Vágólapra másolva!
Pénteken indul Magyarország legszínvonalasabb filmfesztiválja Miskolcon. A Jameson CineFest most is az idei A-kategóriás mustrák programjából válogatott, az acélvárosban láthatjuk először a homárrá változó Colin Farrelt, a gyerekeket üldöző, velejéig korrupt Kevin Bacont, és a szenilis Sherlock Holmesként nyomozó Ian McKellent. Ha ez nem lenne elég, öt tinilánnyal fedezhetjük fel a szexet, három BMX-es srác észbontó kalandjain hüledezhetünk, és Claudia Cardinale társaságában utazhatunk el a vadnyugatra. Íme a tíz napig tartó fesztivál tíz legígéretesebb filmje.
Vágólapra másolva!

James White

Mikor vetítik? Szeptember 12. 18:30 és szeptember 13. 15:00.

Ebben az évben nincs magyar alkotás a versenyfilmek között, de a James White című brutálkemény amerikai drámát egy magyar operatőr, a Saul fiá-t is jegyző Erdély Mátyás fényképezte. A New Yorkban élő címszereplő a drogok és a hajnalig tartó bulik bűvöletében él, és hiába kellene a halálos beteg anyjáról gondoskodnia, nem változtat a hedonista életvitelén. Nyers képekkel elmesélt, érzelmileg megterhelő film, ami fősodorbeli, megnyugtató irányba tartó társaival ellentétben nem adja könnyen a megváltást.

A homár (The Lobster)

Mikor vetítik? Szeptember 13. 18:00 és szeptember 14. 23:00.

El sem kezdődött a CineFest, de már ki lehetne osztani a legelszálltabb film díját A homár-nak. Ez egy sztárokkal telezsúfolt (Colin Farrel, Rachel Weisz, Léa Seydoux), abszurd sci-fi, aminek a jövőképe jelenkori tendenciák továbbgondolásán alapul. A szingliket egy hotelbe zárják, és ha záros határidőn belül nem találnak párt maguknak, akkor állatokká változnak. "Tele van meghökkentő jelenetekkel, és még hihetetlenül vicces is" - lelkendezett róla kritikusunk, aki Cannes-ban látta A homár-t.

Mustang

Mikor vetítik? Szeptember 13. 21:00 és szeptember 14. 21:00.

A török Öngyilkos szüzek-ben öt lánytestvér számára egyik napról a másikra véget ér a gondtalan gyermekkor. Nem játszhatnak többé a helybéli fiúkkal, helyette a kiházasításukra kell felkészülniük. A Mustang-ban a hagyományok ütköznek a nők önrendelkezési jogával, és öt tizenéves lány életét követhetjük, akik eltérő módokon reagálnak az őket szűk korlátok közé szorító szabályokra. A film a cannes-i filmfesztivál Rendezők kéthete nevű szekciójában debütált, a Szarajevóból pedig elhozta a fődíjat.

Sangalie nyara (Sangaïlé)

Mikor vetítik? Szeptember 14. 19:00 és szeptember 15. 21:00.

A Karlovy Vary fesztivál egyik legnagyobb meglepetésének nevezte az Origo Filmklub tudósítója ezt a gyönyörűen fényképezett litván leszbikus szerelmi történetet, és alighanem Miskolcon is kellemes perceket fog okozni az érzéki és őszinte coming-of-age filmek kedvelőinek. A Léa Seydoux-ra hasonlító, tizenhét éves főszereplő (Julija Steponaitytė) pilóta szeretne lenni, de tériszonya ebben megakadályozza. Félelmeitől egy őrületesen kreatív és életvidám lány (Aiste Dirziute) szabadítja meg, akivel a mezőben hemperegve szeretkeznek.

A tinilány naplója (The Diary of a Teenage Girl)

Mikor vetítik? Szeptember 14. 21:00 és szeptember 15. 23:00.

Ez a film nem a könnyen megbotránkoztatható, finom lelkeknek készült - egy tizenöt éves lány szexuális ébredéséről szól, és Angliában tizennyolc év alatt nem is lehetett megnézni a mozikban. A helyszín a hetvenes évek San Franciscója így nem is találnak kivetni valót abban, hogy a főszereplő anyja harmincöt éves barátjával veszíti el a szüzességét. Kegyetlenül őszinte, vizuálisan lehengerlő és vicces kordokumentum egy lány felnövéséről a lehető legszabadabb környezetben.

Goodnight Mommy

Mikor vetítik? Szeptember 17. 21:00 és szeptember 18. 15:00.

A The Babadook és a Valami követ után most a Goodnight Mommy című osztrák horrort kapta fel a szaksajtó, mint a zsáner legújabb remekművét. A történetnek már a pár mondatos összefoglalója is hátborzongató: a plasztikai műtét után hazatérő nőnek gyolcs fedi az arcát, a két gyerek fel sem akarja ismerni, hogy a saját anyjuk áll ellőttük. A két kisfiú először csak bizalmatlan, de aztán már egy betolakodó csalót látnak a nőben, és egyre ellenségesebben viszonyulnak hozzá. Lesz filmvégi csavar is, amitől remélhetőleg le fog esni az állunk.

