A bugaci magyarok is felfértek az új Ben-Hur fogatára

Ben-Hur
Vágólapra másolva!
Akkor is Juhász Lászlóék irányították a fogatokat az új Ben-Hurban, amikor úgy tűnik, mintha tényleg a színészek húznák a száguldó lovak gyeplőjét. Honfitársainknak jár a gratuláció, de ez a film sajnos továbbra is borzalmasnak tűnik.  
Vágólapra másolva!

A tavaszi újbóli bemutatónak köszönhetően végre moziban is láthattam a tizenegy Oscarral díjazott Ben-Hur-t. A rendkívül lassú tempója miatt megterhelő volt végigülni a közel négyórás történelmi eposzt, ám amikor eljött a fogatverseny, úgy tapadtam a nagyvászonra, mintha tényleg a világ legjobb filmjét nézném. Kétségkívül a zsidó herceg és Messala viadala a Ben-Hur csúcspontja, és ezt az idén nyáron érkező remake készítői is tudják: egy külön werkvideót adtak ki a verseny forgatási körülményeiről.

„Mindenki azt fogja hinni, hogy egy nagy CGI-parádét hoztunk össze, pedig ez távol áll a valóságtól” - hangzik el a videóban, később pedig azzal dicsekszenek a színészek, hogy a megépített pályán tényleg ők vannak a lovak mögött, tényleg ők húzzák a négy száguldó ló gyeplőjét. Van azonban ezzel egy kisebb bökkenő.

Jack Huston a Ben-Hur című filmben Forrás: Fórum Hungary

A bugaci világbajnok fogathajtó Juhász László és fia az angol, az olasz és a spanyol versenytársakat kiütve kapta meg a lehetőséget, hogy velük, csikósaikkal és a lovaikkal forgassák le a versenyjelenetet a dél-olaszországi Materában – adta hírül még tavaly januárban a BAON. Juhász László hajtja Messala, a fia pedig Ben-Hur fogatát - nyilatkozták az újságnak.

Akkor most itt ki füllentett? A film két főszereplője, Toby Kebbell és Jack Huston vagy a Mennyei Királyság, a Herkules és még sok más hollywoodi szuperprodukcióban is dolgozó ifjabbik Juhász László? A BAON későbbi cikkéből az derül ki, hogy végül is az angol színészek és a magyar fogathajtók is igazat mondtak.

Ifj. Juhász László a XIII. Kettesfogathajtó Világbajnokságon Kecskeméten 2009-ben Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Juhász László fia elárulta a lapnak, hogy akkor is ők hajtják a fogatokat, amikor nem a dublőrök, hanem a főszereplők vannak a kocsikon. "Olyan speciális kocsit kell elképzelni, amit mi irányítunk hátulról. A római kocsi után erősített másik kocsin ülünk, mintegy négy méterre. Nem könnyű feladat, hisz alig látunk előre, rádióról irányítanak bennünket is. A filmben viszont úgy látszik, mintha a színészek hajtanák a kocsit.”

Nemrég egy új, botrányosan rossz előzetest is kiadtak a filmhez. Még friss élményként munkál bennem az 1959-es verzió, és rettentő ciki a 2016-os verzióra nézve, hogy ha a régi és az új film megegyező, vagy legalábbis hasonló beállítását összevetjük, akkor minden esetben William Wyler műve jön ki győztesen az összehasonlításból. Egyszerűen jobban néz ki az 1959-es változat.

Abba már bele sem megyek, hogy az amúgy nem tehetségtelen Jack Huston egy második sorba állított statisztává törpül, ha melléállítjuk Charlton Hestont. Továbbá a korábbi film rendezője, William Wyler okosan elkerülte, hogy megmutassa Jézus arcát, ezzel megadva neki az isteni mivolthoz szükséges titokzatosságot. Az előzetes alapján esélyes, hogy Jézus alakját is sikerült jelentéktelenné tenni az új változatban.

A végső döfést az alákevert rémséges és ebben a párosításban teljesen ízléstelen szám adja meg az előzetesnek. A For King & Country nevű keresztény popduó Ceasefire című dala egy belső használatra szánt amatőr videóhoz illik, amelyben családi fényképek követik egymást (és még így is kinevetnék), nem pedig egy történelmi eposzhoz.

Az új Ben-Hur egy nappal az amerikai premier előtt, augusztus 18-án kerül a magyar mozikba.