Tudta, hogy Keira Knightley is benne volt a Star Warsban?

Keira Knightley, Star Wars
Vágólapra másolva!
Daisy Ridley, John Boyega – két színész, akikről már most mindenkinek a Star Wars jut az eszébe, hiába nem mutatták még be a hetedik részt. Keira Knightley, Sofia Coppola vagy Joel Edgerton azonban hiába szerepelt az előzménytrilógiában, mégis más filmek miatt váltak híressé. Hogy történhetett ez? Úgy, hogy ők, és még hét másik, ma már sztárnak számító színész annyira parányi szerepet kapott a Star Wars első három részében, hogy észre sem vettük őket.
Vágólapra másolva!

Terence Stamp (Valorum főkancellár – Star Wars I. rész: Baljós árnyak)

Az angol színész a hatvanas években élte a fénykorát, akkoriban a világ legszebb színésznőivel járt (Brigitte Bardot, Monica Vitti, Julie Christie), és a legszebb élő férfinak nevezték. Legtöbben Zod generálisként ismerhetik a régi Superman-filmekből, de hatvan felett is kőkemény figurát hozott az Amerikai vérbosszú-ban.

Terence Stamp az Amerikai vérbosszú című filmben Forrás: Artisan

A Star Wars első epizódját az ügynöke ösztökélésére vállalta el, és abban a tudatban, hogy együtt játszhat Natalie Portmannel. Azóta sokszorosan megbánta, hogy igent mondott a szerepre: a színészekkel alig törődő George Lucasszal nem jött ki, illetve a fél világot átrepülte a közös munka reményében, de a forgatás napján Portman helyett egy papírlaphoz kellett beszélnie.

Terence Stamp a Star Wars I. rész: Baljós árnyak című filmben Forrás: InterCom

Szerepe parányi ugyan, de a jelentősége a történések alakulásában annál nagyobb. A nagy hatalmú, ámde népszerűtlen Valorum főkancellárt alakította, akinek a leváltását – Palpatine szenátor sugalmazására – Amidala királynő kezdeményezte a szenátusban. Ez után választották meg Palpatine-t a Köztársaság új főkancellárjává. Ez a pár mondat egyébként tökéletesen visszaadja, mi volt az egyik fő probléma a Baljós árnyak-kal. A Star Wars ne hasonlítson egy parlamenti közvetítésre, ne politikai csatározásokról és ne egy kereskedelmi blokádról szóljon.

- - -

Keira Knightley (Sabé – Star Wars I. rész: Baljós árnyak)

Knightley a Baljós árnyak 1997-es forgatásakor csak tizenkét éves volt, egy világ választotta el a mostani sztárstátuszától. 2002-ben aratta első komoly sikerét a Csavard be, mint Beckham című filmjével, világszerte ismert pedig a 2003-as A Karib-tenger kalózai után lett. Knightley-t azért választották ki a szerepre, mert nagyon hasonlított a nála négy évvel idősebb Natalie Portmanre. A hasonlóság akkora volt, hogy még a két színésznő édesanyja is összekeverte a forgatáson, hogy melyik valójában az ő gyereke.

Keira Knightley A Karib-tenger kalózai című filmben Forrás: InterCom

Knightley nem kapta meg a forgatókönyvet biztonsági okokból, nem igazán tudta a forgatáson, hogy kit is játszik, csak azt érzékelte, hogy néha ugyanúgy öltöztetik fel, mint a mellette álló színésznőt. Amidala királynő egyik szolgálólányát alakította, Sabét, aki több alkalommal a királynő helyére lépett, mivel Amidala élete veszélyben forgott.

