A magyarok még mindig a szinkronos filmekre pörögnek

Annie Hall
Vágólapra másolva!
A Cinema City a magyarok mozizási szokásait kutatta. Kiderült többek között, hogy a szinkronos filmeket keressük, kedvenc műfajunk a vígjáték, nálunk még mindig Jason Statham a király, illetve, hogy tízből hat ember tesz a kritikákra.
Vágólapra másolva!

Két évvel ezelőtt egy hosszú cikkben kutattuk annak az okát, hogy a magyar forgalmazók miért küldik a legtöbb filmjüket szinkronos verzióban a mozikba. A megoldás igen egyszerű: mert a nézők a szinkront szeretik. Ahogy az egyik forgalmazó cég munkatársa fogalmazott: "Az emberek be sem ülnek a moziba, ha feliratos a film. Amikor filmet választanak, a feliratosakat eleve kizárják, azt meg sem nézik, ki játszik benne, mi a témája, csak a szinkronosak közül válogatnak".

És amit mi itt babusgatunk, az egy döglött cápa - Annie Hall Forrás: Mokép

Az ország legnagyobb mozihálózata, a Cinema City online kérdőívében a mozizási szokásokat vizsgálta, és a kutatásukból az derül ki, hogy továbbra is nagyon népszerű a szinkron. A válaszadók

78 százaléka preferálja a magyar szinkronnal vetített filmeket,

18 százalékuk tekintené meg inkább magyar felirattal őket, és csupán négy százalékuk szeret eredeti nyelven, felirat nélkül mozizni.

Nevetni mennek a moziba

A felmérésben részt vevők első helyen a film műfaja alapján választanak filmet, és tízből csak négy embert érdekel, hogy az adott alkotás pozitív vagy negatív kritikákat kapott. Magasan vezetnek a nézők körében a vígjátékok, de az akciófilmekre, illetve az igaz történetek alapján készült filmekre is sokan kíváncsiak. A második legfontosabb szempont a film választásánál a szereplők listája.

Hiába mondtuk, hogy borzalmas - A szürke ötven árnyalata Forrás: UIP Dunafilm

Tanulságos megnézni azt is, hogy a Cinema City kérdőívére válaszolók melyik színészeket szeretik a legjobban.

A magyarok kedvenc színészei

Külföldi színészek

Jason Statham
Brad Pitt
Bruce Willis
Robert De Niro
Harrison Ford

Külföldi színésznők

Sandra Bullock
Angelina Jolie
Julia Roberts
Meryl Streep
Jennifer Aniston

Magyar színészek
Csányi Sándor
Rudolf Péter
Kulka János
Bujtor István

Magyar színésznők

Schell Judit
Oroszlán Szonja
Hernádi Judit
Dobó Kata

Mozis randi után jöhet a házasság

A megkérdezettek leggyakrabban párjukkal járnak moziba, ritkábban hívják a családtagokat, vagy a barátokat vetítésre. Minden harmadik ember randizott már moziban, tíz százalékuk azóta együtt is él vagy összeházasodott nézőtársával.

A férfiak a technikára pörögnek

A film választásánál a nők számára fontos szempont a mozi közelsége, illetve, egyéb kiegészítő szolgáltatások, így a vásárlás lehetősége. A férfiakat inkább a technikai különlegességek, így az IMAX és 4DX vetítések, valamint a prémium szolgáltatások, a VIP termek hozzák lázba.