Gyalogáldozat (Pawn Sacrifice)

Mikor vetítik? Szeptember 18. 16:00.

A híres amerikai sakkozó, Bobby Fischer élete a legfordulatosabb thrillereket is lepipálja. 1972-ben a világbajnoki címért vívott Borisz Szpasszkij szovjet sakkozóval, és ezt az ütközetet mindkét fél úgy tálalta, mintha a két sakkozó a két világhatalom előretolt bástyája lenne. A sakktörténet leginkább átpolitizált csatájára és Fischer egyre inkább megbomló elméjére koncentrál ez a thrillerek eszköztárával dolgozó sportfilm. A főszerepet a Raimi-féle Pókember-filmekből és A nagy Gatsby-ből ismert Tobey Maguire játssza.

Cop Car

Mikor vetítik? Szeptember 18. 18:00 és szeptember 19 13:00.

Két, otthonról elszökött tízéves srác egy elhagyott rendőrkocsira bukkan az erdőben. A film első felében még a humor dominál, de aztán egyre sötétebb és kegyetlenebb irányba fordul a történet - a kocsi ugyanis egy korrupt zsarué (Kevin Bacon), aki egy hullát ásott el éppen a fák között, a csomagtartóban pedig egy másik áldozatát tartja fogva. Sok izgalmat tartogató B-filmes bűnös élvezetre készüljön - a munkás hét után tökéletes péntek esti kikapcsolódásnak tűnik a Cop Car.

Mr. Holmes

Mikor vetítik? Szeptember 18. 21:00 és szeptember 19. 14:30.

A leghíresebb magándetektívről szóló filmek tengerében azzal mutat újat a Mr. Holmes, hogy itt a címszereplő már régen túl van a fénykorán. Kilencvenhárom éves, szenilis és visszavonultan él egy tengerparti házban. Az öregedés, egy régi ügy feltárása mellett a valóság és fikció kapcsolatával is foglalkozik ez a melankólikus dráma, melyben Sir Ian McKellen alakítja az idős Sherlock Holmest.

Kábszer (Dope)

Mikor vetítik? Szeptember 18. 23:00 és szeptember 19. 21:00.

Az idei CineFest kánaán lesz a felnövéstörténetek kedvelői számára. Litvánia és San Francisco után Los Angeles egyik legbalhésabb negyedében nézhetünk körbe, milyen is ott a gimnazisták élete. A Kábszer három főszereplője csupa olyan dologért rajong, amit a környezetük cikinek tart (BMX, régi vonalas hiphop, még punkzenekart is alakítanak), de bajba akkor kerülnek igazán, amikor egyikük véletlenül eltulajdonít egy zacskónyi ecstasyt. Tele van kreatív energiával és játékossággal a film, és nem fogunk hinni a szemünket, hogy milyen észbontó kalandokba keveredik ez a három srác.

+1 Westernklasszikusok Miskolcon

Mikor vetítik? Szeptember 11. - szeptember 14.

Fantasztikus ajándékkal kedveskedik az idei CineFest a westernfilmek rajongóinak, a műfaj örök klasszikusaiból most négyet ideális körülmények között, a nagyvásznon nézhet meg. Hatalmas élmény lehet A Jó, a Rossz és a Csúf temetői párbaját, a Vad banda filmvégi felvonulását és mészárlását vagy John Ford utolsó mesterművében (Aki lelőtte Liberty Valance-t) James Stewart őrlődését moziban látni.

Eli Wallach A Jó, a Rossz és a Csúf című filmben Forrás: CineFest

Mindenkit arra sarkallok, hogy tegyen magának egy szívességet, és a hétvégén ugorjon le Miskolcra. A Volt egyszer egy Vadnyugat-ot Claudia Cardinale jelenlétében vetítik le szeptember 11-én este.

És ez még nem minden

A CineFest tíz napja alatt a felsoroltaknál sokkal több nagyszerű vagy legalábbis annak ígérkező filmet nézhetünk. Mi most azokra az alkotásokra koncentráltunk, melyeket jelen állás szerint csak Miskolcon lehet majd moziban elkapni, és később nem lesz esély a pótlásukra.

Amúgy a romantikus városi sétával induló, de aztán bankrablásba torkolló Victoriá-t, a westernek szerkezetét követő, romániai cigányrabszolgáságról szóló Aferim-et és a coming of age-filmek számát tovább gyarapító Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni-t is bűn lenne kihagyni, csak ezek később rendes moziforgalmazásba kerülnek.

Olivia Cooke, Thomas Mann és RJ Cyler az Én, Earl és a csaj, aki meg akar halni című filmben Forrás: InterCom

Ezt nem lehet elégszer elmondani: aki filmőrültnek tartja magát, annak szeptemberben el kell ugrania Miskolcra - lehetőség szerint minél több napra.

Azt se feledje, a CineFest összes programja ingyenes.