Bankot fogok rabolni pisztollyal!

Szalay Bence
Vágólapra másolva!
Mindenki megdöbbent, hogy egy tejfelesszájú kapta a Viszkis szerepét, de a 23 éves Szalay Bence tudhat valamit: ő a Viszkis-film titkos fegyvere. Antal Nimród kiszemelte őt, és elhívta vacsorázni. Félt, hogy mit mondanak majd az ismerősök. Most hokissá képezi magát, gyúr, és még útközben is a forgatókönyvet bújja. Ambrus Attilában az lepte meg legjobban, hogy milyen precíz és tudatos, de azt még nem merte megkérdezni tőle, hogy megbánta-e, amit tett. A pisztolyos jelenetektől bezsongott, a kilátástalan élethelyzetet megmutatni viszont színészileg nagy kihívás lesz. Szalay Bencével beszélgettünk. 
Vágólapra másolva!

Antal Nimród hogyan találta meg a szerepre?

Fogalmam nincs.

Ki hívta fel?

Egy casting director keresett meg, aztán egy vacsorával egybekötött beszélgetés jött Nimróddal, amin elmondta, hogy főszereplőt keres, és a végén pedig, hogy szeretne elhívni a castingra.

Rengeteg akciójelenet, autós üldözés lesz a filmben – Szalay Bence Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Ez azért szokatlan dolog, hogy a rendező egyből meghívja vacsorára, nem?

Nem tudom, még nem voltam ilyen helyzetben, de szerintem is szokatlan. Olyan szempontból mégsem, hogy hetven napig fogunk együtt forgatni, fontos, hogy minél jobban megismerjük a egymást.

Milyen volt a találkozás Ambrus Attilával? Gondolom, képzelt róla valamit, ahhoz képest milyen volt?

Azt képzeltem, ami egy átlagember fejében is kering, ha a Viszkis rablóra gondol. Az, hogy ő milyen ember, a találkozásunkkor derült ki számomra. Nem szimplán egy bankrabló, tele van érzésekkel, gondolatokkal, túl kellett tehát lépnem azokon a sztereotípiákon, amiket addig gondoltam én is róla. A találkozáskor éreztem meg, hogy jó lesz ez a szerep. Sok mindenről beszélgettünk, és sok mindenről hasonló volt a véleményünk.

Említette Ambrus, hogy huszonévesként ő nagyon más volt, ezért ne abból induljon ki, hogy most milyen?

Szerintem Attila nagyon jól látja magát kívülről, ez is szimpatikus benne.

Fontos volt nekem, hogy megtudjam, hogy nincs önképzavara, tisztán látja magát. Utólag már ő is felismerte, hogy mit nem kellett volna megtennie.

Nem szimplán egy bankrabló, tele van érzésekkel, gondolatokkal – Ambrus Attila Fotó: Origo

Azt megkérdezte, hogy az egészet megbánta-e? Hogy most is ugyanígy csinálná-e?

Nem kérdeztem meg tőle, nem mertem, és ez a film, a szerep miatt sem lényeges. Egy kilátástalan élethelyzetet mutat be a film, amibe bekerülve nincs sok lehetősége az embernek. Ezt a legtöbben elképzelni sem tudják.

És ő csinált valamit, de a tetteivel neki el kell számolnia magában. Én úgy játszom őt, hogy abban a helyzetben nem volt más lehetősége. Az életösztön hajtja, az viszi előre.

A bankrablások izgalmára ráérzett már?

Amikor megkaptam a szerepet, hiába volt ott Antal Nimród meg a nagy lehetőség, az első gondolatom az volt, hogy basszus, bankot fogok rabolni pisztollyal! Rengeteg akciójelenet, autós üldözés lesz a filmben – azért ez nagyon kevés embernek adatik meg. Le lesz foglalva egy nagy banképület, amibe én bemegyek egy pisztollyal, szerintem ez színészileg van olyan izgalmas, mint amilyen egy igazi bankrablás lehet. Nagyon várom, mert ezt még nem tudtuk lepróbálni.

Az első napon mit fognak felvenni?

