Vágólapra másolva!
Nyolcvanéves korrában elhunyt Franco Citti olasz színész, akit Pier Paolo Pasolini fedezett fel. Emlékezetes alakítást nyújtott A csóró címszereplőjeként, de magyar nézőknek leginkább A keresztapa első és harmadik részéből lehet ismerős.
Vágólapra másolva!

Franco Citti 80 évesen, többszöri szélütés után, csütörtökön hunyt el római otthonában. Temetése szombaton lesz Fiumicinóban.

Franco Citti és Al Pacino A keresztapa című filmben Forrás: UIP Dunafilm

Az 1972-es A keresztapa című három Oscar-díjas filmben Citti játszotta Calòt, Don Tommasino szicíliai klánjának egyik oszlopos tagját. Miután Michael Corleone (Al Pacino) meggyilkolja Sollozzót és McCluskey-t, Szicíliába menekül, és az óhazában Calò segíti neki a beilleszkedést testőrként és barátként. Amikor Michael először megpillantja Apolloniát, Calò szájából hangzik el a film egyik sokat idézett mondata (amit gyakran tévesen Fabriziónak szoktak tulajdonítani):

Calò figurája Coppola legendás trilógiájának 28 évvel később készült harmadik részében újra felbukkant. Ismét Sziciliában találkozunk vele, ahova Michael azért látogat el, hogy megnézze a fia előadását a palermói operában. Miután Don Tommasinót megölik, Calò engedélyt kap, hogy megbosszulja a főnöke halálát. A sorozat egyik legemlékezetesebb gyilkosságát hajtja végre: Don Lucchesi fülébe súgja a Corlenonék üzenetét ("A hatalom nehéz, ha nem birtoklod"), majd lekapja a férfi szemüvegét, és nyakon szúrja vele.

Andy Garcia, Robert Cicchini és Franco Citti A keresztapa III. című filmben Forrás: UIP Dunafilm

Pier Paolo Pasolini az 1950-es években Róma külvárosait járva ismerkedett meg Franco Cittivel és odaadta neki a főszerepet első filmjében, az 1961-es A csóró-ban. Citti rendkívüli hitelességgel keltette életre a lumpen főszereplőt, aki még saját gyermekét is meglopja.

Következő közös filmjükben, az egy évvel későbbi Mamma Rómá-ban Citti a címszereplő stricijét alakítja, aki zsarolásával tönkreteszi az Anna Magnani játszotta hősnő életét. 1967-ben a Szophoklész tragédiája nyomán készült Oidipusz király címszerepét alakította. A Disznóól-ban az egyik kannibál szerepét kapta. Az Élet trilógiája filmjeiben Pasolini fontos, de negatív karakterszerepeket adott neki.

Franco Citti A csóró című filmben Forrás: Mokép

Citti a Dekameron-ban Ciappelletto szerepét játszotta, a Canterbury mesék-ben az Ördögöt formálta meg, az Ezeregyéjszaka virágai-ban a démont alakította.

A csóró sikere után mások is felfigyeltek Citti tehetségére, szerepet kapott többek közt Marcel Carné, Sergio Corbucci és Carlo Lizzani egy-egy filmjében, továbbá krimikben, westernekben, drámákban.