Keira Knightley (fekete ruhában) a Star Wars I. rész: Baljós árnyak című filmben Forrás: InterCom

- - -

Sofia Coppola (Saché – Star Wars I. rész: Baljós árnyak)

Francis Ford Coppola lánya most már a rendezéseiről híres, ő jegyezte az időközben kultikus remekművé érett Elveszett jelentés-t a Japánban tébláboló Scarlett Johanssonnal és Bill Murray-vel, illetve a Lopom a sztárom-at Emma Watsonnal. A nyolcvanas és kilencvenes években azonban még inkább a kamera másik oldalán tűnt fel, főleg az édesapja filmjeiben. Legjelentősebb és sokat kritizált alakítását a Keresztapa 3-ban nyújtotta.

Andy Garcia és Sofia Coppola a Keresztapa 3 című filmben Forrás: Paramount

A Baljós árnyak-ban egy parányi cameót vállalt el, Keira Knightley-hoz hasonlóan ő is Amidala egyik szolgálólányát alakította, ő azonban nem helyettesítette a királynőt, végig belesimult a háttérbe. Francis Ford Coppola és George Lucas régi barátok, Sofiának olyan volt Lucas, mintha a nagybácsija lenne, gyerekként még Star Wars-játékokat is kaptak tőle a testvérével. Sofia arra kérte csak Lucast, hogy hadd mehessen ki a forgatásra, de a rendező ezen felül Saché szerepét is felajánlotta neki.

Sofia Coppola a kép jobb szélén látható, Amidala egyik szolgálólányaként Forrás: InterCom

- - -

Richard Armitage (Naboo pilóta – Star Wars I. rész: Baljós árnyak)

Az angol színészt A hobbit-trilógia tette híressé, ő játszotta a törpök vezérét, Tölgypajzsos Thorint, akinek a kapzsiság felemészti a józan eszét. Ezenkívül volt egy emlékezetes mellékszerepe az Amerika Kapitány első részében: egy náci ügynököt alakított, aki próbál meglógni az ellopott szérummal New York utcáin, de a szuperhős végül kiszedi őt a mini-tengeralattjárójából. Richard Armitage tizennyolc évesen Budapesten is megfordult, hat hónapig a cirkuszban dolgozott, megtanult hátraszaltózni, és az alvóhelye nem volt messze az elefántoktól.

Richard Armitage a A hobbit - Az öt sereg csatája című filmben Forrás: Fórum Hungary

Ez volt az első filmszerepe, nagy várakozásokkal ült be a moziba, de aztán nem találta meg magát A baljós árnyak-ban. Egy interjúban azt találgatta, hogy hiába egy pilóta szerepére vették fel, lehet, hogy végül droidot csináltak belőle. Egy mondata volt Ewan McGregorhoz, amit három héten át gyakorolt: "Senki nincs a fedélzeten, uram." Mások megtalálták őt a filmben, Amidala királynő kíséretében bújik meg leghátul.

Richard Armitage a kép jobb felén a leghátsó pilóta Forrás: InterCom

- - -

Dominic West (palotaőr – Star Wars I. rész: Baljós árnyak)

Westet a legtöbb ember a Drót című sorozatból ismeri, melyben Jimmy McNulty rendőrnyomozót alakította. Filmekben is többször felbukkant, a 300-ban például egy korrupt, titkon a perzsák által pénzelt spártai politikus volt, A kilencedik légió-ban római hadvezérként láthattuk, de játszott a John Carter-ben, a Hannibál ébredésé-ben vagy a legutóbbi Megtorló-filmben ő volt Fűrész.

Dominic West a 300 című filmben Forrás: InterCom

West mindent megtett, hogy találkozhasson George Lucasszal. Két szerepet is eljátszott ezért, de ebből csak a kisebbik, a palotaőr került be a kész filmbe. Sosem fogjuk már megtudni, milyen volt West Amidala egyik tisztjeként, ugyanis őt egy CGI-vel létrehozott szereplővel helyettesítették végül. A palotaőr a kis Anakint igazította útba Amidalához.

