Kristen Stewart kétszer is duzzoghat a vörös szőnyegen

Kristen Stewart
Vágólapra másolva!
Április közepén jelentik be az idei cannes-i filmfesztivál felhozatalát, a szaksajtó már tele van találgatásokkal, hogy mely alkotásokat hívhatják meg a rangos filmfesztiválra. Hollywoodi sztárparádéra készülhetünk, sanszos, hogy Charlize Theron, Ryan Gosling és George Clooney is felvonul majd a vörös szőnyegen, de a nagy mesterek is tiszteletüket tehetik a Riviérán: Cannes-ban debütálhat Spielberg, Almodóvar, Woody Allen és Clint Eastwood új filmje is.
Vágólapra másolva!

Kevesebb mint két hónap van hátra a cannes-i filmfesztivál kezdetéig, így az utóbbi napokban megsűrűsödtek a találgatások a szaksajtóban, hogy mely filmeket éri az a megtiszteltetés, hogy a franciaországi üdülőhelyen tartják meg a világpremierjét. A Saul fia Oscarig tartó sikerszériája is ott kezdődött el, nézzük, idén mely filmek kaphatják meg a cannes-i lökést!

Erős amerikai jelenlét

Tavaly öt amerikai filmet mutattak be Cannes-ban, és idén is hollywoodi sztárok sokasága tűnhet fel a fesztiválon. A jól értesültek biztosra veszik, hogy Jodie Foster Pénzes cápa című túszejtős thrillere helyet kap a fesztivál programjában, így George Clooney és Julia Roberts vörös szőnyeges bevonulása is borítékolható.

Ryan Gosling és Russell Crowe a Rendes fickók című filmben Forrás: (c) 2014 Warner Bros. Entertainment Inc/Daniel Mcfadden

Nagyon valószínű, hogy Cannes-ban láthatjuk először Spielberg A barátságos óriás című fantasyjét (előzetes), a Russell Crowe és Ryan Gosling főszereplésével készült Rendes fickók című krimikomédiát (előzetes), illetve Sean Penn Libériában játszódó háborús drámáját, a The Last Face-t is. Az utóbbi film díszbemutatóján Penn és Charlize Theron annak ellenére tűnhet fel együtt a vörös szőnyegen, hogy tavaly felbontották az eljegyzésüket.

Charlize Theron és Sean Penn a Mad Max: A harag útja cannes-i díszbemutatóján tavaly Forrás: Picture-Alliance/AFP/picture alliance/Aapimages/Panckow

Jeff Nichols rendező arra a ritka bravúrra készülhet, hogy az idei berlini fesztivál után a cannes-i versenyprogramban is levetítik egy filmjét. A német fővárosba a Midnight Special című sci-fijét vitte el, Cannes-ban pedig a Loving című polgárjogi drámával jelentkezhet. A film az ötvenes években játszódik Virginiában, Joel Edgerton és Ruth Negga egy eltérő bőrszínű párt alkot benne.

Kristen Stewart duplázhat

Woody Allen régi kedvenc Cannes-ban, legújabb, Kristen Stewart és Jesse Eisenberg főszereplésével készült, Café Society című filmje is szinte biztos, hogy meghívást kap a fesztiválra. Woody sosem száll be a díjhajhászatba, így ahogy tavaly az Abszurd alak-ot, négy évvel korábban pedig az Éjfélkor Párizsban-t, úgy ezt a filmet is versenyen kívül mutatják majd be.

Kristen Stewart a Sils Maria felhői cannes-i díszbemutatóján 2014. május 23-án Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Stewart első közös munkája Oliver Assayas francia rendezővel nem is sülhetett volna el jobban, a Cannes-ban debütáló Sils Maria felhői-ben nyújtott alakításáért César-díjat nyert tavaly. Azóta már le is forgatták együtt a divat világában játszódó szellemtörténetként aposztrofált Personal Shopper-t, aminek szintén sanszos a cannes-i világpremierje.

Akik hazajárnak Cannes-ba

A Drive és a Csak Isten bocsáthat meg után legújabb filmjét, a kannibál modellekről szóló Neon démon-t is a franciaországi fesztiválon tárhatja a világ elé Nicolas Winding Refn dán rendező, aki Elle Fanning, Christina Hendricks és Keanu Reeves társaságában vonulhat majd a fesztiválpalota irányába.

Elle Fanning a Neon démon című filmben Forrás: Vertigo Media

Nem fogunk meglepődni, ha a Cannes-kedvenc Xavier Dolan It’s Only The End of The World című filmje is helyet kap a versenyprogramban, illetve a spanyol Pedro Almodóvar is valószínűleg Franciaországba repül majd, hogy elkísérje Julietta című filmjét. Christian Mungiu 2007-ben már elnyerte az Arany Pálmát 4 hónap, 3 hét, 2 nap című drámájával, most a Family Photos című alkotását várják a versenyprogramba.

Clint Eastwood jöhet, Scorsese nem

Bár ezekre már kevesebb esély mutatkozik, de a Dardenne testvérek, Wim Wenders, az Oldboy-t jegyző Park Chan-wook, Clint Eastwood, Jim Jarmusch vagy tavaly a Sicarió-t Cannes-ban bemutató Denis Villeneuve is a rangos francia mustrán debütálhat új filmjével.

A Playlist, a Deadline vagy Screen Daily cikkeit végigböngészve a lehetséges bemutatók száma egyre csak sokasodik, így már most bizonyos, hogy lesznek fájó hiányzók. Hiába van most a negyvenéves évfordulója a Taxisofőr cannes-i győzelmének, úgy hírlik, hogy Martin Scorsese még nem készült el legújabb filmje, a Silence című kosztümös dráma utómunkálataival, így nem Cannes-ban tartják majd a világpremierjét.

Liam Neeson a Silence című filmben Forrás: Paramount Pictures

A Cannes-ba meghívott filmek listáját pár hétig még csak találgatni lehet, de a fesztivál hivatalos plakátja már elkészült. Az aranyszínben megfürdetett kép eredeti verziója Jean-Luc Godard A megvetés című filmjéhez készült, a lépcső az olaszországi Capri szigetén található.

A 2016-os cannes-i filmfesztivál hivatalos plakátja Forrás: Cannes Film Festival