Titok. Annyit elárulok, hogy a Viszkisről fog szólni. Hatalmas kaland lesz számomra ez a film. Amikor először színészkedtem, az is abból állt, hogy pisztollyal rohangáltam ide-oda. Ezzel nem lesz gond. Ami melós feladat lesz, hogy egy megtört embert kell előhoznom magamból. Budapesten, jó körülmények között nőttem fel, volt sok rossz az életemben, de közel sem annyi, mint Ambrusnak.

Egy megtört embert kell előhoznom magamból – Szalay Bence Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Fizikailag fel kellett készülni a szerepre?

Heti háromszor járok kondizni. Korcsolyázni tudtam, most a hokis részét tanulom: állok ott a méretes hokis felszerelésben, és megyek jobbra-balra. Strapás, de mostanra egész jól beletanultam ebbe a sportba.

Lesz a filmben komoly jégkorongos jelenet?

Persze! Ez is az élete része volt. Az étrendemen is változtattam, megnövesztettem a hajam és a szakállam. Ez majd vissza lesz nyírva, de lesz pár jelenet, ahol ennek látszódnia kell.

Parókát fog viselni?

A rablások idején Ambrus parókát viselt, szóval igen.

Mikor szakadt rá önre a dolog súlya, a filmmel járó felelősség?

Tegnap (az interjú június 2-án készült – a szerk.). Állandóan le voltam foglalva a suliban, ment a meló, még egy hetem van az utolsó vizsgáig. Letudtam tegnap egy fontos vizsgát, és hirtelen volt időm gondolkodni: kilenc nap múlva kezdődik a forgatás. Dolgozik bennem a pozitív drukk, hogy jónak kell lennem, és nem szabad csalódást okoznom Nagyon igyekszem, és az ad erőt, hogy Nimródban nagyon bízom.

Szalay Bence, Móga Piroska és Antal Nimród Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Amikor kitudódott, hogy ön játssza el a Viszkist, mekkora figyelem irányult önre?

Felhívtam a Nimródot, hogy kikerült a nevem, aki meglepődött, és nyugalomra intett.

Megint érdekes lettem a számukra. De ezzel most nem foglalkozom. Ha majd elkészül a film, és azt érzem, hogy letettem valamit az asztalra, akkor bizonyára megnő az érdeklődés irántam is. Az egy új helyzet lesz a számomra, és kicsit már izgulok azon, hogy mi is lesz akkor.

Akkor az már a bőrére megy.

Igen, de ezt a helyzetet is lehet jól kezelni, és a bemutatóig lesz időm rá, hogy amennyire csak lehet, felkészüljek arra az időszak. Az biztos, hogy attól, hogy én játszom el ennek a filmnek a főszerepét, nem lettem, és nem leszek más ember, mint az, aki most vagyok. A következő három évben még az iskola a legfontosabb, ott kell helytállnom, ami szintén segít abban, hogy helyén kezeljem a film kapcsán most tapasztalt felfokozott érdeklődést.

Az osztálytársai mit szóltak?

Nagyon örültek neki, nagyon édesek voltak. Paráztam, hogy mit mondanak majd, de mindenki gratulált. Sokat próbálunk együtt, de mindig megértették, ha azt mondtam, hogy most nem jövök, mert kondizni megyek, hokiedzésre, hullafáradt vagyok, és holnap korán kelek.

Nem leszek más ember, mint az, aki most vagyok – Szalay Bence Fotó: Adrián Zoltán - Origo

És a szülei?

Nagyon örültek neki. Mindenki oda meg vissza van. Nehéz lehet, most engem elviselni. Eddig is keveset találkoztunk, és most még kevesebbet.

Észrevett magán változást? Például ingerültebb lett?

Stresszes most az életem. Az a legdurvább, hogy egyszerre hat helyen kellene lennem. Kevesebb idő jut arra, hogy rendesen kipihenjem magam.

de gyorsan belátom, ha én voltam a hibás, és igyekszem odafigyelni, hogy ez minél kevesebbszer forduljon velem elő.

Ha most ráförmed valakire, akkor az már mást jelent. Mondhatják, hogy máris elszállt magától.