Dominic West a Star Wars I. rész: Baljós árnyak című filmben Forrás: InterCom

A forgatásról így nyilatkozott West: "A díszletek csodálatosak voltak, de csak háromméteres magasságig építették meg, a többit számítógéppel adták hozzá később. [...] Ez nem egy színészközpontú film. Kellemes élmény volt egy napig, de tovább már nem lett volna az. Képet kaptam arról, milyen lehet főszereplőnek lenni egy ilyen típusú filmben: rendkívül türelmesnek kell lenni."

- - -

Joel Edgerton (Owen Lars – Star Wars II. rész: A klónok támadása, Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja)

A második és a harmadik részt Ausztráliában forgatták, így több mellékszerepre is helyi színészeket kértek fel. Edgertonról most már senkinek sem a Star Wars jut az eszébe, hiszen azóta több nagyszerű filmben is szerepelt. Ausztráliai karrierjének az Animal Kingdom című bűnfilm a csúcspontja, ő játszotta Tom Hardy testvérét a Warrior – A végső menet című sportdrámában, illetve A nagy Gatsby legújabb feldolgozásában is szerepelt. Ebben az évben érkezik a mozikba a Jane Got a Gun című western, amiben két régi színésztárssal találkozott újra a Star Wars-ból: Natalie Portmannel és Ewan McGregorral.

Joel Edgerton A nagy Gatsby című filmben Forrás: InterCom

Edgerton Anakin Skywalker mostohatestvérét, Owen Larst alakította, a harmadik rész zárójelenetében rá és feleségére bízza rá az újszülött Luke Skywalkert Obi-Wan Kenobi. Edgerton szívesen részt venne egy újabb Star Wars-produkcióban: pletykaszinten felmerült egy önálló film Kenobiról, amely a harmadik és a negyedik rész között játszódna. Ebben a filmben helye lenne Larsnak, mivel A Sith-ek bosszúja után a Luke-ot nevelő párafarmer valamiért megharagudott Kenobira. Legalábbis bolond vénemberként jellemzi Lars a negyedik részben a rejtőzködő jedit.

Joel Edgerton a Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja című filmben Forrás: InterCom

- - -

Rose Byrne (Dormé – Star Wars II. rész: A klónok támadása)

Az ausztrál Rose Byrne-nek egy aprócska szerep jutott A klónok támadásá-ban, és azóta már befutott színésznő lett Hollywoodban, egy 2012-es interjúban mégis arról beszélt, hogy a neki írt rajongói levelek kilencven százaléka még mindig Star Wars-rajongóktól származik. Pedig akkor már túl volt a Koszorúslányok című kasszarobbantó vígjátékon és a X-Men: Az elsők című szuperhősfilmen. Az utóbbiban Moria MacTaggert CIA-ügynököt alakította. Idén nyáron a Budapesten forgatott A kém-ben láthatjuk, ebben egy orosz gonosztevőt alakít.

Rose Byrne az X-Men: Az elsők című filmben Forrás: InterCom

Byrne Amidala egyik szolgálólányát alakította a második részben, a feladata nagyrészt abból állt, hogy komolyan nézzen előre a királynő háta mögül. A forgatáson nagy örömmel viselte a díszes ruhákat, elmondása szerint megkönnyítették a dolgát, hogy ne egy huszonkét éves ausztrál lányként, hanem egy úrnője biztonságáért aggódó szolgálólányként viselkedjen.

Rose Byrne a Star Wars II. rész: A klónok támadása című filmben Forrás: InterCom

- - -

Marton Csokas (Kisebb Poggle – Star Wars II. rész: A klónok támadása)

A magyar származású új-zélandi színészt a legtöbben A Gyűrűk Ura-trilógia Celeborn nevű tünde hercegeként ismerhetik, de ő játszotta a Vin Diesel főszereplésével készült XxX című akciófilm főgonoszát, szerepelt A mennyei királyság-ban, és részben Magyarországon forgatta Az adósság című thrillert Jessica Chastain és Sam Worthington társaságában. Legutóbb A védelmező című filmben láthattuk a mozikban. Interjúnkban elmesélte, hogy életében először tizenhét évesen lépett ősei földjére, és hogy mekkora élményt jelentett neki a lovaglás a Hortobágyon.

