A Saul fia kapta a kritikusok díját Cannes-ban

(FromL) Hungarian producer Gabor Sipos, US actor Todd Charmont, Hungarian director Laszlo Nemes, French screenwriter Clara Royer, Hungarian actor Geza Rohrig, German actor Urs Rechn, Hungarian actor Levente Molnar and Israeli actor Amitai Kedar pose as they arrive for the screening of the film "Saul Fia" (Son of Saul) at the 68th Cannes Film Festival in Cannes, southeastern France, on May 15, 2015. AFP PHOTO / VALERY HACHE
Vágólapra másolva!
A cannes-i filmfesztiválon a közönséget és a nemzetközi sajtót is rabul ejtő holokausztfilm, a Saul fia kapta a filmkritikusok díját. Az alkotás később a francia Francois Chalais-díjat is bezsebelte Cannes-ban. Nemes Jeles László FIPRESCI-díjjal jutalmazott alkotása június 11-én kerül a magyar mozikba, de már a premier előtti vetítésekre is szinte percek alatt elkeltek a jegyek. 
Vágólapra másolva!

FIPRESCI-díj

Nemes Jeles László holokausztfilmje kapta Cannes-ban a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját. A több mint 50 ország mintegy 400 filmkritikusát és filmújságíróját összefogó szervezet elismerése újabb siker a Saul fiának, amely gyújtóbombaként robbant be a filmvilágba.

Az elismerést szombaton délután 5 után jelentették be a Filmpalotában, a nagykövetek szalonjában - adta hírül a The Hollywood Reporter.

Chalais-díj

A alkotást néhány órával később Chalais-díjjal is jutalmazták. Ezt egy héttagú, francia újságírókból és filmes személyiségből álló zsűri - amelynek idei elnöke Yves Boisset francia filmrendező - ítéli oda minden évben egy aktualitása miatt is fontos filmnek. Az 1996-ban elhunyt francia kulturális újságíró és filmkritikus, Chalais emlékére alapított díj fővédnöke a francia kulturális minisztérium, a Francia Filmintézet (CNC), valamint a France Télévisions francia közszolgálati televízió, az RTL kereskedelmi rádió és a Le Parisien című francia napilap.

Berobbant a filmvilágba

Mint arról az Origo is beszámolt, Nemes Jeles László filmjét lelkendező nemzetközi kritikák fogadták, amikhez az Origo is csatlakozott, a múlt hét pénteki díszbemutatón pedig hat percen át tartó ovációval jutalmazta a filmet a fesztivál közönsége.

A Saul fia stábja a Cannes-i fesztiválon Forrás: AFP/Valery Hache

A nemzetközi sajtót megdöbbentette a Saul fia újszerűsége, formai tökéletessége és kíméletlen intenzitása. Egyhangúlag ajnározzák a 38 éves Nemes Jeles László alkotását, amely friss nézőpontból mutatja meg a holokauszt borzalmait.

Rég dícsértek ennyire

Magyar filmet már nagyon régen nem dicsértek ennyire a világban. Most már az is bizonyossá vált, hogy széles nézőközönséghez is el fog jutni a film. A forgalmazók éjszakába nyúlóan licitáltak a Saul fiáért, végül a Sony Pictures Classics szerezte meg a film észak-amerikai jogait.

A Saul fia újszerű megközelítésű holokausztfilm Forrás: Mozinet

A cannes-i őrületen felbuzdulva, hirtelen Magyarországon is óriási lett az érdeklődés a film iránt. A hazai forgalmazó jó érzékkel úgy döntött, hogy nem várakoztatja a magyarokat a hivatalos bemutató napjáig (június 11.), és premier előtti vetítéseket szerveztek. A jegyek órák alatt elkeltek.

Egyvalami fájna neki

Ha Spielberg szarnak tartaná, az fájna - mondta filmjéről az Origónak adott interjúban a Saul fia rendezője, Nemes Jeles László. A fiatal magyar rendező azt mondta, nem akar semmit sem nyerni, inkább a szakadék szélét szereti, viszont őszintén meglepődött, hogy a magyarok is értékelik a filmjét.

Nemes Jeles László, a Saul fia rendezője Forrás: AFP

Félt, hogy valaki előbb csinál az ötletéből filmet. Azt is mondta, szakítani akart az eddigi holokausztfilmek megközelítésével, ezért nem frontális képekkel operált, hanem a részleteken, a fragmentált világon át a nézők képzelőerejével.