Ezt nem hiszem. Akik mellettem állnak, ismernek és szeretnek, azok tudják, hogy most egy sűrűbb, nehezebb időszak van az életemben, ami miatt feszültebb vagyok, de azért nem durván rossz a helyzet, Ha elkezdődik a forgatás, és azt érzem, hogy minden úgy megy, ahogy elterveztem, akkor biztosan jobban kiengedek, megenyhülök.

Nem volt még filmforgatáson?

Voltam, de nincs igazán számottevő tapasztalatom, mert eddig inkább csak, két-három mondatos szerepeim voltak.

Nehéz lehet, most engem elviselni – Szalay Bence Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Szokták mondani, hogy a magyar színészek nem tanulnak filmszínészetet. Antal Nimród viszont nagyon tapasztalt ebben. Adott már tanácsokat ez ügyben?

Nem tanulunk külön filmszínészetet, de van egy tanárunk, Janisch Attila rendező, akivel már első év óta vannak filmóráink, és tőle tanulunk sokat. Nimród is rengeteget tanácsot adott, és a castingon is mondta, hogy mit és hogyan, és azt látta, hogy ez működhet, azért esett rám a választása.

Mennyire foglalkoztatja a forgatókönyv, a szövegei? Amikor megy az utcán, akkor is ezen kattog?

Állandóan. Most is nálam van.

Papír formában?

Úgy is, de a telefonomon is rajta van.

Egyre jobban kezd összeállni a fejemben.

Ha eszébe jut valami, felhívja Antal Nimródot?

Igen, de megbízom benne, és ő is megbízik bennem, és amit eddig csináltunk, abban mindig megegyezett a véleményünk. Az olvasópróbákon is voltak javaslataim, és engedi a Nimród, hogy mi is hozzátegyük a magunkét.

Antal Nimród, Móga Piroska és Szalay Bence Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Bombázza az ötleteivel?

Nimródnak rengeteg ötlete van, nem kell őt bombázni. Azon vagyok, hogy a tőle kapott instrukciókat a lehető legjobban végrehajtsam.

Hogyan látja az ő munkásságát?

Imádom. Sokkoló élmény volt találkozni vele. Itt az Urániában láttam először a Kontroll-t tizenegynéhány évesen, nem sokkal a premier után, és teljesen le voltam döbbenve.

Pedig akkor még nem is akartam színész lenni. Aztán az amerikai filmjeit is megnéztem.

Nagyon örülök, hogy olyasvalakivel dolgozhatok együtt, aki ilyen filmeket csinált, aki ilyen jó ember, és aki ennyire a szívén viseli az egész stáb és a színészei sorsát. Most meg másodéves hallgatóként kaptam egy ekkora lehetőséget. Nagyon várom, nagyon jófej a Nimród, mindig ott van mellettem, és segít sok mindenben. Azért nem tartok a szereptől annyira, mert tudom, hogy ő segít.

A Viszkisről mikor hallott először?

Amikor még aktív volt: a bankrablásai, az elkapása, a szökése... Ezekre mind emlékszem gyerekkoromból. A mi korosztályunk hiába nem volt annyira benne, mint apáink, azért tudjuk, hogy ő kicsoda.

Amikor beleásta magát Ambrus Attila életébe, min lepődött meg a legjobban?

Meglepődtem azon – erre a forgatókönyv olvasásakor jöttem rá, meg amikor találkoztam vele –, hogy nagyon precíz ember. Minden részletre odafigyel, és tudja kontrollálni a hevességét. Ez majd a filmből is kiderül, a többi szereplőhöz képest látszódni fog, hogy mennyire különböző a hozzáállása.

Szeretem, ha rend van körülöttem – Szalay Bence Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Ön is ilyen ember?

Abszolút, én egy nagyon rendszerető ember vagyok. Minden este precízen elhelyezem a dolgokat az asztalkámon. Szeretem, ha rend van körülöttem, ha látom, mi hol van. A napirendemet is mindig precízen beosztom. A pontosság megnyugtat.

A whiskyt szereti?

Inkább pálinkás vagyok, de a whiskyt is szeretem.