Marton Csokas Az adósság című filmben Forrás: UIP-Duna Film

Ne keressük az arcát a második, illetve a harmadik részben, ugyanis egy ember nagyságú rovarszerű lényt, Kisebb Poggle-t játszotta el az ausztráliai forgatáson. Poggle Dooku gróffal együtt ármánykodott a Köztársaság ellen, a Geonosis bolygó főhercegeként halálra ítélte Obi-Wan Kenobit, Anakint és Amidalát. A harmadik részben aztán maga Darth Vader ölte meg. Több helyen tévesen úgy jelölik, hogy a hangját is Csokas adta a karakternek, valójában Ernie Foselius mondta fel a CGI-vel megalkotott lény szövegeit.

Kisebb Poggle a Star Wars II. rész: A klónok támadása című filmben Forrás: InterCom

Terence Stamphez hasonlóan Csokas sem élvezte a Star Wars-film forgatását: "Felküldtek egy ötven méter magas toronyba, és úgy mondtam végig a szövegemet, hogy azt sem tudtam, ki ez a Poggle nevű karakter, akit játszom" – nyilatkozta a Blikknek. George Lucas egyszer sem szólt hozzá a forgatáson.

- - -

Keisha Castle-Hughes (Apailana királynő – Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja)

Az új-zélandi színésznő már tizenhárom évesen a csúcsra ért, ugyanis Oscarra jelölték A bálnalovas című film főszerepéért. 2014-ben a Walking Dead című sorozatban tűnt fel, idén pedig eljátszotta azt a szerepet, amiért most a legtöbb olvasónak ismerős lehet a színésznő arca. Ő alakítja a Trónok harca ötödik évadának egyik új karakterét, a lándzsával remekül bánó Obara Sandet.

Keisha Castle-Hughes a Trónok harca című sorozatban Forrás: HBO

Castle-Hughes tizenöt éves volt, amikor a harmadik rész mozikba került. A Naboo bolygó királynőjét, Apailanát játszotta, és Padmé Amidala temetésekor látható. Hét órán keresztül készült a sminkje, aztán a nap maradék részében felvették a nyúlfarknyi jelenetét.

Keisha Castle-Hughes a Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja című filmben Forrás: InterCom

- - -

Bai Ling (Bana Breemu szenátor – Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja)

A kínai színésznőnek A holló volt az első amerikai filmje, melyben a főgonosz barátnőjét alakította. Játszott a Taxi 3-ban, az Anna és a király-ban és A káosz birodalmá-ban is, de a legemlékezetesebb szerepe a Crank 2-höz kötődik. Jason Statham megmenti az életét, ezért a férfi mellé szegődik az általa játszott, teljesen őrült nő. Biciklivel ütlegeli egy szerencsétlen alak lába közét, illetve Statham filmbeli barátnőjével, Amy Smarttal is összeveszik.

Jason Statham és Bai Ling a Crank 2 - Magasfeszültség című filmben Forrás: Fórum Hungary

Bana Breemu szenátort játszotta volna a harmadik részben, de a vele felvett részek a vágóasztalon végezték. A kivágott jelenetet később felrakták extraként a film DVD-jére. A kínai színésznő azzal vádolta meg Lucast, hogy a Playboyban megjelent pucér képei miatt távolította el őt a filmből. Ling egy fénykarddal pózolt az újság Star Wars-különszámként reklámozott májusi szám címlapján. A rendező csattanós választ adott a színésznőnek: "Egy évvel ezelőtt vágtuk ki őt a filmből. A lányom is szerepelt abban a jelenetben, és ő is ki lett vágva.”

Bai Ling a Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja kivágott jelentében Forrás: InterCom