Nem lehet ám mindenki a csodás Magyarország lakója!

Hivatal
Vágólapra másolva!
Manapság egész Európában és azon belül Magyarországon is slágertéma a bevándorlás. A beilleszkedésről, elfogadásról, elzárkózásról szóló diskurzus több készülőfélben, illetve megjelenés előtt álló filmben is megjelenik. A Hivatal című tévés produkcióban egy állami dolgozó szembesül napi szinten a bevándorlók történeteivel és a bürokrácia rugalmatlanságával, Az állampolgárban egy afrikai férfi és egy perzsa lány szeretne magyar útlevelet szerezni, a francia Sambában pedig az Életrevalók sztárját akarják kiutasítani az országból. 
Vágólapra másolva!

Nagy Viktor Oszkár Hivatal című tévéfilmje egy elképzelt bevándorlási hivatal mindennapjairól szól, melynek főszereplője Anna, a fiatal ügyfélszolgálati munkatárs. Az ő szemén keresztül látja a néző a Magyarországon letelepedni kívánó külföldiek személyes történeteit. Ezek a történet viccesek, máskor elgondolkodtatóak, néha pedig mélyen megrázóak. Anna nem tehet kivételt, de miután megismerkedik a személyes sorsokkal, megterhelővé válik számára a napi rutin követése: minden esetben ragaszkodni a törvény betűjéhez.

"Ez a film nem menekültekről szól, hanem már adott esetben évtizedek óta Magyarországon élő bevándorlókról, akik itt dolgoznak, itt van a családjuk, itt fizetnek adót, csak éppen nem magyar állampolgárok. A Hivatal című film nem akar igazságot osztani, nem akarja szembeállítani a szegény bevándorlókat a gonosz hivatalnokokkal, nem akar egy sematikus gondolatmenetet rátukmálni a nézőkre. Egy ilyen film akkor tud igazán jól hatni, ha rábízza a nézőre az értelmezést." - mondta Nagy Viktor Oszkár rendező.

A Hivatal Szőcs Petra és Nagy Viktor Oszkár forgatókönyvéből készült, és az Európai Integrációs Alap támogatásával valósult meg. Szőcs A kivégzés című kisfilmje tavaly Cannes-ban versenyzett, Nagy Felsőbb parancs című 2013-as dokumentumfilmje a magyar-szerb határnál illegálisan átlépni szándékozó migránsokról szólt. A Hivatal-t március végén fogja műsorára tűzni valamelyik magyar tévé.

Az állampolgár című filmre még minimum egy, de inkább másfél évet kell várni, hogy láthassuk, ugyanis Vranik Roland projektjét áprilisban kezdik forgatni. A rendező Fekete kefe című lötyögős, semmittevős filmje 2005-ben elnyerte a jobb létre szenderült Magyar Filmszemle fődíját. A bíztató kezdet után az Adás című sci-fi beütésű drámával jelentkezett, most pedig 290 millió forint gyártási támogatást kapott a Filmalaptól a harmadik nagyjátékfilmjére.

Az állampolgár a mai Budapesten játszódik, és amatőr színészeket használva mesél a beilleszkedés nehézségeiről egy szerelmi, illetve egy menekült-történeten keresztül. Az ötvenes évei végén járó fekete-afrikai Wilson elvesztette családját a háborúban, politikai okokból menekült Budapestre, több éve biztonsági őrként dolgozik egy élelmiszerboltban, és az a célja, hogy magyar állampolgár lehessen. Mari a magyar-történelem szakos tanárnő segít neki az alkotmányos alapismeretek vizsgára való felkészülésben, miközben Shirin a fiatal perzsa lány egyetlen esélye, ha névházasságot köt egy magyar állampolgárral.

A francia Samba című könnyed drámát március 19-től játsszák a magyar mozik, és ez a film is a bevándorlás témáját dolgozza fel: az Életrevalók-ból ismert és nemsokára Magyarországra érkező Omar Sy egy bajba keveredett bevándorlót alakít, akinek egy félénk önkéntes (Charlotte Gainsbourg) próbál segíteni, hogy ne utasítsák ki az országból, és közben egymáshoz is közel kerülnek.