészt pedig a Foxcatcher főszereplőjét, Steve Carrellt, akit meglepő módon mellékszereplőként jelöltek Mark Ruffalóval együtt, de ezen kívül a film semmi más jelölést nem kapott. Ez előrevetíthet hasonló kellemetlen meglepetést az Oscarra is, lehet, hogy érdemes lett volna Carrellt ott is a mellékszereplők között kampányolni azzal a felkiáltással, hogy valójában Channing Tatum a főszereplő.

- Ami rossz hír a Foxcatcher-nek, jó hír az Éjjeli féreg-nek. Jake Gyllenhaal a színészkamara (SAG), a Golden Globe és most a BAFTA jelölése után szinte kizárt, hogy kimaradjon az Oscar-jelöltek közül, de az Éjjeli féreg más kategóriákban is remekül teljesített a briteknél: legjobb forgatókönyv, vágó és meglepetésre legjobb női mellékszereplői jelölést is hozott Rene Russónak.

Jake Gyllenhaal az Éjjeli féreg című filmben Forrás: Big Bang Media

- Teljes KO viszont a következő filmeknek a BAFTA: Selma, Rendíthetetlen és A Most Violent Year. Mindháromról elmondható, hogy az utolsó pillanatban mutatták be őket és vagy nem küldtek screener DVD-ket Londonba, vagy egyszerűen betelt a mezőny, mire bárki megnézte őket. Az A Most Violent Year legnagyobb vesztese Jessica Chastain a női mellékszereplői kategóriában (helyette Imelda Staunton örülhet a Büszkeség és bányászélet-ért és az imént emlegetett Rene Russo az Éjjeli féreg-ért). A Selma és a Rendíthetetlen viszont két női rendezőt (Ava DuVernay és Angelina Jolie) adhatott volna az ismét csupa-férfi rendezői mezőnynek és mindkettő főszereplői brit színészek. A Selma témája miatt várhatóan jobban fog teljesíteni Amerikában az Oscar-szavazóknál, de Angelina Oscar-álma valószínűleg itt ér véget.

- Sajnos nem emlegethetjük majd az Angelina Jolie - Jennifer Aniston párharcot az Oscar-díjkiosztó kapcsán, de a britek Aniston ügyét sem segítették elő egy legjobb női főszereplői jelöléssel, viszont ez nem azért van, mert nem akarták, hanem a Cake-et egyszerűen még nem mutatták be Angliában, így nem jelölhető. Helyette viszont ahelyett, hogy a kritikusok kedvencét, Marion Cotillard-t (Két nap, egy éjszaka) támogatták volna, unalmas és kiszámítható módon az Oscar-szezon "futottak még" mezőnyéből előkaparták Amy Adamst és a Nagy szemek-et. Így legalább itt simán nyeri Julianne Moore ezt a kategóriát.

J.K Simmons a Whiplash című filmben Forrás: Cannes Film Festival

- A legjobb férfi mellékszereplők mezőnyében biztos nyertesnek tűnik J.K.Simmons a Whiplash-ért, de a film bejött az angoloknak, ugyanis négy másik fontos kategóriában is jelölték, sőt a film 29 éves rendezője, Damien Chazelle még a rendezői ötösbe is befért.

- Az Oscar-kampányra nincs hatással, de örvendetes az Under the Skin, a Büszkeség és bányászélet és a '71 legjobb brit film jelölése, de kár, hogy a hasonlóan remek Starred Up, Kálvária, Locke és Belle kimaradtak a szórásból a macis gyerekfilm, a Paddington ellenében.

Az összes jelölés itt olvasható, a díjátadó február 8-án lesz.